Cum dezvatam copilul sa doarma in pat cu parintii?

| | Actualizat: 2014-01-29 11:40:22

Orice obicei are si dezvat! La fel si dormitul in camera parintilor! Descopera cum sa va recuperati patul conjugal si sa il faceti pe copil sa doarma singur in camera lui!


"
Am tinut-o pe Damaris cu noi in camera fiindca am alaptat-o mult, si-mi era mult mai usor asa; pe langa asta, imi placea sa fie asa aproape si o luam cu noi in pat de multe ori. Acum are 2 ani, e in camera si patutul ei, insa in continuare vine cu mine in pat (...)" este povestea uneia dintre mamicile din Comunitatea Copilul.ro. Daca te regasesti in povestea ei, este cazul sa iei masuri si sa iti recuperezi patul conjugal.

Incepe sa pui copilul singur in patut de cand este foarte mic!

Cu cat incepi mai din vreme sa il obisnuiesti sa doarma singurel in patut, cu atat micutul tau va fi mai putin tentat sa va invadeze camera.


Chiar daca atunci cand a fost mic l-ai tinut cu voi in pat pentru a-i fi aproape cand avea nevoie de alaptat noaptea, nu face din asta un obicei! Daca il pui sa stea singur in patutul din camera lui cand este inca foarte mic si nu stie inca sa mearga (cel putin nu intr-atat de bine incat sa alerge dupa tine), iti va fi mai usor sa il educi in acest sens.

Foloseste un limbaj pozitiv tot timpul!

Evita sa folosesti "nu" atunci cand incerci sa il adormi pe micutul tau si acesta face nazuri, pentru ca te vrea langa el sau nu poate sa doarma. Spune-i pe un ton cald ca la varsta lui bebelusii dorm singurei in patut toata noaptea si ca acesta este un lucru minunat. Nu ii spune ca nu are voie sa stea treaz la ora aceea sau ca nu are voie in pat cu parintii.

Invata-l pas cu pas cum sa doarma mai usor in patutul lui!

In loc sa iti repezi copilul, punandu-l in patut si zicandu-i ca e vremea sa doarma, stingandu-i lumina si inchizand usa dupa tine, invata-l pas cu pas ce trebuie sa faca, astfel incat sa nu i se para infricosator si nici foarte greu. Spune-i sa stea intins, sa inchida ochisorii si sa se gandeasca la ceva frumos (alege un eveniment din imediata apropiere - fie ca plecati in vacanta, ca vine ziua lui, fie ca e o sarbatoare importanta si urmeaza sa faceti ceva dragut). Spune-i sa isi imagineze cum va petrece ziua lui, de exemplu, ce cadouase va primi, cum vor veni la el copiii etc.

Poate ca nu il va adormi imediat, dar cu siguranta il va calma si isi va da seama ca somnul in patutul lui nu este chiar atat de infricosator. 

Fa-ti o strategie!

Orice bebelus vrea sa fie mereu in preajma lui mami si a lui tati. Seara, cand se lasa intunericul, mai mult ca oricand copilul vrea sa iti simta prezenta, daca se poate sa te bagi in patut cu el si sa dormiti impreuna. Fa-ti o strategie astfel incat pe zi ce trece sa te retragi din ce in ce mai mult din camera lasandu-l singurel:

- In prima seara, stai cu el pana adoarme, dar fara a te aseza in pat, ci in picioare deasupra patutului. Asteapta pana adoarme, apoi iesi tiptil din camera.

- In urmatoarea seara, stai pe un scaunel putin mai departe de marginea patutului astfel incat micutul sa te zareasca in campul lui vizual.

- Urmatoarea data, incearca sa il adormi stand din ce in ce mai departe de patut, astfel incat la un moment sa stai doar in marginea usii si el sa poata adormi.  

Fa pasi mici, dar siguri!

Trebuie sa dai dovada de putina rabdare si perseverenta in a-l invata sa doarma singur! Nu ii poti cere unui bebelus care a stat pana la acea varsta alaturi de tine 24 de ore din 24 sa ramana singur in camera, fara sa reactioneze in niciun fel.

Fii determinata!

Daca prichindelul tau este deja maricel si poate sa mearga singur, s-ar putea sa te trezesti seara de seara cu el in patul vostru. S-ar putea sa fii nevoita sa faci foarte multe drumuri noaptea, conducandu-l de fiecare data in patutul lui, dar nu trebuie sa cedezi. La un moment dat copilul va obosi sa tot faca cale intoarsa si va adormi instantaneu.

Ofera-i recompense!

Poti sa introduci o recompensa, pentru a-i arata copilului tau ca apreciezi efortul lui. Dar evita sa folosesti recompense materiale sau ineficiente in educatia copilului tau.

Fii isteata si alege diverse joculete prin care sa il determini sa doarma singurel mai multe zile la rand, la sfarsitul carora va castiga ceva ce stii ca isi doreste foarte tare.

De exemplu poti crea mai multe cartonase, colorandu-le in rosu. Deseneaza o rama frumoasa pe care sa le lipesti si dedesubt o poza a obiectului sau lucrului pe care si-l doreste si i-l poti oferi (o jucarie, extratimp la calculator, carticica etc.). Explica-i ca atunci cand va aduna un anumit numar de cartonase lipite (de exemplu 5 sau 7, asociate cu numarul de nopti in care a dormit singur) va capata si va merita acel premiu.

Nu pica in capcane!

Exista posibilitatea ca prichindelul sa iti intinda tot felul de capcane. Daca pana in momentul in care te-ai hotarat sa il dezveti de acest obicei, il mai lasai sa doarma cu voi cand se simtea rau sau foarte suparat, s-ar putea ca acum sa profite de acest lucru.

Poti avea surpriza sa il vezi cum se plange ca il doare burtica, piciorusul sau altceva si vrea sa ramana peste noapte la voi in camera, profitand de naivitatea voastra. Il poti consola si fara a-l primi in patul vostru, ducandu-l in camera, mangaindu-l acolo unde il doare si stand cu el pana adoarme.

Citeste si despre