Ritmul in care se dezvolta limbajul difera la fiecare copil. Exista insa cateva momente cheie pentru micut. In absenta aparitiei lor, este recomandat ca micutul sa fie consultat de un specialist. Intarzierea dezvoltarii limbajului nu este intotdeauna un semnal de alarma, daca micutul a fost consultat de un medic.
Intre 12 si 18 luni
Dupa ce a implinit un an, copilul ar trebui sa poata comunica cu tine atunci cand are nevoie de ajutor si sa exerseze folosirea a cel putin doua consoane.
Cand implineste 15 luni, daca micutul nu intelege sau nu raspunde la cuvinte simple ca "nu" sau "pa pa", exista o problema. Este recomandata consultatea unui medic si daca pana la varsta de 18 luni, micutul foloseste mai putin de 15 cuvinte.
Intre 19 si 24 luni
La varsta de 20 luni, cei mai multi copii pot pronunta cel putin sase consoane si o luna mai tarziu, micutul poate raspunde la indicatii simple. Cand implineste doi ani, dezvoltarea limbajului ar trebui sa permita copilului sa imite gesturile si cuvintele celor din jur.
Cei mai multi copii pot folosi cuvintele in combinatii de cate doua, pentru a se exprima mai usor la aceasta varsta.
Intre 25 si 36 luni
In jurul varstei de 30 luni, micutul care nu poate fi inteles de nimeni din familie ar putea avea o problema de exprimare. Dupa inca doua luni, cei mai multi copii pot repeta fragmente din cantece de leagan sau poezii pentru copii.
Cand implineste trei ani, un copil care nu pune intrebari sau nu poate numi cele mai des folosite obiecte casnice ar putea avea nevoie de ajutor specializat. Daca strainii nu inteleg mai mult de jumatate dintre cuvintele spuse de copil, limbajul nu s-a dezvoltat corect.
Intre 3 si 4 ani
Dupa varsta de trei ani, cei mai multi copii pot construi propozitii scurte. Un indiciu important este abilitatea micutului de a pronunta doua consoane in acelasi cuvant (de exemplu, in loc de "cos" spune doar "co").
La varsta de 4 ani, cei mai multi copiii pot fi intelesi aproape total de parinti sau straini.
Daca iti faci griji cu privire la semnele pe care ti le arata micutul tau, consulta un pediatru. Acesta va examina capacitatea de intelegere si de expresie a copilului si ar putea recomanda o vizita la un specialist.