Sunt vitaminele cu adevarat bune pentru copiii care nu au pofta de mancare?

| | Actualizat: 2023-01-08 20:31:36

Sunt multivitaminele cu adevărat bune pentru copiii care nu au poftă de mâncare? Alimentația copiilor este o problemă care îi preocupă adesea pe părinți, mai ales atunci când copiii refuză să mănânce.

De fapt, este o problemă mai frecventă decât credem, deoarece, pe măsură ce cresc, copiii trec prin diferite etape în care au mai mult sau mai puțin poftă de mâncare, cum ar fi atunci când încep să le iasă dinții sau când sunt bolnavi.

Copiii hiperactivi tind să acorde mai puțină atenție alimentelor, la fel ca și copiii care sunt prea pretențioși la mâncare. În aceste cazuri, gestionarea orelor de masă poate fi un adevărat coșmar pentru părinți, deoarece mulți dintre ei nu știu cum să rezolve problema.

De cele mai multe ori, după ce au recurs la toate tehnicile și trucurile posibile pentru a-i face pe copii să mănânce, părinții aleg să le dea copiilor multivitamine. Acest lucru poate fi cu siguranță eficient în unele cazuri, dar nu este lipsit de riscuri și nu reprezintă o soluție pe termen lung.

Vitaminele vs. alimentația sănătoasă

Multivitaminele ajută la suplinirea carențelor nutriționale la copii, fie că acestea sunt cauzate de o alimentație săracă în nutrienți, fie de tulburări care fac dificilă asimilarea acestor substanțe de către organism.

Cu toate acestea, majoritatea părinților nu realizează faptul că multi copii sunt capricioși, iar faptul ca nu vor sa mănânce nu înseamnă neapărat că au deficiențe nutriționale. De fapt, este normal ca copiii să mănânce mai puțin decât adulții și, în unele etape, să nu aibă prea mult apetit, deoarece stomacul lor are o capacitate mai mică.

În plus, în anumite etape de dezvoltare, copiii suferă modificări fizice, hormonale și chimice care explică de ce nu vor să mănânce. Pe de altă parte, organismul copiilor are și un mecanism foarte eficient care le activează apetitul atunci când au nevoie să își refacă energia sau când au o deficiență nutrițională, astfel că riscul ca un copil să se îmbolnăvească pentru că nu vrea să mănânce este foarte scăzut.

Prin urmare, atunci când nu există o deficiență nutrițională, recurgerea la multivitamine poate cauza probleme de sănătate pe termen lung.

În primul rând, deoarece consumul de vitamine produse chimic înseamnă că ficatul va trebui să lucreze mai mult, ceea ce poate afecta modul în care funcționați. În al doilea rând, consumul frecvent de vitamine poate duce la otrăvirea organelor din cauza acumulării excesive a anumitor grupe de vitamine în organism. Vitaminele cele mai expuse riscului sunt vitaminele liposolubile A, E, D și K, deoarece se pot acumula în depozitele de grăsime din organism și pot avea o acțiune toxică.

În plus, unele vitamine pot inhiba efectul anumitor medicamente. Vitamina K, de exemplu, interferează cu acțiunea anticoagulantelor, cum ar fi warfarina, în timp ce vitamina C poate neutraliza efectul unor antibiotice, cum ar fi ciprofloxacina și levofloxacina, precum și fexofenadina, un medicament pentru alergii.

Prin urmare, experții recomandă ca copiilor să nu li se administreze multivitamine decât dacă au o deficiență nutrițională. În schimb, părinții ar trebui să opteze pentru alimente bogate în vitamine naturale.

 

 

 

 

 

Citeste si despre