Piciorusele cracanate, motiv de ingrijorare?

| | Actualizat: 2016-05-09 11:47:38

Picioarele cracanate la copii sunt, cel mai adesea, un lucru absolut normal, determinat de incercarea copilului de a-si tine echilibrul. Sunt destul de rare cazurile in care piciorusele cracanate sunt semnul unor afectiuni a picioarelor.

Pentru multe cupluri care devin parinti pentru prima data venirea pe lume a bebelusului este una dintre cele mai minunate experiente. Sa-l privesti cum creste si cum se dezvolta, mai ales in primii 2 ani de viata poate fi un lucru minunat, care sa-ti ofere bucurie, dar si multe frustrari.

Dintre grijile parintilor, dezvoltarea picioarelor bebelusului reprezinta una dintre cele mai mari temeri. Multora li se pare ca picioarele copilului sunt strambe, mai ales cand acesta incepe sa mearga.

Pentru majoritatea copiilor aceasta este insa doar o etapa a copilariei, a cresterii si dezvoltarii lor, urmand ca pe masura ce ei cresc, picioarele sa se indrepte. Totusi, exista si cazuri in care picioarele cracanate ale bebelusului pot face problematica dezvoltarea.

Ca proastat parinte trebuie sa iei in considerare faptul ca toti copiii se nasc cu picioarele strambe si aceasta caracteristica se poate pastra pana in jurul varstei de 2 ani.

Picioarele cracanate se datoreaza arcuirii in afara in dreptul genunchiului si unirea lor abia la nivelul gleznelor. Necorectat, acest mic defect al picioarelor la copii poate duce mai tarziu la probleme ale genunchilor. De aceea, atunci cand situatia persista si dupa varsta de 3 ani, este indicat un consult al copilului la medicul ortoped. Acesta poate determina daca este vorba despre un semn al dezvoltarii copilului sau daca picioarele cracanate pot crea probleme.

Cu ajutorul unei radiografii, medicul poate observa daca tibia si femurul picioarelor sunt arcuite in afara, situatie in care se vor solicita analize mai amanuntite. Analizele sangelui vor putea depista eventualele infectii, tumori sau rahitismul. Lipsa calciului si a vitaminei D din corp (cauza rahitismului) impiedica dezvoltarea normala a oaselor.

Picioarele strambe se pot trata?

Tratamentul picioarelor strambe necesita de cele mai multe ori folosirea protezelor. Acestea vor fi alese in functie de statura copilului si de gradul de evolutie al afectiunii. Ele vor fi purtate zilnic dupa recomandarile medicului ortoped. In cazul copiilor cu rahitism, suplimentar, se va administra vitamina D si calciu.

Daca vizita la medic este facuta la timp si tratamentul la fel, majoritatea cazurilor de picioare strambe se rezolva fara a fi nevoie de interventii suplimentare. O medie de 50%-80% din cazurile de picioare strambe sunt rezolvate de purtarea protezelor in cazul copiilor mici. Daca, in schimb, copilul creste dezvoltand aceasta afectiune, este foarte posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala care va preveni osteoporoza mai tarziu.

O alimentatie sanatoasa si o supraveghere atenta a dezvoltarii copilului tau este vitala.

Primii pasi ai copilului, de cele mai multe ori, sunt facuti cu picioarele foarte departate unul de celalalt, aceasta fiind modalitatea lor de a-si tine echilibrul. Totusi, multi parinti isi fac griji cu privire la modul copiilor de a-si tine picioarelor, nestiind ca, in majoritatea cazurilor, picioarele cracanate ale micutului care abia invata sa mearga se vor indrepta cu timpul.

Forma picioarelor unui copil si felul lui de a pasi depinde foarte mult si de ereditate si chiar de modul in care au stat in burtica mamei. Daca sotul tau, de exemplu, este cracanat, atunci sunt sanse mari ca cel mic sa-l mosteneasca. De cele mai multe ori, un copil care are picioarele cracanate, va merge si cu labele picioarelor indreptate spre inauntru.

Sfaturi utile pentru piciorusele copilului tau

In general, copiii incep sa mearga intre 8 si 18 luni, asa ca lasa copilul sa faca primii pasi doar in momentul in care este el pregatit. Nu conteaza daca din punctul tau de vedere este prea devreme sau prea tarziu, e important sa fie pentru el momentul potrivit.

Nu e nevoie sa-i cumperi incaltaminte copilului decat in momentul in care invata bine sa mearga – de obicei la 6-8 saptamani dupa ce a facut primii pasi. Este mai sigur si ii va fi mai usor sa invete sa paseasca descult. De asemenea, mersul descult ajuta la dezvoltarea muschilor labei piciorului si este de incurajat.

Atunci cand alegi incaltamintea copilului tau ai grija ca talpa sa ofere un sprijin bun piciorului. E important ca incaltamintea sa nu fie fixa pe piciorul copilului. Aceasta este perioada cand el creste cel mai repede, asa ca atunci cand cumperi incaltaminte, alege una care sa fie cu circa un deget mai mare decat lungimea piciorului copilului. La fel de importante sunt si sosetele pe care le poarta copilul tau – nu trebuie sa fie prea stramte pentru a permite circulatia normala a sangelui.

Mergi la controale periodice cu micutul tau: dupa controlul facut de medici la nastere, sunt recomandate controale la 18 luni, 2 ani si jumatate si 3 ani si jumatate.

Ofera-i celui mic ocazii sa dea cu piciorul in diferite lucruri. Astfel isi va dezvolta muschii picioarelor.

Mergi la doctor daca cel mic se plange ca il dor picioarele. Verifica de fiecare data ca in incaltamintea lui sa nu existe pietricele care sa il deranjeze si ai grija ca unghiile de la picioare sa fie taiate corect.

Multi parinti se sperie si daca bebelusul lor incearca sa mearga in picioare prea devreme, crezand ca greutatea lor este prea mare pentru a putea fi sustinuta de picioarele lor micute si inca nedezvoltate suficient. Adevarul este insa acela ca nu are nicio importanta varsta la care copilul incepe sa mearga. Dimpotriva, daca el se poate tine singur pe picioare, inseamna ca acestea sunt dezvoltate suficient. Trebuie doar sa ai grija sa-l lasi sa se odihneasca atunci cand isi doreste. Piciorusele lui obosesc foarte repede, dar statul in picioare de la varste fragede va face ca muschii picioarelor sa se dezvolte mai devreme si sa fie mai puternici.

Recomandari pe aceeasi tema:

Piciorul stramb congenital varus equin la nou-nascuti

Vizita la ortopedul pediatru - cand si de ce?

Sanatatea picioarelor bebelusului

Mersul bebelusilor, cand trebuie sa iti faci griji?

Dezvoltarea si forma picioarelor sugarului in primul an de viata

Citeste si despre