Cum sa tratezi obezitatea din copilarie

| | Actualizat: 2018-12-07 14:17:53

In prezent, 28% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani sunt supraponderali. Pe langa faptul ca are repercusiuni negative asupra sanatatii copilului, obezitatea afecteaza integrarea sociala si dezvoltarea stimei de sine. In 99% din cazuri solutia se afla in mana ta.

Acest lucru este demonstrat de studiul SantBoisà, coordonat de Cristina Ribes si "evidentiaza faptul ca aceasta problema afecteaza deja copilaria timpurie si ca interventiile pentru reducerea obezitatii copiilor ar trebui sa se concentreze asupra acestui grup".

Cum? Analizand cauzele care duc la aceasta problema. Potrivit raportului, exista o legatura directa intre nivelul educatiei si cifrele privind obezitatea:

"Cifrele arata ca exista o deteriorare mare a obiceiurilor alimentare, a activitatii fizice si a orelor de somn in randul copiilor ai caror parinti au un nivel scazut de educatie. Copiii ai caror parinti au mai putina educatie sunt mai predispusi la supraponderabilitate sau obezitate", se arata in text.

Mai presus de toate, exista o legatura directa intre obezitate si lipsa activitatii fizice, in mod constant, si lipsa unei alimentatii adecvate. Prin urmare, daca vezi ca micutul tau se ingrasa mai mult decat ar trebui, este nevoie sa dicuti cu pediatrul pentru a propune masuri specifice pentru a-l controla. Erorile alimentare sunt, de obicei, cei mai mari vinovati. Acesta este motivul pentru care este nevoie sa te intrebi: ce mananca copilul? si care sunt obiceiurile lui alimentare?

Serveste micul dejun?

Micul dejun este o masa cheie care imbunatateste performanta fizica si intelectuala si reduce dorinta de a manca dulciuri in mijlocul diminetii.

Obezitatea apare in randul persoanelor care nu mananca micul dejun si, potrivit celor mai recente studii, 8% dintre copii nu mananca. Ar trebui sa le oferi un mic dejun complet, care sa includa lactate, carbohidrati, cum ar fi painea sau cerealele si fructele proaspete sau sucul natural.

De obicei, cumperi produse de patiserie?

Sucurile, patiseria si inghetata industriala contin grasimi de calitate slaba si bogate in colesterol, micronutrienti scazuti si exces de zaharuri. Fiecare portie poate avea 400 de calorii. Produsele de patiserie ar trebui consumate din cand in cand, dar nu trebuie sa faca parte din dieta obisnuita. Un sandwich cu ulei de masline si sunca este mult mai sanatos.

Bea sucuri cu acid?

Majoritatea sucurilor au prea multe zaharuri si multe calorii, favorizand acumularea de grasimi. Sucurile naturale sunt recomandate, dar tot apa ramane alegerea ideala alaturi de sandvisuri.

Bauturile carbogazoase baute in exces dauneaza sanatatii, afecteaza greutatea copilului si cauzeaza deteriorarea dintilor. Daca abuzeaza de ele, pot schimba absorbtia corecta a calciului si pot produce demineralizarea oaselor. In plus, aceste bauturi pot provoca, de asemenea, nervozitate la copii.

La pranz ... fast-food sau semipreparate?

Alimentele rapide si produsele semipreparate se adapteaza mai bine stilului de viata rapid, dar afecteaza sanatatea si greutatea. Alternativa este de a stabili prioritatile si de a petrece putin mai mult timp in bucatarie. Masurile practice constau in reducerea alimentelor semipreparate, limitarea carnii rosii si cresterea consumului de produse proaspete, cum ar fi fructele si legumele, preparate intr-un mod variat si gustos.

Chipsurile de cartofi sau, in general, ciuguleala, ar trebui sa fie o exceptie. Sunt doar calorii fara valoare nutritiva, nu sunt satioase si impiedica copilul sa manance o masa echilibrata la timpul potrivit.

Petrece cateva ore pe zi in fata televizorului?

Copiii nu mai petrec dupa-amiaza jucandu-se sau alergand, ci stand in fata a ceva: TV, teme, consola, calculator. Ei nu ard caloriile pe care le consuma. In plus, corpul lui devine, in general, mai lenes.

Daca micutul tau este atras de televizor, este timpul sa se reintoarca la joaca si alte activitati. Mergand pe scari, mergand pe distante scurte cu el, cerandu-i sa te ajute la treburi simple ... Acestea sunt mici actiuni care pot face diferenta.

Cand dieta si sportul sunt necesare

Uneori nu este suficient sa schimbi unele obiceiuri si trebuie sa iei masuri mai drastice. Copilul trebuie sa aiba o dieta si sa faca un sport.

Dieta cu continut scazut de calorii, pentru o perioada scurta de timp.

Copilul este bine sa aiba o dieta pentru o perioada scurta de timp, dar si obiceiuri si un program bine pus la punct (fix si ordonat). Eventual va fi necesar sa se modifice obiceiurile familiale (nu mai cumpara ciocolata sau dulciuri).

Dar, in plus, trebuie sa-l convigi sa renunte la meniul cu cartofi prajiti pentru o farfurie de carne la gratar cu legume Pentru asta trebuie sa negociezi, sa-l implici si sa-i oferi stimulente: la friptura pe gratar poti sa-i adaugi o mica portie de cartofi, dar si legume.

Sportul care ii place

Nu ar trebui sa fie cel mai bun sau cel mai complet, dar sa fie cel care ii place cel mai mult. Daca se bucura, succesul este garantat. Ar fi recomandabil sa aiba cat mai multa activitatea fizica zilnica (o plimbare de o jumatate de ora cu cainele pe strada, sa nu foloseasca liftul, sa se joace in parc etc.) si indruma-l sa faca sport de doua sau trei ore pe saptamana, daca este posibil cu antrenorul. Membrii echipei sunt cei care il motiveaza cel mai mult si favorizeaza integrarea lui sociala.

Mai putin de doua ore pe zi pe canapea

Miscarea inseamna sanatate cardiovasculara, scade anxietatea si depresia, imbunatateste stima de sine si performanta scolara. Daca se ridica de pe canapea si se joaca cu mingea... beneficiul va fi pentru toata lumea. Asa scapa de stilul de viata sedentar - nu mai mult de doua ore de inactivitate pe zi. A consuma mai putin si a cheltui mai mult este formula ideala pentru a pierde in greutate.

Citeste si despre