Psiholog Monica Bolocan: Copil supradotat sau doar foarte inteligent?

| | Actualizat: 2019-05-21 12:07:29

Fiecare parinte spera, undeva in adancul sufletului, ca are un copil mult mai capabil decat majoritatea celor de varsta lui.

Poate chiar supradotat, sau macar cu un talent special. Un lucru este cert: fiecare copil este unic in felul lui si trebuie apreciat pentru aceasta. Totusi, ce este un copil supradotat? Specialistii au pareri diferite in privinta definitiei.

Unii dintre acestia considera ca a fi supradotat presupune cel putin o performanta speciala intr-un anumit domeniu, altii ca ca este nevoie de o supraperformanta in toate. Multi considera ca supradotarea nu se raporteaza doar la performantele in aria intelectuala sau academica, ci si in cea sportiva sau artistica (desi de multe ori ne referim la acestea din urma folosind termenul de talent).

Cu toate acestea, cand spunem supradotat, ne gandim in primul rand la performanta intelectuala (sau cognitiva). De altfel, definitia oferita de DEX este “supradotat – cu calitati intelectuale iesite din comun”. In continuare, ma voi referi la aceasta categorie de copii si nu la cei care au un talent special – artistic, sportiv sau de alta natura decat intelectuala.

In termen de IQ (coeficient de inteligenta stabilit printr-o baterie de teste standardizata), inteligenta superioara incepe de la un scor de 120 in sus, iar peste un scor de 130 putem vorbi de primele semne de “special”. Incepand cu scorul de 145 avem deja un indiciu clar pentru supradotare. Se considera ca in cazul unui IQ in jurul valorii de 180 vorbim despre un geniu.

Totusi, un simplu IQ nu este suficient pentru a face diferenta intre foarte inteligent si supradotat. Este important sa facem aceasta diferentiere intrucat copiii supradotati necesita un management educational special atat acasa cat si la scoala (reglementat prin Legea 17 / 2007 si Legea 1 / 2011, sectiunea 14).

Iata care sunt cele mai importante trasaturi care ar putea indica faptul ca ai un copil supradotat:

1. Manifesta o dezvoltarea precoce a abilitatilor verbale si a celor din sfera academica (ex: abilitati de citit, scris sau matematice exceptionale dezvoltate inca de la varsta prescolara)

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Citeste si despre