Mituri despre protectia solara la copii

| | Actualizat: 2016-08-02 11:10:45

Soarele incepe sa zambeasca din ce in ce mai mult naturii. Odata cu aparitia primelor raze mai caldute si cu inaintarea rapida spre sezonul canicular, apare problema protectiei solare a copiilor impotriva radiatiilor si efectelor nocive. Totusi, multi parinti au cateva idei gresite despre protectia solara la copii. Desi de multe ori ei cred ca sa ii protejeaza, nu fac altceva decat sa le puna sanatatea in pericol.

Pielea copilului este cel mai bine protejata cu lotiuni cu FPS 50

Nu numai factorul de protectie al acestor creme conteaza ci si modul in care sunt aplicate pe pielea micutilor. Astfel, daca nu acoperi pielea cu suficienta lotiune si nu o reaplici constant pe parcursul unei zile, ea nu mai are efectul scontat.

  • foloseste cel putin 30 g de lotiune la o aplicare pe intregul corp al micutului;

  • reaplica lotiunea 1 data la 2 ore (in zonele expuse direct razelor UV);

  • rezistent la apa nu inseamna ca aplici o data si gata, ci inseamna ca micutul tau este protejat chiar si atunci cand intra in apa doar pentru 80 de minute; dupa aceea, este neecsara reaplicarea.

Copilul sta mai mult in casa si nu merge la plaja, deci nu are nevoie de protectie

Protectia solara nu este necesara pentru copil doar atunci cand pleaca in vacanta la mare sau cand iese la pisicina. Copiii trebuie protejati de fiecare data cand ies afara, in special in zonele care sunt direct expuse razelor ultraviolete (maini, fata, picioare). Chiar si daca sta la geam in casa sau la umbra este expus radiatiilor si ultravioletelor.

Nu este indicat sa dai bebelusii cu lotiune de protectie solara

Bebelusii trebuie tinuti deoparte de razele ultraviolete, insa exista situatii in care expunerea este inevitabila. In aceste cazuri, pediatrii sustin ca este mai bine sa dai copilul cu o cantitate foarte mica de crema decat deloc. Insa este foarte important sa faci inainte testul alergiei: sa dai cu o zi inainte o portiune micuta de piele cu lotiune, pentru a veeda daca apar reactii adverse.

Lotiunea de protectie solara conduce la deficienta de vitamina D in organism

Expunerea la soare este esentiala pentru a ajuta organismul sa produca vitamina D. Specialistii sustin ca cei care au fost dati de-a lungul timpului cu crema de protectie solara nu au suferit de deficienta de vitamina D. In plus, petrecerea unui timp suficient de mare in afara casei in fiecare zi, multivitaminele si chiar si alimentele fortifiate cu vitamina D sunt resurse importante din care copilul poate beneficia de aceasta vitamina.

Daca sta la umbra este protejat de razele ultraviolete

Aceasta este cea mai des intalnita prejudecata in randul parintilor si nu numai. Se considera ca statul in aer liber pe o vreme innorata sau retragerea la umbra protejeaza pielea de efectele nocive ale radiatiilor solare. Realitatea este ca peste 80% dintre radiatiile ultraviolete patrund prin nori si au acelasi efect si la umbra. Pielea copiilor se poate arde si daca acestia stau la umbra. Daca micutul s-a bronzat o data, nu mai are nevoie de protectie ulterioara!

Piele bronzata nu reprezinta o protectie impotriva efectelor nocive ale soarelui. Daca ai mers o data cu el la plaja, nu inseamna ca urmatoarele dati pot fi lipsite de aplicarea cremei de protectie. Daca nu il dai cu lotiune de fiecare data cand pielea intalneste razele solare, riscul de cancer de piele creste de la o expunere la alta.

Citeste si despre