De ce este important sa-ti lasi copilul sa manance cu mana

| | Actualizat: 2024-02-11 21:30:26

 

Atunci cand un bebelus incepe alimentatia complementara la alaptare, incepand cu varsta de sase luni, o decizie luata de parintii care urmeaza metoda Baby Led Weaning (BLW) sau de cei care dau piureuri, dar il lasa pe copil sa experimenteze, este aceea de a-l lasa sa manance cu mainile. BLW este mai practic de implementat, o metoda care reprezinta o alternativa la clasicele piureuri si, desi traducerea literala este "baby-led weaning", este mai corect sa vorbim de baby-guided sau baby-regulated complementary feeding.

Bebelusul detine controlul

Unul dintre marile avantaje ale mancatului cu degetele, spre deosebire de hranirea bebelusului cu lingurita, este ca noi ii oferim bebelusului anumite alimente sanatoase, iar acesta decide ce, cum si cat sa manance.

Acestia se pot hrani singuri in mod autonom. Ei sunt ghidati de senzatiile de foame si satietate: daca bebelusului ii este foame, va manca; daca este satul, pe de alta parte, nu va mai dori mai mult, chiar daca a mai ramas doar o bucatica in farfurie. Aminteste-ti ca nu trebuie sa-i fortezi sa manance sau sa puna ceva in gura; ei decid ce vor sa manance si il pun in gura.

Cunoaste mai bine alimentele

Am putea crede ca bebelusii se joaca cu mancarea, lucru pe care il fac si ei, dar, in realitate, ei incep sa o cunoasca. Bebelusii invata prin experimentare, informatiile le vin prin simturi, iar atingerea este una foarte importanta in prima etapa a vietii. Astfel, daca ii oferim diverse alimente taiate in bucati pentru a preveni sufocarea, el se familiarizeaza cu ele: le invata textura, culoarea, temperatura, ce se intampla cand le scap.

Aceasta prima relatie senzoriala cu mancarea este pilonul pe care se bazeaza inceputul unei alimentatii sanatoase, copilul hotarand ce, cum si cat de mult vrea sa manance.

Stimuleaza dezvoltarea abilitatilor motorii fine

Un bebelus de sase luni nu are aceleasi abilitati ca unul de un an. Astfel, trebuie sa ii oferim alimente pe care le poate manipula in functie de dezvoltarea lor psihomotorie, in special de motricitatea fina, care este cea care le permite bebelusilor sa faca miscari mai precise cu mainile, degetele sau incheieturile mainilor, datorita coordonarii oaselor, muschilor, nervilor si tendoanelor. Motricitatea fina permite, de asemenea, lucrul cu limba, buzele, degetele de la picioare si degetele de la picioare.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre