Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an, peste 200 de milioane de copii sub 5 ani nu reușesc să își dezvolte pe deplin potențialul de învățare și de memorie și știți care este unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru? Este vorba de dietă, deoarece aceasta are o mare influență asupra dezvoltării sănătoase a creierului.
Ceea ce mănâncă copiii dumneavoastră când sunt mici sau când sunt adolescenți are efecte de lungă durată asupra potențialului lor cognitiv, a memoriei și a stării de spirit. De aceea, este important să le monitorizați mesele și să vă asigurați că le oferiți cea mai bună nutriție.
Cele mai multe alimente care par convenabile pentru că pot fi preparate în câteva minute în cuptorul cu microunde sunt letale pentru sănătatea copiilor.
Iată o listă cu cele mai nocive alimente care trebuie evitate în dieta lor
Consumul de prea multă mâncare nesănătoasă între 10 și 19 ani
Deși poate fi de multe ori mâncarea preferată a copilului tău, cercetătorii de la Universitatea din Ontario au descoperit că dacă mănânci prea multă mâncare nesănătoasă între 10 și 19 ani poți afecta radical creierul, memoria și capacitatea de învățare, deoarece acestea sunt momente de dezvoltare care vor fi influențate de tot ceea ce intră în organismul lor. De asemenea, crește riscul de depresie și anxietate la adolescenți.
Supele instant sunt bogate în glutamat monosodic
Glutamatul monosodic este un aminoacid utilizat ca aditiv alimentar care sporește aroma, un aminoacid care este foarte concentrat în supele instant, cum ar fi supele asiatice. Deși efectele sale nocive sunt încă puternic dezbătute de cercetători, s-a constatat că provoacă o supraexcitabilitate a neuronilor atunci când este consumat frecvent. Poate provoca oboseală și dezorientare, așa că este mai bine să evitați să le dați copiilor dumneavoastră să o încerce în orice componentă de fast-food sau de alimente procesate.
Prea mulți biscuiți sau pufuleți
Deși sunt delicioase pentru copii, acestea sunt bogate în grăsimi saturate și, dacă sunt consumate în exces, pot provoca inflamații și blocarea transmiterii nervoase în creier. Acest lucru, la rândul său, poate provoca daune evidente ale memoriei din cauza contracțiilor neuronale.
Peștele care conține niveluri ridicate de mercur
Mercurul este toxic pentru sistemul nervos și imunitar și chiar afectează sistemul digestiv, pielea și plămânii. De aceea, ar trebui să vă împiedicați copiii sau familia în general să consume pește cu un conținut ridicat de mercur, iar tonul poate conține niveluri ridicate ale acestui metal greu din cauza contaminării la care sunt expuși acești pești.
Alimentele bogate în gluten
In ciuda faptului că este o proteină naturală, există mulți copii care sunt intoleranți. Nu doar intestinul lor îl respinge, provocând simptome precum diareea sau durerile de cap, ci s-a constatat că pătrunde și în creier, având un impact asupra sistemului imunitar, promovând inflamația și afectând zonele cognitive și de memorie.
Suplimente alimentare sau vitaminice peste nivelurile recomandate
Multi parinti își doresc ca copiii lor să fie puternici și sănătoși în orice moment și, prin urmare, unii pot apela la suplimente alimentare sau vitamine pentru a le oferi copiilor lor impulsul de care au nevoie. Cu toate acestea, este imperativ ca toate acestea să fie recomandate și prescrise de către medicul pediatru sau medicul de familie, deoarece administrarea lor în afara dozelor sugerate de specialiști poate provoca toxicitate și inflamație generalizată, cu impact asupra creierului copiilor.
Cereale rafinate
Micuții adoră cerealele făcute cu făină albă și coloranți, iar dacă mănâncă prea mult din acestea le-ar putea afecta dezvoltarea inteligenței, fiind alimente care provoacă confuzie mentală și pierderi de memorie. În mod ideal, ar trebui să mănânce cereale integrale sau cereale cu fibre.
Alimentele prăjite nu au nicio valoare nutritivă
S-ar putea să le placă acest aliment care intră în categoria junk food, dar țineți cont de faptul că aceste alimente care trec prin ulei încins, deteriorează celulele nervoase ale creierului și cum sunt deja procesate, substanțele chimice afectează funcționarea cognitivă reflectată în performanțele școlare ale copiilor sau adolescenților.
Sucurile naturale și băuturile energizante
Acestea conțin cofeină, care afectează dezvoltarea neuronală a copiilor și adolescenților. Aceasta reduce cantitatea de somn profund și îi împiedică să aibă parte de suficient somn, care este vital pentru neuronii lor. Adăugat la excesul de zahăr, acestea pot produce hiperactivitate și chiar predispune la tulburări de anxietate.
Nivelul ridicat de zahăr din sânge are, de asemenea, consecințe importante asupra creșterii creierului, astfel încât materia cenușie și materia albă cresc mult mai încet.
Alimente foarte sărate
Acest lucru este foarte des întâlnit în mâncarea de tip fast-food, cantitățile de sare sunt foarte mari, iar copiii au nevoie de mai puțin de 4 grame pe zi pentru a fi sănătoși. Prea multă sare împiedică alimentarea cu sânge a creierului, ceea ce îi poate îmbătrâni prematur și se poate manifesta prin uitare.
Evitați consumul excesiv de gogoși
De asemenea, acestea sunt compuse din grăsimi trans - care micșorează creierul - și prea mult zahăr, afectând plasticitatea acestuia. Memoria și capacitatea de învățare sunt afectate de saturația acestor compuși.
Pizza congelată
Rețineți că acestea au conservanți și balsamuri artificiale, așa că acest lucru va otrăvi sângele care merge direct la creier, afectând în mod clar funcționarea cognitivă a copilului dumneavoastră. Performanțele de învățare se pot reflecta în scăderea capacității de concentrare și a atenției, precum și în rezultate școlare slabe.