La ce varsta se poate juca cu creioanele?

| | Actualizat: 2011-03-22 18:08:40

Nu mai e mult si copilul tau va renunta la zornaitoare sau ucburi si va fi dornic sa treaca la artileria grea: creioane, pixuri, plastilina, coli de hartie si alte instrumente care sa-i etaleze talentul creator si artistic.

Insa manuirea creioanelor poate fi periculoasa pentru copii la varste fragede, de aceea este indicat sa afli cand anume sa poate juca cu ele in conditii depline de siguranta!

6-12 luni

La varsta de 6 luni copiii sunt prea mici pentru a se juca cu astfel de instrumente. Abia la 12 luni este apt sa detina un control minim asupra unui creion (nu sa il tina in pozitie de scris, ci sa se joace cu el).

Este in regula sa ii dai in mana un creion destul de gros care nu are varful foarte ascutit la aceasta varsta. Daca il ajuti un pic, nu trece mult peste 1 an si micutul tau va face si prima opera de arta: cateva dungi mazgalite pe hartie, la intamplare! O adevarata reusita artistica ce merita apreciata!

14-20 de luni

Pentru a tine un creion in manuta cat de cat corect copilul trebuie sa aiba forta si deteritate bine dezvoltate pentru a fi capabil sa traseze linii pe hartie si pentru a colora ceva. Actul desenarii implica capacitati motorii dezvoltate si coordonarea mana-ochi. Este important sa ii dai creioane dintr-un material care permite aderenta mai usoara a manutei pe ele (pentru a nu aluneca, mai ales ca micutii transpira usor). Abia intre 14 si 20 de luni copilul reuseste sa faca cu adevarat primele linii.

La 18 luni, deja va incerca sa te imite pe tine cand scrii cu ajutorul instrumentelor de scris, chiar daca nu are inca dezvoltate abilitatile de a tine corect un creion in mana. Insa se va tot juca cu creionul in incercarea de a face ce faci tu. Este bine sa incerci sa desenezi in fata lui, pentru a-i servi ca model! Il vei ajuta sa invete sa scrie mai repede!

2 ani

De la 2 ani in sus, copilul va gasi o adevarata placere in a sta pe un scaunel in fata unei masute cu cateva coli de hartie in fata si sa mazgaleasca ce-i trece prin cap. Este timpul sa il ajuti si sa ii indrumi eforturile catre invatarea corecta a manuirii creionului.

3 ani

De la 3 ani, copilul lasa deoparte aerele de mic artist care stie doar sa faca arta abstracta si incepe sa patrunda in tainele formelor geometrice usoare: poate fi invatat sa faca un cerc, o cruce si un patrat.

Ba chiar este capabil sa deseneze persoane din cate linii trase (cu un cerc pe post de cap si linii pe post de maini, trunchi si picioare). Pana la 3 anisori copilul poate invata deja 3 sau 4 culori si poate scrie cateva litere principale.

Creioanele, riscuri si trucuri in alegerea lor

Chiar daca te mandresti cu dorinta micutului de a invata si exersa tainele scrisului si desenatului la o varsta precoce, trebuie sa stii ca poate fi periculos pentru un bebelus sa se joace cu creioanele: el si le poate baga in gurita (si se poate ineca) sau in ochi.

De aceea, este bine sa cumperi creioane de calitate copilului tau, care nu contin substante toxice, ca parafina (pentru ca va avea tendinta sa le bage in gurita) si care sa fie adaptate varstei lui. Sa aiba o aderenta buna astfel incat sa nu alunece din manuta si sa nu fie foarte lungi. Daca arata un interes pentru creioane inainte de a implini un an, cumpara-i creioane groase de jucarie, fara varf ascutit.

Specialistii sustin ca atunci cand copiii invata sa scrie sau sa deseneze este indicat sa rupi creioanele in jumatate. In acest fel va invata mai usor cum se tine corect un creion in mana si il va ajuta sa se adapteze mai usor la cele lungi mai tarziu in copilarie.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre