10 alimente cheie pentru a stimula dezvoltarea creierului bebelusului

| | Actualizat: 2023-01-21 20:48:12

Dacă bebelușul tău a intrat deja în lumea alimentelor solide, este timpul să îi oferi alimente nutritive pentru el și pentru creierul său! Prima experiență a fiecărui bebeluș cu alimentele solide este diferită; unii bebeluși se obișnuiesc imediat cu primele alimente, în timp ce alții au nevoie de un pic de încercare.

Permiteți-i bebelușului să încerce o varietate de alimente sănătoase și nutritive și lăsați răbdarea și nutriția să vă fie întotdeauna un punct de referință. 

Alimentele care influențează pozitiv dezvoltarea creierului unui bebeluș

Odată ce aveți aprobarea medicului pediatru, concentrați-vă pe alimentele bogate în nutrienți care susțin creșterea sănătoasă a bebelușului.

1. Iaurt grecesc

Iaurtul este un aliment popular în întreaga lume. Este o alegere nutritivă, deoarece conține calciu, proteine și grăsimi sănătoase. Încorporarea opțiunilor cu grăsimi sănătoase, cum ar fi iaurtul, în dieta bebelușului va contribui la dezvoltarea celulelor creierului și va oferi probiotice care ajută la construirea unui microbiom puternic. Studii recente au arătat o legătură între intestinul nostru și creier. În plus, bebelușilor le place textura bogată și cremoasă a iaurtului grecesc.

2. Avocado

Avocado este cremos și este un aliment foarte popular. Este un fruct bogat în nutrienți, cu grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Avocado nu este doar nutritiv, ci și grăsimile sănătoase pe care le conține contribuie la dezvoltarea celulelor creierului. În plus, textura acestui fruct este moale și ușor de tolerat de către bebeluș.

3. Brânză

Brânzeturile mai moi sunt adesea introduse mai devreme deoarece sunt mai ușoare ca gust și textură. Brânza de vaci este adesea cea mai popular, deoarece bebelușul tău o poate mânca ca gustare sau poate fi amestecată cu o legumă sau un fruct.

4. Ouă

Albușul de ou nu ar trebui să fie introdus până la 12 luni din cauza riscului crescut de a deveni un alergen, dar gălbenușurile de ou sunt surprinzător de hrănitoare și ușor de digerat. Gălbenușurile de ou conțin colesterol, așa că experții recomandă consumarea lor cu moderație. Acestea conțin, de asemenea, vitamine solubile în grăsimi, precum și colină, seleniu și vitamina B12, toate acestea fiind importante pentru dezvoltarea organelor.

5. Mere

Aceste fructe hrănitoare conțin quercetină, care ajută la stimularea activității cerebrale. Merele sunt ușor de oferit ca prim aliment (sub formă de piure) și pe parcursul etapelor de tranziție ale alimentației copilului.

6. Linte

Lintea este disponibilă în diferite forme și este populară în întreaga lume. Sunt deosebit de hrănitoare, deoarece conțin fibre, fier și proteine. De asemenea, sunt moi și ușor de gătit (nu necesită înmuiere) și pot fi consumate cu ușurință sub formă de piure. De asemenea, acestea pot fi una dintre cele mai ușoare opțiuni de leguminoase.

7. Legume cu frunze verzi

Deși acestea pot fi dificil de oferit inițial ca o singură legumă, ele ar putea fi folosite ca amestec pentru a fi mai bine tolerate. De exemplu, puteți amesteca spanacul cu mere sau morcovi. Deoarece multe dintre legumele cu frunze verzi conțin nitrați, este adesea recomandată ca o introducere mai târzie; mai aproape de 10 luni și mai târziu. Frunzele verzi, cum ar fi spanacul sau varza kale, oferă luteină și vitamina K, care contribuie la activitatea pozitivă a creierului.

8. Somon

Creierul în creștere al bebelușului are nevoie de DHA (acid docosahexaenoic), un acid gras polinesaturat omega-3 care este esențial pentru dezvoltarea cognitivă. Somonul este o sursă dietetică excelentă de DHA. 

9. Ciocolată

Ciocolata este un aliment care tinde să atragă oameni de toate vârstele, în special copii mici. Copiilor le place cel mai mult ciocolata cu lapte, dar ciocolata neagră are cele mai bune proprietăți pentru oricine o mănâncă. Conține fibre, este nutritivă, are mai puțin zahăr decât alte tipuri de ciocolată, este o sursă excelentă de antioxidanți și ajută la întărirea sistemului imunitar.

10. Roșii

Roșiile sunt o necesitate în dieta adulților și a copiilor. Furnizează vitamina C, A, K, fier și potasiu. În plus, previne bolile degenerative ale ochilor. De asemenea, îngrijește pielea, previne constipația, îmbunătățește circulația sângelui și este un diuretic natural. Le are pe toate!

Citeste si despre