Este normal ca micutii, in diferite etape ale vietii, sa aiba diferite frici. In aceste momente copilul are nevoie de intelegerea si sprijunul parintelui.
Chiar daca pentru tine fricile copilului sunt nejustificate, pentru el sunt o adevarata provocare. Prin urmare, nu trebuie niciodata sa ignori temerile, sa razi de ele sau sa le batjocoresti. Iata ce NU trebuie sa faci niciodata cand copilul tau se confrunta cu diverse temeri.
1. Nu speria copilulul. Nu profita de temerile lui pentru a-l speria. Sau de povestile cu fantome, vrajitoare si monstri. Este important sa nu-i alimentezi temerile copilului.
2. Nu rade de fricile copilul. Acest lucru nu il va ajuta sa treaca peste temerile lui. Din contra, se va inchide in el, iar temerile vor creste. Acelsi lucru se intampla si in cazul in care folosesti fraze precum: “Nu fi fraier, copiii de varsta ta nu trebuie sa se teama de asta”.
3. Nu il ignora. Cand copilul iti spune ca ii este teama de ceva sau de cineva, este important sa nu il ignori ci sa il ajuti sa-si invinga temerile. De asemenea, este important sa nu-l minti si sa nu ii alimentezi temerile.
4. Nu forta copilul sa treaca prin situatii de care se teme. Acest lucru va duce la alimentarea temerii si chiar la crearea unei traume. Trebuie sa ai rabdare cu cel mic si sa-i explici ce se intampla, sa-I raspunzi la toate intrebarile si sa-l asiguri ca esti in permanenta alaturi de el.
5. Nu-I pune etichete copilului. Nu ajuta pe nimeni sa-I spui copilului ca este las sau ca se poarta ca un bebelus. Copilul nu va deveni curajos daca aude aceste lucruri ci isi va pierde increderea in tine, se va inchide in el, iar temerile vor ramane in continuare acolo, chiar daca nu va mai spune acest lucru.
6. Nu-l obliga sa-si infrunte singur frica. Este cea mai mare greseala pe care o pot face parintii. Daca micutului ii este frica de intuneric, sa-l lasi singur in camera lui, daca nu vrea, este cea mai mare greseala. Nu vei face decat sa-I cresti anxietatea si sa contribui la prelungirea fricii.
Ce trebuie sa faci pentru a-ti ajuta copilul sa-si depaseasca temerile
In momentul in care copilul are una sau mai multe temeri este important sa-l ajuti sa treaca peste acestea. Iata cateva sfaturi pe care sa le urmezi:
1. Pune-te in locul copilului. Este important sa intelegi temerile copilului pentru a le putea vindeca. Cel mai bine poti face acest lucru afland ce il sperie si de ce. Apoi incearca sa te pui in locul lui pentru a-ti da seama ce simte cu adevarat. Aminteste-ti ce simteai tu in copilarie cand iti era frica de intuneric, de monstrul de sub pat sau de altceva.
2. Oferiti sprijin. Copilul trebuie sa stie ca esti acolo pentru el si ca il sprijini si il ajuti sa-si invinga temerile. Este necesar sa-i spui aceste lucruri si sa il asiguri ca vei fi mereu alaturi de el. Copilul trebuie sa se simta protejat pentru a putea depasi temerile.
3. Ajutati copilul sa analizeze rational temerile pe care le are. Raspunde-I la toate intrebarile si afla ce l-ar face sa scape de acesta teama.
4. Fii alaturi de el in momentul in care incearca sa-si invinga temerile. De exemplu, daca ii este frica de monstrul de sub pat, pentru a-I dovedi ca nu este acolo, nu il lasa sa se uite singur, ci fii alaturi de el, sigurandu-l ca nu are ce sa i se intample. In plus, este important sa-i explici ca in realitate monstrii nu exista si ca sunt doar persoanje fictive din carti si filme.
Sursa foto: pexels.com