Conform OMS, anemia este una dintre cele mai frecvente boli de sânge la copii, estimată a afecta 25,4% dintre școlari și 47,4% dintre preșcolari. Practic, este o tulburare, adesea de natură tranzitorie, în care concentrația de hemoglobină sau hematocrit din sânge scade sub nivelurile considerate normale pentru vârstă și sex.
Există mai multe tipuri de anemie datorate unor cauze diferite, dar cea mai frecventă este anemia feriprivă, care este cauzată de o scădere a nivelului de fier din sânge, un mineral esențial în formarea hemoglobinei. În unele cazuri, acest tip de anemie se datorează unor probleme de asimilare a fierului în organism, dar, de obicei, este legată de o dietă săracă în fier.
Deși este de competența specialiștilor să prescrie cel mai potrivit tratament pentru fiecare caz în parte, copiii care suferă de anemie feriprivă sau sunt vulnerabili la anemia feriprivă pot beneficia de includerea în dieta lor a unor alimente bogate în fier.
10 alimente bogate în fier pentru a preveni anemia la copii
1. Cereale îmbogățite pentru micul dejun
Cerealele pentru micul dejun sunt o sursă excelentă de fier. Aproximativ 100 g de cereale pentru micul dejun conțin aproximativ 6,7 mg de fier. Cu toate acestea, ele sunt bogate și în alte substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele B, acidul folic și vitamina C, un mare aliat al sistemului imunitar.
2. Linte
Lintea este una dintre cele mai populare leguminoase dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată datorită conținutului ridicat de nutrienți. Acestea conțin aproximativ 7 mg de fier la 100 g, dar sunt, de asemenea, bogate în acid folic, potasiu și magneziu, un mineral esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos. De asemenea, sunt o sursă excelentă de proteine.
3. Ovăz
Fulgii de ovăz sunt una dintre cerealele cu cel mai mare conținut de fier din alimentație. Aproximativ 100 g de ovăz conțin 4,7 mg de fier, adică aproximativ 60% din necesarul zilnic de acest mineral. De asemenea, conține iod, fosfor și vitamine din complexul B, care sunt implicate în buna funcționare a sistemului nervos și a creierului la copii.
4. Spanac
Spanacul asigură un aport ridicat de fier în alimentație, cu o cantitate estimată de 4,1 mg la 100 g de fier. De asemenea, acestea conțin aproape jumătate din vitamina C și 80% din provitamina A de care un copil are nevoie zilnic. De asemenea, sunt bogate în zeaxantină, un carotenoid care previne degenerarea maculară și protejează sănătatea ochilor.
5. Drojdie de bere
Drojdia de bere este o sursă bună de fier, cu o cantitate estimată de 20 mg la 100 g. De asemenea, conține acid folic, care este implicat în creșterea țesuturilor, precum și cantități mici de zinc.
6. Nucile si fisticul
Nucile, în special fisticul, furnizează 7,3 mg de fier la 100 g și conțin oligoelemente care facilitează absorbția acestui mineral. Ca să nu mai spunem că acestea oferă și o doză bună de potasiu, magneziu, fosfor și calciu, precum și acizi grași saturați care contribuie la sănătatea cardiovasculară.
7. Scoici
Scoicile sunt alimente bogate în fier. Aproximativ 100 de grame de scoici pot conține până la 28 mg de fier, ceea ce reprezintă 155% din recomandarea zilnică. Aceeași cantitate de scoici asigură 37% din cantitatea de vitamina C recomandată și 1,6% din vitamina B12 pe care copiii ar trebui să o consume zilnic. Sunt, de asemenea, bogate în proteine.
8. Ficat
Ficatul este unul dintre cele mai bogate tipuri de carne în fier. Aproximativ 100 g de ficat conține între 5 și 13 mg de fier, în timp ce este o sursă excelentă de proteine, vitaminele B și vitamina A.De asemenea, furnizează o cantitate mare de colină, un nutrient implicat în buna funcționare a creierului și a sistemului nervos.
9. Carne de vită
Poate cel mai popular aliment bogat în fier, se estimează că fiecare 100 g de carne de vițel conține aproximativ 3 mg de fier heme ușor de absorbit. În plus, carnea de vițel, și carnea roșie în general, este o sursă importantă de nutrienți, cum ar fi fosforul și vitaminele B, precum și de proteine, care sunt implicate în formarea și creșterea musculară.
10. Ciocolată neagră
Pe lângă faptul că este delicioasă, ciocolata neagră este un aliment bogat în fier, fiecare 100 g din acest produs conținând aproximativ 4,4 mg din acest mineral. De asemenea, este cunoscut ca fiind bogat în vitaminele A, potasiu, magneziu și antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi, responsabili de multe boli.