Gustarile pentru copii trebuie sa indeplineasca 3 caracteristici importante, adesea greu de satisfacut de catre parinti: sa fie pe placul celor mici, sa fie foarte sanatoase, astfel incat sa contribuie la buna crestere si dezvoltare a acestora, dar sa fie si aspectuoase, pentru a le atrage atentia. Fructele, legumele, lactatele, ciocolata, cerealele si alte alimente sanatoase pot fi transformate in gustarile preferate ale copilului, cu doar putina imaginatie!
1. Frigarui de fructe si branzeturi
Combina branzeturile pline de calciu cu fructele bogate in antioxidanti si vitamine in cele mai simpatice, dar si savuroase gustari pentru copil. Poti amesteca orice tip de fructe doresti - capsuni, struguri, kiwi, pepene etc., dar si de branzeturi - cu mucegai sau fara, telemea, feta etc. Daca vrei sa le faci si mai pe placul copilului, toarna putin sirop de ciocolata peste ele, iar succesul va fi garantat.
2. Sandvis din paine prajita cu crema de ciocolata
Daca sandviciurile cu legume, carne sau unt si dulceata au devenit plictisitoare, stimuleaza apetitul copilului cu cateva variante dulci, dar hranitoare. Prajeste doua felii de paine integrala si unge-le cu crema de ciocolata (de preferat, facuta in casa), apoi decupeaza sendvisul in forma de inimioara, catelus sau steluta si serveste-l copilului.
3. Milkshake (Smoothie)
Pentru a oferi nutrientii necesari pentru crestere si a potoli rapid foamea copilului, gustarile nu trebuie sa constea mereu in alimente solide, pe care sa le rontaie. Acestea pot fi si lichide, daca sunt preparate corespunzator. Milkshake-urile din fructe cu lapte sau iaurt sunt o alegere inspirata si sanatoasa care va fi, cu siguranta, pe gustul micutului.
4. Chipsuri de legume
Nu doar cartofii se pot transforma in chipsurile preferate ale copilului. Morcovii, telina, cartofii dulci si sfecla pot deveni chipsuri sanatoase pentru gustarile dintre mese ale celui mic. Tot ce trebuie sa faci este sa le feliezi foarte subtire, sa le stropesti cu ulei de masline, sare si alte condimente delicioase si sa le bagi la cuptor pana se usuca si devin crocante.
5. Chipsuri din fructe
Si fructele se pot transforma in chipsuri dulci pentru copii. Bananele, kiwi-ul, feliile de capsuni, ananasul si alte tipuri de fructe pot fi coapte la cuptor si servite ca alternativa la fructele proaspete.
6. Mix de seminte si oleaginoase
Nu trebuie sa prepari tot timpul gustarile copilului. Este suficient sa ai in casa cateva pungi de de seminte (mieji de floarea soarelui sau de dovleac), oleaginoase (migdale, fistic, alune nesarate) si fructe uscate (smochine, curmale, caise, merisoare, goji etc.), iar cele mai multe gustari vor fi numaidecat gata. Ofera-i portii amestecate din acestea, dar reduse cantitativ, intrucat pe cat sunt de sanatoase, pe atat sunt de calorice. In plus, sunt si foarte satioase, ceea ce inseamna ca cel mic nu trebuie sa manance foarte multe pentru a-si potoli foamea.
7. Rulada cu legume si crema de branza
Transforma banalele sandviciuri in delicatese adorabile pentru copii. Prepara o foaie din aluat fraged sau de paine, unge-o cu crema de branza, presara fasii de legume proaspete si stropeste-le cu putin ulei de masline. Ruleaza foaia si bag-o la cuptor. Las-o sa se raceasca putin si tai-o felii. Ofera-i copilului 1-2 bucati la o singura gustare.
8. Perlute dulci de branza
Branza de vaci cu fructe si miere sau sirop de artar a devenit plictisitoare pentru cel mic, de aceea, este timpul sa variezi acest tip de gustari. Cumpara branza cottage, formata din perlute delicioase, si aromeaz-o cu scortisoara, vanilie, apoi adauga in ea cateva fructe uscate sau proaspete, dupa preferinta copilului.
9. Mingiute din cereale, seminte si unt de arahide
Copilul le va considera deserturi, dar tu stii bine ca sunt mai degraba gustari sanatoase si hranitoare. Bilutele sau mingiutele formate din tot soiul de amestecuri cu unt de arahide, ciocolata neagra topita si cereale integrale, indulcite cu putina miere, reprezinta o gustare greu de refuzat de catre prichindei.
10. Fluturasi gustosi
Serveste fructele si oleaginoasele copilului in forme cat mai interesante si originale, astfel incat sa le manance cu mai mult drag. Cumpara pungulite mici, care au inchidere tip fermoar, si agrafe sau carlige de rufe in forma de fluturasi. Umple fiecare pungulita mai intai cu fructe, apoi completeaz-o cu migdale. La mijloc, separa cele doua tipuri de alimente cu un carlig, astfel incat punga sa se transforme in doua aripi de fluture.
11. Sandvis din fructe
Nu doar painea si biscuitii pot fi umpluti cu diverse ingrediente si servite pe post de sandviciuri. Si feliile de fructe - ananas, mere, mango sau kiwi - se pot transforma in sendvisuri umplute cu unt de arahide amestecat cu fulgi de ciocolata.
12. Popcorn dulce
In loc sa cumperi pungi de porumb cu arome artificiale din comert, care sunt foarte nesanatoase, incearca sa le oferi gustul delicios dupa care tanjeste cel mic cu ajutorul catorva ingrediente naturale si proaspete. Prepara floricele clasice si, in loc sa le asezonezi cu sare, amesteca-le cu bucati de banane, putina frisca proaspata din smantana naturala si cateva oleaginoase. Serveste-le in paharele colorate, intre mesele principale.
13. Legume cu humus
Humusul este un preparat foarte sanatos si hranitor, facut din naut si susan, pe care il poti servi copilului imediat dupa implinirea varstei de 1 an. Inlocuieste lipia clasica cu care se mananca acest produs cu bucati proaspete de legume - dovlecei, ardei, morcovi etc., pentru un plus de vitamine si minerale in organism.
14. Mini pizza
Aproape toti copiii adora gustul savuros al unei felii pizza, insa nu intotdeauna reprezinta cea mai sanatoasa alegere. Acum ai posibilitatea de a-i oferi micutului acest preparat zilnic, daca il prepari acasa, in portii mici si din ingrediente naturale. Poti inlocui cu succes aluatul cu felii rotunde de paine integrala, pe care le imbogatesti cu cele mai sanatoase ingrediente: legume - broccoli, ardei, ciuperci, ceapa -, dar si cu branza rasa si cu sos de rosii facut in casa.