Intarzierea de vorbire la copii: cand trebuie sa te ingrijorezi

| | Actualizat: 2024-10-07 19:00:49

Fiecare copil se dezvolta in propriul ritm, dar este important sa stii cand intarzierea in vorbire a copilului tau ar putea fi un semn de ingrijorare. Dezvoltarea limbajului la copiii mici poate varia foarte mult, iar multi factori pot influenta cat de mult sau clar vorbeste un copil.

De exemplu, copiii care traiesc intr-un mediu bilingv pot intarzia usor in stapanirea fiecarei limbi, insa, pe termen lung, pot dezvolta abilitati verbale mult mai bune decat colegii lor.

De asemenea, copiii cu frati mai mari pot vorbi mai tarziu, deoarece cei mari „vorbesc in locul lor”. Studiile arata si ca, in medie, copiii cu ovare incep sa vorbeasca mai devreme decat cei cu testicule.

Totusi, uneori vorbirea intarziata sau neclara poate indica o intarziere in dezvoltare sau o problema fizica. Primul pas este sa stabilesti daca vorbirea copilului tau este cu adevarat sub nivelul corespunzator varstei sale. Iata cateva repere de dezvoltare legate de vorbire si semnele unei posibile intarzieri la copiii de pana la 3 ani.

Etape ale dezvoltarii vorbirii intre 12 si 18 luni

In jurul primului an, ganguritul incepe sa se transforme. Pe masura ce copiii mici incearca sa imite sunetele din jurul lor, zgomotele pe care le fac incep sa capete forma unor cuvinte reale.

La aceasta varsta, copiii au o gama larga de sunete de vorbire. Probabil vei putea recunoaste cateva cuvinte comune, cum ar fi „baba” pentru „biberon” sau „mama” pentru „mama”. Substantivele esentiale pentru viata de zi cu zi a copilului sunt de obicei primele cuvinte pe care le stapanesc.

In urmatoarele sase luni, ar trebui sa observi cum copilul incepe sa dezvolte abilitati de comunicare mai avansate, cum ar fi:

  • Incercarea de a copia cuvintele tale

  • Imitarea unui dialog

  • Folosirea intonatiei pentru a pune intrebari sau a face cereri

  • Utilizarea spontana a cuvintelor, nu doar ca raspuns la sunetele tale

  • Combinarea gesturilor cu sunetele vocalizate pentru a comunica

Etape ale vorbirii intre 18 si 24 de luni

Intre 18 si 24 de luni, variatiile in dezvoltarea verbala sunt largi. Personalitatea si temperamentul copilului tau pot influenta cat de multe cuvinte spune si cat de des. Pe masura ce copilul se apropie de varsta de 2 ani, te poti astepta la urmatoarele etape de dezvoltare:

  • Adaugarea constanta de cuvinte noi in vocabular

  • Formarea de expresii din doua cuvinte (cum ar fi „nu merg” sau „carte citeste”)

  • Folosirea cuvintelor pentru a identifica imagini sau obiecte din jur

  • Denumirea partilor corpului si a animalelor

Este important sa observi si cat de bine copilul intelege ceea ce spui. Raspunde la intrebari simple? Poate urma instructiuni simple pana la varsta de 2 ani? Acestea sunt aspecte ale limbajului receptiv, care indica intelegerea vorbirii.

Etape ale vorbirii intre 2 si 3 ani

Dupa varsta de 2 ani, vocabularul copilului tau va exploda, iar propozitiile vor deveni mai complexe. Se estimeaza ca la aceasta varsta, un copil poate cunoaste peste 200 de cuvinte. Printre etapele de dezvoltare ale vorbirii intre 2 si 3 ani se numara:

  • Utilizarea frecventa a unor cuvinte noi

  • Combinarea a trei sau mai multe cuvinte in propozitii

  • Identificarea culorilor, formelor si conceptelor (cum ar fi „mai mult” sau „mai putin”)

  • Cantarea cantecelor sau repetarea povestilor din cartile citite

Inceperea exprimarii emotiilor prin cuvinte (cum ar fi „mi-e foame” sau „Sam e trist”)

La aceasta varsta, este normal ca persoanele din afara familiei sa nu inteleaga intotdeauna vorbirea copilului la fel de bine ca parintii. In urmatorul an, vorbirea ar trebui sa devina din ce in ce mai clara.

Cand incerci sa stabilesti daca copilul tau are o intarziere in vorbire, evalueaza mai intai daca dezvoltarea sa este normala pentru varsta sa. Daca observi semne de intarziere, consulta un specialist pentru a discuta cauzele si modurile prin care poti sprijini dezvoltarea limbajului la copilul tau.

Sursa: parents.com

Sursa foto: freepik

Citeste si despre