Dezvoltarea fizica

| | Actualizat: 2010-07-29 16:30:02


 

Prin crestere se inteleg acumularile cantitative ale dimensiunilor corporale. Dezvoltarea si maturatia reprezinta notiuni calitative referitoare la diferentieri de structura, de compozitie si functie celulara, particulare fiecarui tesut. Ritmul de crestere, dezvoltare si maturatie depinde de factori ereditari, hormonali si de mediu.

  • factorii ereditari - influenteaza ritmul de crestere si valorile definitive ale parametrilor de crestere, conform programelor genetice.
  • factorii hormonali- intre acestia hormonul de crestere este indispensabil pentru reglarea cresterii scheletice iar deficitul acestui hormon se exprima prin incetinirea proceselor de crestere si maturare, excesul determina accelerarea cresterii fara maturatie (gigantismul).
  • factorii de mediu -nutritia - element esential in dezvoltarea procesului de crestere.
  • factori socioeconomici - influenteaza cresterea organismului copilului prin modul de viata, obiceiuri elementare, traditii culturale in strinsa legatura cu factorii nutritionali.
  • factorii psihici si emotionali contribuie in insemnata masura la confort prin ambianta familiara, climatul afectiv, calitatea relatiilor dintre parinti si copii. Stress-ul psihic provocat de mediul ambiant nefavorabil influenteaza negativ procesul de crestere.

    In primul an, greutatea medie este de 9,5kg iar la 3 ani de 15kg. Pentru aprecierea aproximativa a greutatii medii normale la diferite varste se pot folosi unele formule :

    3-12 luni: (varsta luni+9)/2
                          
    1-6 ani : (virsta(ani)  x 2 + 8)/2

    6-12 ani : (varsta (ani) x 7-5)/2

    Talia creste de la 74 cm. la 92cm. Dupa varsta de 1 an valoare medie aproximativa a inaltimii in centimetrii se poate afla din formula : Varsta ( in ani) x 6 + 77 .La 3 ani ritmul de crestere este mai diminuat fata de perioada anterioara. Segmentele corpului au ritmuri de crestere inegale iar infatisarea generala a organismului se modifica. Rapoartele segmentare dintre trunchi si membre arata ca membrele cresc mai rapid decat trunchiul pana la pubertate dupa care se inverseaza ritmul de crestere.

    Este important de stiut ca cifrele rezultate din masuratorile parametrilor antropometrici sunt confruntate cu valorile din standardele de referinta care tin seama de zona geografica, sex, varsta si mediul de provenienta ( rural/urban). In Romania aceste masuratori au fost elaborate de Institutul de Igiena Bucuresti , acestea sunt standarde de referinta reflectand nivelul dezvoltarii fizice la diferite grupe de varsta.

    Elementele de maturatie sunt reprezentate de dezvoltarea relativa a masivului facial cu disparitia treptata a aspectului particular al nou-nascutului. In raport cu perimetrul toracic care la nastere este mai mic decat cel cranian, se constata o egalizare a celor doua perimetre spre varsta de 1 an dupa care perimetrul cranian ramane progresiv in urma celui toracic. Au loc osificari la nivelul craniului prin inchiderea fontanelelor, coloanei vertebrale, a cutiei craniene, a membrelor.

    Se dezvolta sistemul muscular si a ligamentelor ceea ce va duce la o mai mare agilitate a corpului. Are loc progresia in ceea ce priveste dezvoltarea creierului de la 980 gr. la 1an ajunge la 1,100gr. la 3 ani. Activitatea corelata a diferitelor regiuni si zone cerebrale se dezvolta foarte mult iar diferite reactii innascute incep sa se conditioneze. (la 2 ani si jumatate apare controlul sfincteral).
  • Citeste si despre