Ce trebuie sa faci daca ai un copil mofturos la mancare. Nu ii da niciodata ceva ce nu ar trebui sa manance

| | Actualizat: 2023-01-06 18:06:29

Multi copii au probleme cu nutritia, iar ora mesei poate fi un cosmar pentru orice parinte care are un micut mofturos. 

Ei experimentează gusturi noi și le este greu să se obișnuiască cu ele. De fapt, conform recomandarilor, trebuie sa ii oferim unui copil un aliment nou de cel putin 25 de ori pana cand il accepta. Ceea ce este foarte important de retinut pentru orice parinte este faptul ca niciun copil nu ar trebui sa fie fortat sa manance ceva ce nu isi doreste. 

De ce să nu-i forțezi să mănânce ceva ce nu vor?

Răspunsul este simplu, pentru că, pe termen lung, aceștia pot dezvolta o aversiune față de mâncare și pot dezvolta o relație nesănătoasă cu dietele echilibrate și pot crede că acestea sunt o obligație și nu o necesitate. În acest sens, este necesar ca părinții să fie conștienți și să practice o alimentație sănătoasă acasă, fără a fi nevoiți să se angajeze într-un război alimentar pentru a-i face pe copii să mănânce.

Nu le dați nici ceea ce NU ar trebui să mănânce

Mulți părinți, disperați ca copiii lor să "mănânce măcar ceva", le dau alimente care le plac, dar care nu sunt sănătoase (cremă, sucuri cu mult zahăr, produse de patiserie etc.). Această opțiune este contraproductivă, deoarece copiii învață că, dacă refuză să mănânce ceva ce "nu le place", părinții le vor oferi întotdeauna alte opțiuni, mai gustoase, astfel încât este din ce în ce mai probabil ca atunci când nu au "chef să mănânce ceva" să intre într-o stare de furie, așteptând ca părinții să le dea ceva mai gustos, chiar dacă este mai puțin sănătos.

Copilul tău nu mănâncă pentru că insiști tu... toți copiii simt foame și natura îi va face să mănânce alimentele sănătoase pe care le pui în fața lor, atâta timp cât o faci cu răbdare, respect și dragoste. Dacă copilul "nu mănâncă" bine și vă străduiți să îl faceți să mănânce și ajungeți să îi dați ceva ce nu ar trebui să mănânce, atunci este mai mult ca sigur că faceți ceva greșit.

De ce copilul "nu mănâncă bine"?

Primul lucru pe care un părinte trebuie să îl înțeleagă pentru a schimba situația este de ce copilul "nu mănâncă bine". Dacă un părinte are o idee preconcepută despre cât de mult ar trebui să mănânce copilul său, încep problemele. Poate că un părinte crede că copilul său ar trebui să mănânce tot ceea ce pune în farfurie și uită că nu trebuie să fie așa.

Este posibil ca un bebeluș să nu bea cantitatea potrivită de lapte "pentru vârsta sa", dar în realitate, nu este vorba de faptul că nu mănâncă suficient, ci de faptul că nu are nevoie de mai mult. Urmând "standardele de greutate" la literă, cerințele nutriționale pentru copii, părinții înnebunesc, iar copiii devin copleșiți de alimentație.

Nu are rost să forțăm un copil să mănânce mai mult decât îi este foame, atâta timp cât este sănătos și se dezvoltă bine, totul merge bine! Gândește-te o secundă, mănânci aceeași cantitate ca toți adulții pe care îi cunoști? Răspunsul este nu, pentru că nici copilul tău nu trebuie să mănânce ceea ce este marcat pe o statistică! Mai degrabă, ceea ce corpul copilului consideră că este suficient.

Consecințele încercării de a-ți convinge copilul să "mănânce doar un pic mai mult

Dacă doriți să fiți insistent și să vă forțați copilul să mănânce un pic mai mult decât are nevoie sau decât credeți că ar trebui să fie cantitatea normală pe care ar trebui să o mănânce, vor exista întotdeauna consecințe. De exemplu:

Mesele vor fi neplăcute.

Copiii vor avea o relație nesănătoasă cu mâncarea.

Copilul va fi un mâncător pasiv și nu va avea încredere în dumneavoastră în ceea ce privește hrănirea. Nu vor arăta niciun interes pentru mâncare și vor prefera alimentele nesănătoase, așa că, pe termen lung, ar putea avea probleme alimentare.

Consecințele hrănirii lor cu alimente procesate sau cu prea mult zahăr în viitor sunt prea mari: diabet, cancer, hipertensiune arterială, obezitate, etc. 

Citeste si despre