7 mancaruri pentru copii pe care le poti congela

| | Actualizat: 2017-06-09 10:45:20

Majoritatea alimentelor proaspete pot fi congelate la o temperatura constanta de -18 grade, si pastrate la congelator cel mult 8 luni. Exista cateva exceptii: pepenii, merele si dovleceii, fiind foarte bogati in apa, se inmoaie dupa ce ii decongelezi. Maioneza se taie, iar alimentele prajite isi pierd gustul si nu mai sunt crocante, dupa ce le scoti de la congelator. In schimb, poti congela oua sparte, in tavite pentru gheata, orez semi-fiert, banane cu sau fara coaja, cascaval, carne cruda sau legume gatite partial.

7 alimente pe care nu credeai ca le poti congela

Ouale

Multe familii prefera sa faca cumparaturi o data pe luna si iau cantitati mai mari din fiecare aliment. Daca ai cumparat un carton mare de oua si folosesti doar cateva, poti sparge unul cate unul si le poti pune fie in tavite pentru gheata, fie in pungute speciale pentru congelator, cate doua sau patru. Motivul pentru care trebuie sa le spargi este ca ouale in coaja isi maresc volumul in congelator si se sparg, permitand astfel patrunderea bacteriilor.

Nu congela niciodata oule fierte tari. Odata deconcongelate, acestea capata o textura cauciucata si nu au un gust bun.

Carnea

Carnea gatita isi pierde umezeala si se usuca, daca este congelata. Prin urmare, congeleaz-o doar pe cea cruda. Specialistii spun ca cel mai sigur este sa cumperi carne gata congelata, deoarece aceasta a fost pastrata in congelatoare industriale, care sunt mai bune decat congelatoarele casnice.

Orezul semi-fiert

Copiii mici trebuie hraniti doar cu alimente proaspat gatite, asa ca nu poti sa gatesti mancare in cantitati mari. Solutia este sa congelezi exact cantitatea care iti trebuie pentru o masa. Orezul poate fi congelat si el in pungute de 100 de grame, cu conditia sa fie fiert pe jumatate.

Branzeturile

Nu orice fel de branza poate fi pastrata la congelator. Telemeaua de vaca sau oaie se sfarama, daca este decongelata. Branza de burduf si soiurile de branza mucegai rezista si in frigider o perioada mai lunga de timp, asa ca nu e nevoie sa le bagi la congelator.

Poti congela insa branzeturile tari, cum ar fi cascavalul, branza edam sau gouda. Pune-le in pungi speciale sau inveleste-le in folie alimentara. Odata scoase din congelator, branzeturile tari pot fi dezghetate la temperatura camerei.

Bananele

Daca ai cumparat mai multe banane si vrei sa eviti sa se innegreasca, congeleaza-le intregi sau decojite. Se vor pastra le fel de bine. Odata scoase din congelator, bananele pot fi zdrobite imediat, daca vrei sa faci inghetata, sau pot fi puse in cocktail-uri sau in milkshake. Daca vrei sa le foloseti pentru a prepara o prajitura, le poti pune cateva minute in cuptorul cu microunde, pe programul Defrost.

Legumele si fructele

Majoritatea fructelor si legumelor pot fi congelate, exceptandu-le pe cele care au un continut mare de apa. Din acesta categorie fac parte salata verde, castravetii, rosiile, ridichiile, pepenii, merele si dovleceii. Restul legumelor pot fi congelate ca atare sau oparite. Poti face amestecuri pentru supa, din morcovi, ardei, pastarnac, cartofi, telina mazare si ce alte legume iti plac. Ca sa iti fie mai usor sa le gatesti, portioneaza-le in pungute de 250 de grame, de exemplu.

Usturoiul

Usturoiul pastrat in camara se ingalbeneste si paleste, inainte sa il poti folosesti pe tot. Daca obisnuiesti sa cumperi cantitati mai mari de usturoi, cel mai bine este sa il cureti si sa il tai marunt, apoi sa il pui intr-o punga pentru congelator. Usturoiul congelat isi pastreaza toata prospetimea si parfumul. Cand ai nevoie sa il folosesti, il poti pune direct in tigaie, fara decongelare prealabila.

12 reguli de igiena si depozitare a alimentelor congelate

1. Spala bine alimentele, inainte sa le congelezi. Asigura-te ca recipientele pentru depozitarea si conservarea alimentelor sunt curate.

2. Nu folosi pentru congelare recipiente din plasticul subtire sau sticle, deoarece se pot deteriora din cauza temperaturilor foarte scazute. Sticla poate crapa, existand riscul ca alimentele sa se contamineze cu bucatele fine de sticla.

3. Utilizeaza recipiente din polietilena pungi speciale pentru congelare. Acestea previn circulatia aerului si mentin produsele intr-o stare mai buna, o perioada mai lunga de timp. Pungile si cutiile care sunt introduse in congelator trebuie inchise foarte bine si umplute doar pe jumatate. Daca ai cum sa scoti tot aerul din ele, este perfect.

4. Eticheteaza pungile si recipientele cu data cand au fost congelate alimentele.

5. Congelarea initiala trebuie sa fie cat mai rapida. Pune alimentele pe raftul cel mai de sus sau da congelatorul la maxim. Poti reveni ulterior la temperatura standard.

6. Pe durata conservarii, congelatorul trebuie sa isi mentina o temperatura constanta de - 18 grade Celsius.

7. Pastreaza alimentele cel mult 8 luni in congelator. Daca le tii peste acest termen, isi vor pierde din valorile nutritionale.

8. Pune la congelator produse proaspete, de foarte buna calitate, si care rezista la stresului provocat de temperaturile scazute.

9. Daca vrei sa congelezi frunzele verzi sau alte legume proaspete, opareste-le inainte. In felul acesta, vei dezactiva acele enzimele oxidante care produc oxidarea alimentelor. O alta solutie este sa gatesti legumele partial si sa le bagi imediat in apa rece, inainte de congelare.

10. Nu conserva sosuri cu maioneza, smantana sau dressing-uri de salate, deoarece se vor taia dupa decongelare.

11. Nu recongela produsele care au fost deja congelate. Germenii patogeni care pot contamina alimentele, nu se multiplica in congelator, dar nici nu sunt distrusi. Odata ce ai dezghetat mancarea, trebuie sa o gatesti imediat, altfel, microorganismele de pe alimente se vor dezvolta cu rapiditate.

12. Nu decongela niciodata alimentele sub jet de apa. Lasa-le la temperatura camerei, sa se dezghete lent. Exista si alimente pe care le pot gati imediat ce le-ai scos din congelator. Este cazul legumelor sau al ficatului.

Citeste si despre