Cum ii convingem pe copii sa manance legume? 

| | Actualizat: 2020-10-21 11:09:39

Atunci cand copii incep sa creasca, obsesia parintilor este in mod evident legata de o alimentatie cat mai sanatoasa si mai diversificata. Una dintre cele mai des intalnite intrebari ale parintilor este cum sa ii facem pe cei mici sa manance legume, fie ele crude sau gatite.

 

Vom raspunde la aceasta intrebare, cu mentiunea ca fiecare copil este unic si poate reactiona diferit. in plus, daca un copil este foarte obosit sau nervos – rezultatele pot sa nu fie cele mai bune, asa ca puteti incerca urmarirea sfaturilor intr-un moment mai propice.

Cel mai important de stiut este faptul ca daca un copil nu accepta legumele de la primele incercari, nu trebuie renunti! Repetitia e mama invataturii.

Daca este flamand, copilul va manca in principal ceea ce-i oferi. Profita ca ii este foame si serveste-i un platou cu legume crude (rosii, ardei, castravete, tulpini de telina, morcovi) sau o salata in timp ce pregatesti pranzul sau cina.

Afla cum se pregatesc cel mai bine legumele. Legumele pline de culoare, bine asezonate si gatite numai atat cat sa devina moi (spre exemplu, broccoli se tine fix 3 minute in apa care fierbe cu putina sare), sunt mult mai apetisante decat cele tinute pe foc prea mult, care si-au pierdut si gustul, dar si culoarea si vitaminele.

  • Implica-l pe cel mic in procesul gatitului. Cere-i parerea cand stabilesti meniul, lasa-l sa te ajute, dupa posibilitati, la gatit.
  • Supa de legume e de baza. Tocate marunt sau pasate, copiii nici nu stiu ca supa pe care o devoreaza are o gramada de legume.
  • Fii un exemplu de urmat – mananca si tu legume in fata copiilor. Daca in casa se practica obiceiuri sanatoase de alimentatie, copiii sunt mai predispusi a le adopta.
  • Fa decoruri dragute, care sa-l atraga pe cel mic.
  • Nu mananca, nu insista prea mult! Spune-i ca altceva nu este de mancare. Cand va fi lihnit de foame, ofera-i farfuria salvatoare pe care i-ai pastrat-o.
  • Aplica la masa "regula pentru o imbucatura". Copilul trebuie sa ia cel putin o imbucatura din acel aliment, de fiecare data cand este servit la masa.
  • Ofera-i fructe si legume in culori diverse si tine-le separate - in timp ce noi, adultii, in general, preferam sa avem mancarea laolalta, copiii prefera sa o aiba separata pe anumite criterii. incearca sa asezi legumele sau fructele cat mai spre exteriorul farfuriei sau sa le tai/decupezi/aranjezi in forme amuzante (cum ar fi un chip zambitor).

Daca vrei sa stabilesti din timp meniul pentru saptamana urmatoare sau nu ai timp sa mergi la piata, foloseste cu incredere serviciile online de livrare legume ce provin direct din gradina producatorilor romani si cei mici vor deveni cu siguranta fani legume. 

 

Citeste si despre