Activitati de seara benefice pentru copii

| | Actualizat: 2013-06-18 00:00:00

Sfaturi oferite de psiholog Cristiana Haica, expert Pampers

Seara este momentul in care tati sau ambii parinti vin acasa de la serviciu si in acelasi timp momentul in care ei si copilul lor au sansa sa isi acorde reciproc acel bine cunoscut "timp de calitate" in care sa isi arate afectiunea, sa arate ca le-a fost dor si ca se bucura ca sunt impreuna.

Nu ne vom mira daca cel mic – fie el bebelus ori anteprescolar – se va simti coplesit de emotie si va reactiona uneori surprinzator: rade, plange, este agitat psiho-motor, alearga, se catara, sare (ca intr-o demonstratie rapida de energie debordanta), tipa, loveste sau chiar se retrage aparent respingand parintii. Copilul este inundat de bucuria revederii parintilor si nu mai stie cum sa gestioneze emotia intensa, asa ca fie intram si noi in furtuna, fie avem rabdare si cu blandete il temperam si intram in ritmul normal al serii.

Seara este momentul in care parintele si copilul au activitati impreuna, joaca mai activa (fizica) in prima parte si activitati mai "potolite" dupa aceea, urmand activitatile linistitoare care pregatesc treptat rutina de nani. In niciun caz nu vom aduce cu noi acasa sau nu vom pune intre noi si copil grijile sau nemultumirile de la serviciu sau de peste zi, deoarece copilul nu are absolut nici o vina ca nu am terminat rapoartele, ca poate nu ne ajung banii sau ca am avut discutii neplacute cu alte persoane peste zi.

 

El asteapta cu sufletul la gura sosirea celor mai frumoase jucarii din viata lui – parintii. Si nici nu vom porni televizorul ca sa linistim brusc copilul si sa vedem de propriile treburi, vom avea timp pentru ele dupa ce micutul este dus la nani.

Joaca activa este reprezentata de saltatul in brate, harjoneala, gadilatul, alergatul in jurul mesei, cursa cu obstacole pentru cei mai marisori, sau – pe perioada verii – iesitul in parc. Activitatile ceva mai statice – vorbitul si stimularea senzoriala (cu bebelusii), jocul cu piesele de puzzle, incastru sau lego, construirea unui turn din cuburi sau simpla invartire a rotilor unui camion de jucarie, identificarea partilor corpului unui ursulet sau pieptanarea unei papusi sau orice alta activitate este solicitata de copil sau intentionata de parinte  - au tot un scop educativ.

Este de preferat sa nu amanam perioada de joaca activa pana aproape de ora de nani deoarece copilul poate avea probleme de adormire si somn agitat.

Activitatile linistitoare pot fi cele legate de igiena personala (baita) sau de masa de seara cand vom diminua treptat nivelul de zgomot din casa si iluminatul si vom incepe sa vorbim mai incet, sa diminuam agitatia si sa stam mai mult de vorba cu copilul, chiar daca acesta nu e inca suficient de mare pentru a ne raspunde.

Pentru ca stie cat de important este somnul in dezvoltarea celor mici, Pampers a creat noul Pampers Active Baby, care ofera pana la 12 ore de protectie impotriva umezelii, pe timpul noptii.

 

Noile scutece Pampers Active Baby absorb o cantitate mai mare de lichid, preiau umezeala mai repede, oferind bebelusului un somn linistit si cu adevarat odihnitor. Datorita capacitatii mari de absorbtie, noul strat al Pampers Active Baby se reactiveaza rapid, putand sa absoarba o noua cantitate de lichid, chiar dupa cateva ore de la prima folosire.

Pe langa stratul extra absorbant destinat perioadei de somn, Pampers Active Baby vine si cu:

  • benzi laterale elastice care se intind sau contracta in functie de miscarile bebelusului, pentru o fixare ferma si, totodata, flexibila;
  • material moale ca bumbacul care permite pielii sa respire;
  • potrivire anatomica, asigurand o protectie imbatabila impotriva frecarii;
  • lotiune protectoare din aloe vera.

Nu uita de servetelele umede Pampers Baby Fresh, pentru o senzatie de prospetime ca dupa baita, oriunde, oricand!

Pentru informatii legate de dezvoltarea si ingrijirea micutului tau, intra pe www.pampers.ro sau pe Facebook Lumea.mamicilor Intreaba expertii. Medicul pediatru Roxana Rusu Pusca si psihologul Cristiana Haica te asteapta oricand cu sfaturi pentru tine si ingerasul tau.

Citeste si despre