Copilul la 1 an si 6 luni

| | Actualizat: 2024-09-12 14:21:47

La varsta de 1 an si 6 luni (18 luni), copilul tau debordeaza de energie si curiozitate, iar tu esti nevoita sa gasesti activitati si modalitati noi si constructive pentru a tine pasul cu nivelul lui crescut de activitate fizica. Copilul tau este din ce in ce mai independent si nu mai are nevoie de ajutorul tau la tot pasul.

Invata care sunt particularitatile emotionale, fizice si de limbaj, dar si nevoile copilului la aceasta varsta si pentru ce achizitii noi sa te pregatesti in dezvoltarea lui la 1 an si jumatate!

La 18 luni (1 an si 6 luni) poate avea o dezvoltare fizica spectaculoasa, este mai sigur pe picioare, incepe sa ii placa sa se catere si poate chiar sa loveasca cu piciorul o minge.

Atunci cand simti ca te doboara energia copilului tau nu te lasa influentata, pune niste muzica si dansati impreuna, dansul va va face bine amandurora.

De asemenea la acesta varsta copilul poate sa manifeste preferinte pentru unul dintre parinti, iar schimbarile de preferinta pot fi de la o zi la alta, aparent fara motiv.

Dezvoltarea fizica a copilului la 1 an si 6 luni

La varsta de 18 luni, copilul merge binisor, ba chiar reuseste sa faca cativa pasi mai alerti, in incercarea de a alerga, chiar daca nu va reusi inca aceasta abilitate motrica. Este totusi de laudat efortul lui. Va mai lua cateva busituri de-a lungul dezvoltarii mersului, insa deja stapaneste foarte bine pasii si echilibrul in timp ce se plimba singur dintr-o parte intr-alta.

Desi "antrenamentul" cataratului a inceput cu ceva timp in urma, abia de la aceasta varsta, vei putea constata cum copilul incepe sa urce tiptil cate o treapta a scarii, dar nu fara ceva efort si sprijin in manute. Nu reuseste sa le urce fara sprijin, insa cu putin ajutor si incurajare din partea ta, va reusi destul de curand peformanta de a "escalada" piesele de mobilier din jur.

Se poate plimba in voie tinand in manute o jucarie, se poate aseza in fundulet si se poate ridica de unul singur. A capatat, pana acum, o destul de mare autonomie si ceva mai multa complexitate in miscarile de mers si in deplasarea dintr-un loc intr-altul.

Descopera o placere imensa in a impinge lucrurile sau jucariile de mari dimensiuni, atentand chiar si la carucior si dorind sa preia controlul asupra lui. La varsta de 1 an si jumatate, copilul este apt sa mearga sau sa stea in picioare chiar si 20 de minute, fara a da semne de oboseala.

Comunicarea copilului la 1 an si 6 luni

Vocabularul copilului inglobeaza, in aceasta etapa a copilariei, in jur de 20 de cuvinte. Insa vocabularul lui se dezvolta cu repeziciune, astfel ca, pana la sfarsitul celui de-al doilea anisor, va cuprinde pana la 200 de cuvinte.

Copilul pronunta cuvinte simple - apa, suc, papa, mama, tata, baba - pe care le poate asocia in propozitii scurte, cu ajutorul carora isi exprima nevoile si dorintele. La aceasta varsta, foloseste cel mai mult limbajul pentru a-si exprima nevoile. Important este sa il stimulezi sa vorbeasca constant, sa iti raspunda la intrebari, sa il corectezi cand greseste si sa il expui la medii si activitati care ii stimuleaza dezvoltarea vorbirii.

In dezvoltarea sociala, copilul face progrese importante si isi dezvolta metodele prin care interactioneaza cu cei din jurul lui. Vorbirea devine un mijloc important prin care socializeaza. Incepe, treptat, sa transforme limbajul nonverbal in verbal, in interactiunile sociale pe care le intreprinde cu ceilalti. Isi impune preferintele in materie de haine, alimente, jocuri, activitati, dar si de persoane.

