Sase motive pentru care muzica clasica este ideala pentru copii

| | Actualizat: 2021-11-01 01:30:27

Copiii care cresc aproape de arta se dezvolta complet mult mai rapid decat altii, iar muzica este, poate, cea mai indicata in acest sens. Dintre toate genurile de muzica, cea clasica are, potrivit specialistilor, cele mai multe beneficii pentru cei mici.

Ce spune stiinta despre copii si muzica clasica

Muzica clasica poate face diferente majore in felul in care se dezvolta un copil. Tempo-ul, care variaza intre 60 si 80 de batai pe minut, felul si periodicitatea in care se repeta anumite sunete sau secvente de sunete fac din acest stil de muzica unul care linisteste bataile inimii (care la copii bate de 100 de ori pe minut), dar care ii ajuta si sa aiba un mai bun rationament spatial si temporal.

Potrivit unor studii, anumite lucrari ale lui Mozart si Bach, care au un nivel ridicat de periodicitate pe termen lung (10 pana la 60 de secunde), influenteaza pozitiv sanatatea, emotiile si mintea copiilor.

Beneficiile muzicii clasice pentru copii

Copiii ar trebui sa fie expusi la muzica clasica inca de mici sau chiar din timpul sarcinii, pentru ca si viitoarea mamica se poate bucura de beneficiile ei. Cand asculta muzica clasica, gravida se relaxeaza, iar calmul si senzatia de bine se transmit si copilului. Daca aceasta practica continua si dupa nastere, beneficiile se inmultesc.

Diminueaza anxietatea si provoaca o stare de bine

Ascultarea muzicii clasice scade tensiunea arteriala, calmeaza anxietatea si produce relaxare la copii, contribuind astfel la imbunatatirea abilitatilor de comunicare si socializare.

Reduce stresul

Cei mai multi copii au zile foarte incarcate, iar nivelul de stres la care sunt expusi este destul de ridicat pentru ei. A asculta muzica clasica ii ajuta sa reduca nivelul de cortizol si sa se lase "leganati" de vocile si instrumentele melodioase.

Ajuta copilul sa adoarma mai usor

Tiparele ritmice ale anumitor lucrari ale muzicii clasice, impreuna cu starea de relaxare, inseamna un somn mai lung si mai de calitate.

Imbunatateste abilitatile de invatare

In timp ce asculta muzica clasica, creierul se relaxeaza si atunci poate sa creeze mai multe conexiuni neuronale, sa imbunatateasca concentrarea si sa imbunatateasca memoria. Efectul asupra abilitatilor de invatare este similar celui pe care il au exercitiile facute de un copil care invata sa cante la un instrument: cultiva perseverenta si disciplina, incurajeaza rationamentul logic, il ajuta sa faca mai usor calcule, dar si sa proceseze mai bine vorbirea si sa invete mai usor limbi straine.

Activeaza emotiile

Copiii care asculta muzica clasica dezvolta o sensibilitate mai mare. Acest lucru le permite sa-si detecteze rapid diferitele dispozitii si sa isi gestioneze mai bine relatiile sociale.

Stimuleaza creativitatea

Ca toate disciplinele artistice, muzica clasica promoveaza activitatea emisferei drepte a creierului si, astfel, stimuleaza creativitatea si imaginatia.

Cum alegi muzica clasica este potrivita pentru copilul tau

Alegerea muzicii clasice pentru copii este o provocare, deoarece exista nenumarate lucrari.

"Ce fel de muzica ar trebui sa asculte bebelusii inainte de a se naste? Muzica clasica si sunete blande care par niste cantece de leagan", spune dr. Ibrahim Baltagi.

Pentru bebelusi, unele dintre cele mai recomandate lucrari pentru ritmul lor calm si bland sunt urmatoarele:

• Adagio in Sol minor - Tomasso Albinoni.

• Cantec de leagan - Johannes Brahms.

• Fur Elise si Sonata Lunii - Ludwig van Beethoven

• Sonata pentru doua piane in Re major si Concertul pentru pian nr. 23 - Wolfgang Amadeus Mozart.

Copiii pot asculta compozitii clasice si cand se joaca sau deseneaza, nu doar cand stau linistiti sau trebuie sa adoarma. Puteti alege lucrari cu un ritm mai vesel, precum:

• Primavara - Antonio Vivaldi

• Dansuri maghiare - Johannes Brahms

• Sonata nr. 12 in Fa major - Wolfgang Amadeus Mozart

• Concertele brandenburgice - Johann Sebastian Bach.

Desi exista o multime de cercetari cu privire la beneficiile muzicii,  efectele pe care aceasta le are asupra corpului si a mintii sunt inca un mister; multe s-au descoperit, dar si mai multe raman de aflat.

FOTO: Pixabay.com

Citeste si despre