Trecerea la ora de iarna! Cum afecteaza aceasta schimbare somnul copiilor si cum ii poti ajuta sa se adapteze

| | Actualizat: 2023-10-05 11:33:55

Trecerea la ora de iarna 2023 are loc in noaptea de sambata, 28 octombrie, spre duminica, 29 octombrie. Ceasurile se dau inapoi cu o ora, astfel ora 4:00 devine 3:00. Aceasta schimbare afecteaza somnul bebelusilor si al copiilor, care au nevoie de ajutor pentru a se adapta noului fus orar.

Iata ce efecte are schimbarea orei asupra copiilor si bebelusilor si cum ii poti ajuta sa treaca mai usor peste aceasta perioada si sa se adapteze mai usor orei de iarna.

Cum este afectat somnul copiilor de schimbarea orei

Prin comparatie cu ceea ce se intampla in momentul trecerii la ora de vara, in timpul schimbarii orei iarna, castigam o ora in plus, ziua avand 25 de ore. Asta ar insemna ca putem dormi mai mult. Nu sid aca avem un copil.

Daca un copil se trezeste in mod normal la ora noua dimineata, ceasul sau "intern" il va face sa doarma acelasi numar de ore ca inainte. Prin urmare se va trezi la ora 8 dimineata. Pe de alta parte, seara este opposibil sa adoarma mai devreme.

Ca si in cazul adultilor, unii copii nu sunt afectati deloc, in timp ce altii pot suferi unele modificari usoare si tranzitorii prin perturbarea bioritmului somn-veghe.

Insa efectele schimbarii orei asupra copiilor nu sunt cauzate de aceasta ora "in plus" de care avem parte si de noua "ora de iarna" pe care o vom avea pana la primavara.

Ce se va intampla acum? Se va intuneca mai devreme, privandu-ne de o ora in plus de lumina dupa-amiaza, ceea ce are efecte asupra ritmului circadian al copiilor. Pe de alta parte, rasaritul va avea loc mai devreme. In acelasi timp, orele de joaca de dupa gradinita sau scoala, vor fi mai scurte, lucru care poate avea un impact negativ asupra dispozitiei si starii de spirit a micurilor.

Primele zile pot fi comparate cu un fel de decalaj orar, pana cand micutii reusesc sa se obisnuiasca noului program. Unii copii pot prezenta tulburari de somn, cum ar fi episoade de insomnie sau treziri nocturne.

Cel mai dificil va fi insa sa-i facem pe copii sa adoarma mai devreme seara, ceea ce va due la oboseala dimineat. Prin urmare trebuie sa ai rabdare si sa fii consecvent. Copiii trebuie sa adoarma mai devreme seara pentru a se putea trezi odihniti a doua zi dimineata, mai ales daca au ajuns la varsta scolara sau la gradinita. Prin urmare trebuie sa ai rabdare si sa ii culci mai devreme in primele nopti.

Vestea buna este ca toate aceste dezechilibre si efecte negative pe care trecerea la ora de iarna le are asupra copiilor vor disparea in trei-cinci zile.

Cum sa-ti ajuti copilul sa faca fata trecerii la ora de iarna

Somnul este esential pentru o buna dezvoltare a micutilor. O calitate buna a somnului are un impact pozitiv asupra aptitudinilor de invatare, asupra memoriei, calitatii vietii si reglarii emotionale, indiferent de varsta copilului.

Prin urmare, odata cu trecerea la ora de iarna este important sa continui sa-i oferi copilului un program srtict de somn.

  • Culca-ti copilul cu 15 minute mai devreme decat de obicei (in mod ideal, timp de trei sau patru zile inainte de schimbarea orei).
  • Respecta rutinele zilnice (cina, baia, ora de poveste etc.).
  • Ofera-i copilului tau o cina usoara.
  • Evita sa-I oferi copilului bauturi energizante
  • Faceti exercitii fizice dupa-amiaza pentru a le "devansa" ceasul intern.
  • Evita, de preferinta, somnul prelungit dimineata sau in timpul zilei.
  • Evita ecranele la culcare.

    Sursa foto: pixabay.com

    Citeste si despre