De ce copiii adora sa scoata lucrurile din sertare? Ce invata facand acest lucru?

| | Actualizat: 2023-11-05 13:47:10

Cel mai mare „hobby” al copilului tau este sa goleasca continutul sertarelor, fie ca este vorba de jucarii, haine sau ustensile de bucatarie? Ii place sa deschida usile dulapurilor si sa scoata totul afara?

Oricat de exasperant ar putea fi pentru parinti, este foarte pozitiv pentru dezvoltarea bebelusului daca ii permitem sa faca acest lucru (in siguranta, bineinteles), deoarece, prin experimentare si explorarea libera a mediului inconjurator, el dobandeste diferite abilitati si invata notiuni importante.

Ce invata un copil din golirea dulapurilor si sertarelor?

Atunci cand bebelusii incep sa dobandeasca autonomie (prin tarare sau primii pasi), principala lor provocare va fi sa exploreze mediul inconjurator. Prin miscare libera si experimente, bebelusii incep sa inteleaga si sa internalizeze concepte cheie si sa dobandeasca abilitati si aptitudini importante.

Copiii progreseaza atunci cand au un spatiu sigur in care se pot misca si pot avansa in ritmul lor. Si, in acest sens, sertarele si dulapurile devin adevarate „cutii de comori”, distractive, stimulante si foarte educative.

Concepte matematice si fizice

Prin golirea sertarelor si dulapurilor, bebelusii incep sa descopere si sa asimileze concepte fizice si matematice care ii vor ajuta sa inteleaga mai bine lumea din jurul lor.

De exemplu:

  • Copilul descopera ca sertarele sau usile se deschid si se inchid atunci cand aplica o forta cu bratele. Uneori, aceasta forta trebuie sa fie mai mare, iar alteori, indiferent cata forta aplica, nu va reusi sa le deschida.
  • Sertarele se deschid daca le trage si se inchid daca le impinge (descoperirea conceptului de cauza-efect). Aceste doua miscari opuse ii arata ca poate schimba pozitia unui obiect actionand in mod constient asupra acestuia.
  • Lucrurile din interiorul sertarului sunt aranjate intr-un anumit mod, iar atunci cand sunt scoase si imprastiate pe podea, acestea arata diferit. Acest lucru ii permite copilului sa observe si sa inteleaga diferentele si asemanarile dintre anumite obiecte, implicand concepte precum categorizarea, discriminarea si clasificarea.

Invatarea senzoriala

In interiorul sertarelor pastram obiecte cum ar fi fete de masa sau textile, accesorii de bucatarie, recipiente, jucarii... fiecare dintre aceste obiecte are o consistenta, o greutate, un miros, o culoare si o textura diferite. De exemplu, exista obiecte moi si tari; obiecte aspre, dure, reci sau moi la atingere; obiecte mari si mici; obiecte care fac zgomot cand cad pe podea si altele care nu fac aproape niciun zgomot...

Exista, de asemenea, obiecte care le sunt familiare bebelusilor si altele care le vor atrage atentia datorita aspectului, texturii sau culorii lor.

Pe scurt, golirea sertarelor este o activitate senzoriala excelenta pentru a maximiza simturile bebelusului.

  • FOTO: freepik.com

Citeste si despre