Curiozitatea innascuta a copilului tau iti poate provoca intarzieri, cum ar fi sa nu prinzi autobuzul deoarece s-a oprit sa se uite la copaci – dar iti poate aminti de asemenea de perioada in care erai copil si reactionai la fel ca el, acordand o mai mare importanta unui melc de pe marginea soselei decat tie insati.
Iata cateva moduri de a intelege curiozitatea copilului tau si de a va distra in timp ce el invata:
Transforma comisioanele pe care le ai de facut in expeditii
O plimbare care tie ti se pare de rutina, este foarte interesanta pentru copilul tau. Daca ploua, trebuie sa profiti de aceasta ocazie ca sa ii arati copilului tau ce inseamna acest fenomen (calca in balti, scutura crengile lasand picaturile sa cada).
Cauta forme in nori si prepara cacao cu frisca in forma de norisori pe deasupra – si adauga norisori din piure de cartofi in meniul de la cina.
Stimuleaza-i simtul aventurii tratand iesirile mici ca pe niste calatorii aventuroase. Pregateste-te ca pentru o explorare – copilul tau poate sa ia cu el un rucsac cu provizii.
Lasa-l sa isi aleaga un animal de plus sau o papusa pe care sa il ia ca tovaras de calatorie. Si nu uita sa aduceti suveniruri.
Parintii care lucreaza se simti vinovati pentru ca nu au mai mult timp sa faca iesiri sau proiecte creative. Dar cu putina imaginatie, un parinte – chiar si unul obosit – poate transforma cina intr-o calatorie cu barca in mijlocul oceanului. Si de atat are nevoie.
Acorda-i timp copilului tau
Dupa cum ai observat, copiilor mici le place sa traga de timp. Acest lucru se intampla deoarece se gandesc doar la clipa prezenta si se concentreaza numai pe ceea ce e in fata lor.
Desigur, nu este intotdeauna posibil sa faci cum vrea el, dar cand poti, lasa-l sa cerceteze. Daca vede o pasare, lasa-l sa o ia in palme, numarati-i petele, vorbeste cu el despre ce ar putea sa manance, unde ar putea locui si ce face noaptea.
Fascinatia copilului tau s-ar putea sa nu fie intotdeauna pe placul tau. "Uita-te la elefant!" ii spui tu, dar el este concentrat pe pinguini.
In acest caz, lasa-l sa se uite – aceste animale sunt mai apropiate ca dimensiuni de el si interesul sau pentru lumea naturala va fi stimulat in aceeasi masura fie ca se uita la elefant sau la pinguini.
Copilul tau invata fiind curios
Copiii mici adora transformarile – probabil pentru ca si ei se schimba foarte repede. Incepe cu cele din jurul sau:
Spune-i sa se uite cand apare prima stea si sa isi puna o dorinta sau sa observe luna in fiecare seara timp de o saptamana si sa vorbeasca despre cum se schimba forma sa.
Dar poti crea si singura transformari foarte usor. Planteaza o boaba de fasole care creste repede si spune-i sa numere zilele pana cand iese din pamant.
Daca poti sa ii arati copilului tau cum iese un pui din ou vei fi un erou – dar daca nu poti, nu intra in panica. Un cub de gheata care se topeste intr-un lichid cald este la fel de incitant.
Bucura-te de anotimpuri
Ajuta-l pe copilul tau sa inteleaga schimbarea anotimpurilor concentrandu-te pe ce poate vedea, auzi, atinge si mirosi.
Matura frunzele de pe trotuar si numara cate au cazut cand iesi din casa dimineata.
Pune o galeata afara si foloseste un bat ca sa masori apa de ploaie sau zapada acumulata. Ajuta-l sa asculte primele pasari ale primaverii si sa vada primii fulgi de zapada.
Anotimpurile pot fi observate nu numai prin ceea ce fac, dar si pentru ce facem noi cu ele. Toamna aduce sarbatoarea de Halloween, iarna Craciunul; primavara Pastele si vara vacanta.
Poate copilul tau nu este indeajuns de mare pentru a-si aminti ce ai facut anul trecut, dar copiii adora traditiile si multi experti considera ca memoria incepe devreme.
Citirea cartilor si cantatul cantecelor il vor ajuta sa invete despre si sa sarbatoreasca traditiile de sezon pe care le observi, fie ca este vorba de Craciun sau Paste.
Si mancarurile de sezon il vor face curios pentru ca va experimenta mirosuri, texturi si gusturi noi.
Ofera-i o lume in miniatura
Copiii adora lucrurile mici: nasturii, margelele, pietricelele. Cine stie de ce – poate ca este un rezultat al vietii intr-o lume in care nu poti sa vezi ce e pe masa.
Prea mic, desigur, este periculos – orice mai mic de 4-6 cm (sau de marimea gurii copilului tau) prezinta pericol de inecare.
Dar, atat timp cat nu exista acest pericol, numararea si sortarea unor margele mari de lemn sau unor nasturi mari de plastic il pot fascinat pe copilul tau.
Poate ca ai observat de asemenea ca micutul tau adora spatiile mici si primitoare care ii dau o senzatie de intimitate si proprietate.
Ai putea sa arunci un asternut foarte mare peste masa si sa creezi astfel un cort unde sa se joace.
Copiilor le plac lucrurile care se potrivesc dimensiunilor lor si pe care le pot manipula usor; si aceste lucruri pot duce la diverse experimente culinare sau proiecte de constructie.
Porneste de la lucrurile de care este fascinat
Dinozauri, zane, cai...Nimeni nu stie exact de ce copiii fac o obsesie pentru acestea, dar se intampla frecvent – si sunt oportunitati perfecte pentru a invata.
Exista foarte multe carti pe care i le poti citi si din care poate invata mai multe despre personajul preferat.
Iar daca nu gasesti o carte special pentru copii nu trebuie sa iti faci griji; orice carte cu imagini mari si colorate este buna.
Transforma intrebarile in expeditii
Copiii pun nenumarate intrebari la care parintii nu stiu sa raspunda, de la de ce este cerul albastru pana la de ce iese abur din oala atunci cand continutul fierbe.
Daca te pune in incurcatura, nu iti face griji; spune-i ca veti afla impreuna. Fa o lista cu intrebarile lui si lasa-l sa vada cand le scrii.
Apoi ia lista cu tine la librarie. Bineinteles, poti gasi raspunsurile de care ai nevoie si pe Internet.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro