Frica de necunoscut este ceva obisnuit. Se intalneste la toate varstele, atat la copii, cat si la adulti. Cei mici, lipsiti de experienta, traiesc mai des aceasta teama - o mancare pe care nu au mai mancat-o pana acum, sau un loc unde nu au mers niciodata (gradinita, de exemplu). Schimbarile si confruntarea cu "nou" pot fi foarte stresante pentru cei mici. De aceea au nevoie de rutina: aceasta le ofera o "zona cunoscuta".
Rutina se poate referi la ora de trezire si ora de culcare, orele meselor, ora de somn de dupa-amiaza, timpul de facut lectii, programul de joaca si de iesit afara, timpul petrecut in familie.
Care sunt avantajele unui program rutinier
Expertul in parenting Laura Markham considera ca rutina reprezinta o fundatie a vietii care ne ajuta sa facem fata situatiilor mai dificile.
Iar prima rutina pe care o invata copiii dupa ce se nasc este sa doarma noaptea. Micutii pot gestiona mai bine schimbarile din viata lor daca acestea se intampla intr-un cadru cat de cat familiar. Existenta unei rutine in programul copiilor, a unor ore de somn si de masa bine stabilite, de exemplu, faptul ca stiu ce urmeaza sa se intample, si faptul ca stiu care sunt adultii care vor fi alaturi de ei in fiecare moment, ii ajuta sa se simta in siguranta si le creeaza sentimentul ca isi pot controla propria viata.
Rutina ofera stabilitate in momentele de stres sau atunci cand au loc schimbari in familie si ajuta copiii sa se simta in siguranta si sa faca fata mai bine situatiilor imprevizibile. De aceea un copil care creste avand un program destul de bine stabilit si cunoscut invata
Un copil in viata caruia exista rutina invata sa puna limite si sa respecte limite, atat fizice, cat si verbale si relationale: de exemplu, nu intra intr-o camera fara sa ceara permisiunea sau nu da voie unei persoane necunoscute sa il atinga.
Ce castig au parintii de pe urma rutinei?
Faptul ca mama si tata ii spun mereu care este programul il face pe micut sa aiba mai multa incredere in parintii lui.
Existenta unui program poate ajuta membrii familiei sa se conecteze unii cu ceilalti, prin timpul petrecut impreuna. In plus, copilul devine mai cooperant: stie ce urmeaza si va accepta mai usor noua activitate, ba chiar s-ar putea sa o initieze singur. Astfel o sa se simta independent si va fi mai putin tentat sa intre in lupte de putere cu parintii.
Absenta rutinei poate duce la ADHD
Existenta rutinei in viata copilului este benefica pentru sanatatea si cresterea lui armonioasa. In acelasi timp este important ca parintele sa nu trasforme programul intr-o serie de reguli rigide si stricte.
Copiii care cresc fara un program bine stabilit nu au limite si vor deveni adulti care nu stiu sa respecte reguli. In plus, micutii crescuti in haos sunt predispusi la probleme cu somnul, tulburari de anxietate sau ADHD.