Este varsta la care poate manifesta preferinta pentru unul dintre parinti mai mult decat pentru celalalt, insa nu trebuie sa iti faci griji. Copilul va iubeste pe amandoi la fel de mult. Important este sa ii acordati sprijinul si dragostea neconditionate de care are nevoie in dezvoltarea lui armonioasa.  

Alimentatia copilului la 1 an si 6 luni

Efortul de a-l invata sa pape singur, inceput in urma cu mai bine de jumatate de an, probabil ca a dat roade pana acum, iar copilul reuseste sa duca singur alimentele la gurita si chiar sa manipuleze cat de cat lingurita, pentru a o umple cu mancare si a o "transporta" la gura. Insa pana cand invata sa o tina corect in manuta si sa pape corect, mai este ceva timp.

Pana atunci, copilul continua sa se joace cu alimentele si sa arunce cu mancarea de jur-imprejur. Pana la aceasta varsta, copilul a facut cunostinta cu o multime de gusturi si texturi noi si mai are foarte putine restrictii alimentare. Meniul acestuia trebuie sa fie cat mai echilibrat din punct de vedere nutritional si sa respecte indicatiile pediatrului. Acesta va stabili exact portiile si cantitatile de alimente solide si lapte de care are nevoie cel mic, in functie de parametri de crestere ai acestuia: inaltime si greutate.

Este recomandat sa ii formezi obiceiuri alimentare sanatoase inca de la aceasta varsta. Chiar daca laptele nu mai este un aliment de baza in meniul copilului, ramane o masa zilnica importanta. Insa micutul nu va mai bea laptele simplu, ca in trecut. Isi va lua nutrientii esentiali din acesta, din diverse produse lactate: branzeturi, smantana, iaurturi etc.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 18 luni (1 an si 6 luni)

Jocuri pentru copii de 12 pana la 18 luni

Invatam sa vorbim!

Crese copii

La 18 luni sa nu vrea sa mestece mancarea

Dezvoltarea limbajului la bebelusi (1-2 ani)

Tipuri de jucarii

Intarcarea sau incetarea alaptarii

Somnul la copilul de 1-2 ani

Somnul copilului la 1 an si 6 luni

Potrivit pediatrilor, un copil de 18 luni ar trebui sa doarma in jur de 12-13 ore pe zi. Copilul doarme pe timpul noptii in jur de 11-12 ore, iar in timpul zilei, probabil ca, cel mult, 1 ora. Somnul din timpul zilei incepe sa se reduca substantial, poate chiar sa dispara. Medicii sunt de parere ca este indicat ca cel mic sa mai aiba macar un pui de somn de dupa-amiaza in program la aceasta varsta, chiar daca este mai scurt.

Il ajuta sa se odihneasca si sa-si reincarce bateriile pentru o noua sesiune de joaca si explorare a mediului inconjurator. Este important sa continui sa ii aplici copilului rutina de dinainte de culcare si sa ii formezi obiceiuri sanatoase de somn. Daca da semne ca unele activitati din rutina nu ii mai sunt pe plac, atunci schimba-le. Poti stabili, impreuna cu el, altele noi. Intreaba-l ce vrea sa faca inainte de somn, oferindu-i alternative: citit, masaj, ascultat muzica sau o poveste la audiobook, un joc relaxant si linistitor etc.

Micutul tau este maricel si reuseste sa urce si sa coboare singur din patut, insa nu este inca apt sa faca trecerea la patul cel mare. Culca-l in continuare in patutul de bebelus, insa intareste masurile de securitate, deoarece este capabil sa se trezeasca in timpul noptii si sa se dea jos din el, expunandu-se unor accidente periculoase.

Ai grija sa il culci, zilnic, la ora stabilita in program, sa nu fie dependent de diverse "stimulente" de somn - biberon, suzeta - si sa adoarma intotdeauna singur, independent de prezenta ta sau a altcuiva in camera.  

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre