Numai mamele (si bunicile) de copii mofturosi stiu cat este de frustrant sa vezi ca cel mic se stramba frecvent la nenumarate feluri de mancare. Iar frustrarea creste proportional cu efortul depus pentru a realiza acele feluri.
Sunt foarte multi parinti care spun sa lasi copilul sa ceara singur de mancare, dar tot multi sunt si copiii care, daca sunt lasati sa ceara, se multumesc cu doar cateva ciuguleli si apoi fug repede la joaca. Iar in aceasta situatie, mai ales ca parinte sau bunic, incerci sa faci tot posibilul pentru ca cel mic sa aiba hrana suficienta, care sa ii asigure pe cat posibil necesarul de vitamine si minerale.
Asadar, pentru toate mamele care au albit incercand sa ii convinga pe puii lor sa manance macar de un nivel multumitor, iata cateva sfaturi usor de pus in practica (acest capitol poate fi inepuizabil, mai jos sunt doar o parte):
1. Prefa-te ca este pentru tine, si nu pentru el
Daca te duci langa el cu un castronel de mancare si te prefaci ca tu mananci si ca este foarte gustos, exista sanse mult mai mari sa vrea si el sa manance comparativ cu a-i spune ca este ora de masa si ca trebuie sa "pape tot".
2. Fa un panou pentru recompense
Impreuna cu el construieste un mic panou pentru recompense si, la fiecare masa, deseneaza o steluta (sau ce ii place lui) in functie de cat a mancat - daca nu a manancat deloc nu primeste steluta, daca mananca jumatate primeste o steluta mica, iar daca mananca aproape tot sau chiar tot primeste o steluta mare (desigur, portiile nu trebuie sa fie exagerate).
3. Determina-l sa isi imagineze cum actioneaza mancarea
Explica-i cum poti tu mai bine cat de importanta este hrana pentru oameni, si mai ales pentru copii, care sunt in crestere. Spune-i si arata-i ca dupa ce ajunge in stomac mancarea este macinata marunt marunt si ca de acolo tot ce este mai bun din ea, particele foarte mici, se duc ba la ochisori, ba la picoruse, ba la maini, pentru ca el sa se faca mare, sa vada bine, sa mearga, sa se joace, sa se lupte cu microbii atunci cand raceste spre exemplu, etc.
4. Aranjeaza-i frumos mancarea
Atunci cand iti permit alimentele, poti incerca sa le aranjezi cat mai frumos, dar nu neaparat sa faci diverse forme cu ochi, nas si gura, asa cum se poarta clasic pentru copii. Acestea necesita timp mai mult si, in plus, nu intotdeauna poate sa iti iasa o figura atragatoare.
In schimb, asaza-i alimentele pe randuri (un rand de castraveti, unul de branzica, unul de rosii), sau fa-i o floare (bucati de rosii asezate pe margine, sub ele unele mici de masline, si in mijloc cateva de cascaval), fa-i o forma de cerc, patrat, si asa mai departe.
5. Foloseste-te de scobitori
Pentru copiii care sunt mai maricei, te poti ajuta cu mare succes de scobitori, pe care sa pui bucati de alimente in combinatii diferite - ca pe niste frigarui. Iar succesul este si mai mare daca te prefaci ca ei nu pot sa manance de pe scobitori ca oamenii mari: "Tu chiar poti sa mananci ca tati? Oau..."
Trucuri pentru a-l face sa manance cu placere diverse alimente
Iata si cateva sfaturi concrete, legate de cum sa il faci sa consume cu drag anumite alimente sanatoase:
Ceapa, spre exemplu, este un aliment foarte sanatos, dar destul de respins de catre copii, mai ales in stare cruda. Daca vrei insa ca cei mici sa il consume frecvent, fara ca macar sa observe, stoarce prin presa de usturoi zeama de la o bucata de ceapa si pune-o in diverse supe si ciorbe. Va da mancarii un gust mai bun, si aproape sigur nu va fi remarcata. Sa nu pui insa mai mult de cateva picaturi si, ai grija sa nu iti scape bucata intreaga (oricat de mica ar fi, daca o simte intre maselute s-ar putea sa se strice tot scenariul).
Iaurtul poate fi dat la blender alaturi de cateva capsune, putin lapte dulce si o lingura cu miere (aceasta din urma nu si la copiii sub un an). Rezultatul este un iaurt de baut foarte fin, subtire si cremos, identic la gust si aspect cu cel din comert (cu diverse arome), dar mult mai sanatos. Poate fi consumat si cu paiul.
Spanacul, de asemenea, nu trebuie preparat doar sub forma de mancare sau ciorba. Poate fi calit in putin unt alaturi de un graunte de usturoi si facut sandvis. Va fi consumat mult mai cu drag sub aceasta forma. Mai multe retete cu spanac, gasesti aici.
Fructul de avocado (jumatate) poate fi facut pasta, tot la blender, alaturi de o banana.
Pestele fiert poate fi amestecat cu putin mujdei de usturoi si pus in interiorul unor bilute de mamaliga. Sunt mari sanse ca cel mic sa fie foarte incantat de acestea.