Copilul la 2 ani

| | Actualizat: 2024-09-17 20:46:51

Copilul la 24 luni (2 ani) simte din ce in ce mai puternic emotiile, fie ca sunt pozitive sau negative si este important sa ii explici ca este in regula ca uneori sa fii trist pentru ca eliminarea completa a emotiilor neplacute ii va transmite un mesaj gresit. Acum copilul tau se poate misca in voie cu siguranta si se poate juca fara ajutorul tau, iti poate comunica mult mai usor ce isi doreste, iar curiozitatea caracteristica varstei este delimitata de intelegerea regulilor si a restrictiilor.

Cu siguranta ca, si la aceasta varsta, copilul incearca sa iti testeze limitele si sa te contrazica, insa in egala masura isi doreste sa iti fie pe plac si sa te ajute.

Odata cu implinirea varstei de 2 ani (24 luni), copilul tau intra intr-o noua etapa a copilariei, presarata cu o multime de abilitati si noutati care-l asteapta in dezvoltarea fizica, emotionala, sociala, a vorbirii, dar si in alte aspecte ale cresterii si dezvoltarii lui. Insa nu putem sa trecem mai departe fara a bifa toate abilitatile de care este capabil prichindelul tau la aceasta varsta si ce este pe cale sa descopere nou la inceputul primilor 2 anisori de viata!

Felicitari, mamico, intrucat o mare parte dintre aptitudinile si realizarile pe care le-a facut micutul in dezvoltarea lui, in primii 2 anisori de viata, ti se datoreaza! Bucura-te si culege impreuna cu prichindelul tau laurii unor frumoase reusite inregistrate in aceasta perioada!

Dezvoltarea fizica a copilului la 2 ani

Cel de-al doilea an de viata a fost rodnic din punct de vedere al dezvoltarii fizice, copilul descoperind forte noi si abilitati pe care nici nu le banuia. Prichindelul tau este maricel de acum si reuseste sa isi foloseasca cu succes corpul in activitati complexe. Isi foloseste cu succes forta si energia pentru a alerga, a se juca cu mingea si a dansa pe tot soiul de melodii.

Isi controleaza eficient si manutele, dand dovada de abilitati motrice fine destul de dezvoltate - mananca singur, tine cat de cat creionul in mana si traseaza linii, arunca mingea, manipuleaza jucarii sau obiecte de mici dimensiuni etc. La inceputul celor 24 de luni, copilul devine din ce in ce mai tenace in abilitatea de a alerga, de a merge pe varfuri sau a ocoli obstacolele din calea lui.

Nici urcatul sau coboratul scarilor nu ii mai dau atat de mult de furca ca inainte, iar piciorusele si coordonarea lui par sa se "inteleaga" bine cu treptele scarilor si sa le faca fata cu brio. Copilul este suficient de puternic pentru a putea merge singur cu tricicleta. Incurajeaza-l sa pedaleze singur, nu doar pentru a-si dezvolta musculatura picioarelor, dar si pentru a invata sa-si coordoneze miscarile mai bine.  

Articole si informatii utile despre copilul de 24 luni (2 ani)

Aniversarea copilului, idei noi si creative pentru a-l sarbatori

Orarul meselor la copilul de 2-3 ani

Tratament de imunizare pentru copilul de 2 ani

Cadouri pentru copiii de 2 ani

Crese copii

De la nastere pana la doi ani

Dezvoltarea copilului intre 1 si 2 ani, ce schimbari apar?

Accesele de furie la copii

Invatam sa vorbim!

Constipatia la copilul de 2 ani

Comunicarea copilului la 2 ani

La implinirea varstei de 2 anisori, copilul este apt sa lege 2-3 propozitii in conversatiile pe care le porti zilnic cu el. Este apt sa iti spuna ce face, ce ii place, ce nu si sa iti ceara lucrurile pe care le doreste. Vei constata ca adresarea lui vizavi de el va fi la persoana a treia. Pe masura ce simtul identitatii i se dezvolta si se vede pe sine ca persoana individuala, separata de ceilalti, va vorbi despre el ca despre o alta persoana, pe nume.

