De ce plang copiii si cum sa-i calmezi

| | Actualizat: 2024-09-03 08:13:08

De ce plang copiii? Si cum ii calmezi odata ce lacrimile incep sa curga? Confruntarea cu un copil indurerat nu este o stiinta exacta si poate fi destul de coplesitoare atunci cand micutul tau decide sa isi exprime emotiile. Dar exista modalitati de a face fata plansului unui copil mic, cursuri de actiune utile care pot ajuta un copil sa navigheze prin emotiile sale in timp ce se impaca cu copilaria. Asadar, cum iti poti sustine copilul si il poti ajuta sa se calmeze atunci cand este suparat?

De ce plang copiii? Cele mai des intalnite motive 

Un copil mic este un personaj complex de emotii. Ei au sentimente mari pe care nu le pot comunica intotdeauna. La fel ca bebelusii, copiii plang atunci cand simt durere, teama, tristete, frustrare, confuzie, furie si cand nu isi pot exprima sentimentele. Uneori plang doar pentru ca au nevoie de afectiune sau confort. Intr-adevar, plansul este un raspuns normal la situatiile suparatoare pe care un copil mic nu le poate rezolva. Iar atunci cand abilitatile de adaptare ale unui copil sunt epuizate, plansul este automat si natural. Uneori, lacrimile frecvente sunt un semn de depresie sau alte dificultati grave. De cele mai multe ori, acestea sunt un semn ca un copil nu si-a dezvoltat inca abilitati bune de reglare a emotiilor. 

Este responsabilitatea fiecarui parinte sa ii ajute pe copii sa treaca peste aceste sentimente si sa ii ghideze printre lacrimi. Acest lucru se realizeaza ajutand un copil sa planifice din timp situatiile care tind sa provoace lacrimi. Odata ce copilul poate vorbi, ii va fi mult mai usor sa exprime de ce este suparat, iar tu sa intelegi de ce are nevoie.

Copiii mici plang uneori pentru a elibera tensiunea atunci cand sunt suprasolicitati sau suprastimulati. Oboseala si emotiile excesive pot induce mai multe lacrimi decat de obicei. Parintii ar trebui sa se asigure ca cei mici se odihnesc suficient, fie prin somnul de zi, fie prin somnul de noapte. Ca un indicator, copiii cu varste cuprinse intre trei si cinci ani au nevoie de 10-13 ore de somn intr-o perioada de 24 de ore.

Toti copiii plang uneori cand le este foame. De fapt, acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru care copiii varsa lacrimi in primul rand. Baietii si fetele care sunt moderat activi la varsta de patru ani au nevoie de 1.400 calorii/zi, iar cei de cinci ani au nevoie de 1.400 calorii/zi.

Cel mai valabil motiv pentru a plange atunci cand se produce o rana este, desigur, durerea. Plansul este o reactie instantanee la durere, iar copiii reactioneaza foarte repede la orice durere sau disconfort. Este posibil ca o leziune sa fie identificata destul de rapid. Dar un copil poate plange si pentru ca nu se simte bine. 

Frica poate face ravagii in ceea ce priveste emotiile unui copil. Un cosmar il sperie foarte des pe copil. Anxietatea de separare poate fi, de asemenea, o sursa a temerilor lor si poate avea repercusiuni la varsta adulta. Remediul pentru orice frica sau anxietate pe care o poate experimenta copilul tau? O multime de mangaieri si reasigurari fac minuni pentru a calma nervii si a alunga panica.

Care este problema atunci cand cel mic plange? Ce este de facut

Este destul de evident daca copilul tau este obosit sau flamand. Si acestea sunt plangeri care pot fi usor remediate. Dar ce se intampla daca copilul plange si nu esti sigur de ce?

In astfel de situatii, cel mai bine este sa ramai calm si concentrat, chiar daca micutul tau face o scena uriasa in public. Ideea este sa il ajuti sa treaca peste sentimentele sale. La fel ca adultii, copiii se simt mai increzatori si mai in siguranta atunci cand activitatile lor zilnice sunt previzibile si familiare. Acest lucru da mintilor tinere un sentiment de control. Programele ii ajuta, de asemenea, sa se asigure ca au parte de somnul de care au nevoie pentru corpurile lor in crestere si stabilesc ora meselor. 

Copiii plang. Obisnuieste-te cu asta. A-i spune unui copil sa „nu mai planga” nu serveste la nimic. In schimb, lasa-l sa stie ca este in regula sa verse lacrimi din cand in cand si fii de partea lui spunandu-i ca il intelegi si ca esti acolo pentru a-l ajuta.

A ajuta un copil sa isi identifice emotiile si sa le exprime nu numai ca ii sporeste vocabularul, dar il si calmeaza atunci cand se simte coplesit. Odata ce ai identificat ceea ce simte copilul mic, raspunde prin validarea acestor sentimente. Procedand astfel, iti inveti copilul sa isi accepte emotiile si sa treaca peste ele. In plus, validarea emotionala iti poate ajuta copilul sa invete autocompatimirea.


Sursa foto: www.pexels.com

https://www.starsinsider.com/lifestyle/652261/why-children-cry-and-how-to-calm-them-down

Citeste si despre