Procesul vorbirii continua sa se dezvolte din plin si la aceasta varsta, astfel ca este posibil ca cel mic sa te surprinda cu cate un cuvant sau expresie noua in orice moment. Nu te ingrijora daca nu intelegi prea bine ce zice de multe ori copilul. Are timp sa-si exerseze si imbunatateasca pronuntia si articulatia cuvintelor, important este ca are vointa si incearca sa vorbeasca. Este ingrijoratoare situatia in care, pana la aceasta varsta, copilul nu vorbeste deloc sau are un vocabular foarte sarac si neinteligibil.

La 24 de luni, copilul are o capacitate mai crescuta de a percepe si intelege mai multe lucruri pe care i le spui, inclusiv instructiuni mai complexe - "du-te si vezi ce face tati in bucatarie" etc. In plus, cel mic este apt sa inteleaga si sa faca ceva ce il rogi daca ii explici si motivele pentru care il soliciti in acel sens. Acorda o atentie deosebita la conversatiile care au loc in jurul lui, fiind sursa principala de informatii si cuvinte noi pentru vocabularul lui.

Il poti observa cum sta "gura casca" la ce vorbesti tu cu o alta persoana, insa nu o face pentru mult timp, deoarece isi pierde rapid rabdarea. Este si varsta curiozitatii si a intrebarilor de tot soiul. Copilul este curios in legatura cu tot ce se intampla in jurul lui si nu ezita sa iti puna intrebari despre ce il intereseaza.

Este, in principal, varsta lui "de ce?", o intrebare pe care o s-o auzi frecvent pe parcursul celui de-al treilea an de viata, pana cand copilul isi diversifica vocabularul si dezvolta limbajul, astfel incat sa formuleze si alte tipuri de intrebari.

Somnul copilului la 2 ani

Programul de somn nu sufera foarte multe modificari fata de lunile anterioare. Copilul doarme, in continuare, in jur de 12-13 ore de somn pe zi. Abia incepand cu varsta prescolara, numarul zilnic de ore de somn incepe sa scada pe la doar 11 ore. Insa la implinirea varstei de 2 anisori, copilul doarme in jur de 11-12 ore pe timpul noptii si doar 1 ora in timpul zilei, in general dupa-amiaza.

Principala dilema a parintilor in ceea ce priveste rutina de somn este legata de trecerea de la patul de bebelus la cel normal, de "copil mare". Pe multi ii tenteaza sa faca deja trecerea la patul cel mare si incapator, fara bare laterale, insa majoritatea copiilor reuseste sa doarma fara probleme in patul cel mare abia la varsta prescolara.

Acest lucru nu inseamna ca nu poti incerca sa faci aceasta tranzitie in rutina lui de somn. Insa ai grija sa ii pui protectoare laterale sau niste perne in parti pentru ca micutul sa nu cada din pat. Daca plange sau da semne de agitatie in momentul in care vrei sa il culci in pat normal, inseamna ca trebuie sa mai astepti o perioada, intrucat nu este inca pregatit.  

Alimentatia copilului la 2 ani

La varsta de 2 ani, apar cateva schimbari in programul si comportamentul alimentar al copilului. Se poate observa o scadere a apetitului micutului, precum si formarea unor obiceiuri care iti erau necunoscute pana atunci. Devine mofturos la unele feluri de mancare, intoarce capul la unele preparate, refuza sa pape la ora de masa etc.

Specialistii sustin ca scaderea apetitului si, implicit, a aportului caloric zilnic este normala la aceasta varsta, intrucat cresterea copilului incetineste si are un nivel de activitate ceva mai mic decat in trecut. Acest lucru inseamna ca nu mai are nevoie de la fel de multa mancare ca pana acum. Copilul de 24 de luni are un program alimentar format din 3 mese principale si 1-2 gustari.

Important este ca, incepand cu aceasta varsta, copilul poate consuma orice aliment pe care il mancati voi. Poate manca din aceleasi preparate pe care le gatesti pentru restul familiei, atat timp cat sunt sanatoase si hranitoare.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre