Prima tunsoare a copilului

| | Actualizat: 2016-08-02 11:11:38

Prima vizita in salonul de frumusete a copilului s-ar putea sa se lase cu surpriza. Oricat de dragalasa este ideea de a-ti duce micutul pentru a fi tuns si aranjat, pe atat de aventuroasa se poate dovedi a fi.

Descopera varsta la care trebuie sa duci prima oara copilul la tuns si cum sa o planuiesti pentru a evita o criza de isterie!

La ce varsta duci copilul prima oara la tuns? 


Varsta la care bebelusii sunt pregatiti pentru prima tunsoare difera in functie de podoaba capilara pe care o mostenesc la nastere. Nu exista o varsta anume la care sa se produca acest eveniment in viata copilului tau.

Asadar, daca micutul tau s-a nascut cu o claie de par dragalasa care incepe sa devina incomoda, atunci il poti duce la tuns si mai devreme de 8 luni.

Insa parintii prefera sa tunda copiii mai tarziu si din cauza faptului ca atunci cand cresc au mai multa

In general, abia in timpul celui de-al 2-lea an de viata al copilului tau va veni vremea sa aranjezi si sa dai o forma buclelor dulci de par. Cu aceasta ocazie s-ar putea sa versi o lacrima sau doua pentru ca iti vei da seama ca bebelusul tau a crescut. Ca sa eviti lacrimile si agitatia copilului tau, o planificare in avans nu strica.

Ce faci ca sa nu planga cand este tuns? 

 


  • Daca poti, du-te la un salon care ofera servicii pentru copii – un mod excelent de a-i distrage atentia de la foarfece este sa stea pe un cal de jucarie sau intr-o masinuta;

  • Treci impreuna cu copilul pe langa salon inainte de data cu pricina ca sa se obisnuiasca putin cu locul. In cazul in care acest lucru nu este posibil, jucati-va de-a salonul de frumusete acasa – aseaza-l intr-un scaun inalt, stropeste-i parul cu apa si prefa-te ca ii tai parul in timp ce tii in mana foarfecele. Nu uita sa ii spui cat de frumos arata cu noua lui tunsoare!

  • Daca optezi pentru un salon normal, asigura-te ca programezi o intalnire cu un stilist care are experienta in tunsul copiilor. Ai nevoie de cineva care se va stradui din rasputeri sa il faca pe copilul tau sa se simta confortabil si in siguranta. La un salon normal, copilul tau va trebui sa stea pe un scaun reglabil. Daca refuza sa se aseze in "scaunul infricosator" – roaga-l pe stilist sa il lase sa stea in poala ta;

  • Este foarte dificil pentru un copil asa de mic sa stea 10-15 minute nemiscat, pe scaun. Va suporta mult mai bine vizita la salon daca inainte doarme sau mananca;

  • Du-te la salon inarmata cu metode de a-i distrage atentia. Un mic saculet plin de jucarii adus de acasa s-ar putea sa fie de ajuns ca sa-l tina ocupat. Si, bineinteles, nu poti sa pierzi din vedere puterile miraculoase de calmare ale unei acadele – asa ca asigura-te ca iei una cu tine; Daca ai noroc, salonul va avea coltisorul lui de jucarii si acadele de care poti sa profiti la urmatoarea tunsoare.

  • Poti spala copilul pe cap de acasa; poate fi o experienta traumatizanta pentru el spalarea parului de catre altcineva, asa ca este mai bine sa mergi cu el gata spalat la cap;

  • Daca micutul tau tot refuza sa stea pe scaun sau ii este prea frica sa stea in salon, cu atata lume pe langa si este speriat, poate este mai bine sa muti salonul acasa la tine; cheama specialistul acasa sau pune pe cineva din familie ori un prieten apropiat sa il tunda pe bebe; daca il si cunoaste, cu atat mai bine, experienta va fi si mai placuta pentru el;

  • Nu uita sa ii faci poze bebelusului si sa pastrezi eventual primele suvite taiate intr-un album special; sunt amintiri frumoase pe care le poti depana cu copilul peste ani.


Tunsul la chelie indeseste parul. Mit sau adevar?

Exista o conceptie conform careia daca il tunzi la chelie pe copil prima oara sau primele dati, parul va creste mai des si mai frumos. Specialistii au desfiintat aceasta teorie si au considerat ca aceasta practica nu are niciun efect asupra dezvoltarii viitoare a podoabei capilare. Ei sustin ca parul si numarul de fire al copilului este mostenit genetic si aceasta practica nu are niciun efect asupra indesirii lui. Totusi mamicile care au testat metoda au vazut imbunatatiti. Iata cateva pareri si experiente prin care au trecut parintii din comunitatea Copilul.ro, impartasite pe forum la topicul Tunsul la chelie (zero):

Gabitzza: Stiu ca specialistii spun ca tunsul al chelie la bebelusi nu are nici un efect asupra cresterii parului insa noi l-am tuns pe Edi pana acum de 3 ori la chelie si s-au cam vazut rezultatele. Avea parul foarte, foarte rar si dupa primul tuns deja s-au vazut diferentele, in plus vara pe caldurile care sunt, Edi s-a simtit bine cu parul scurt de tot pentru ca el transpira foarte mult in zona capului.

Alexandru31: Da eu l-am tuns pe Alex pana la 3 ani in fiecare vara zero...singura, acasa, cu masina de tuns apoi l-am ras..are parul destul de des,o fi de la ras sau nu ..nu stiu, pe Sara nu am tuns-o deloc pana acum, pentru ca imi sunt foarte dragi carliontii ei, dar cred ca in vara o voi tunde mai scurt, pentru ca nu are parul uniform; la spate mai scurt, in parti mai lung, in fata ii intra in ochi si nu suporta nicio clamuta!

Denyy10: Rasul in cap nu va stimula cresterea parului si nici nu il va face sa fie mai des. Numarul firelor de par este stabilit genetic si oricat de des ai tunde un copil, podoaba lui capilara nu are cum sa se indeseasca. Desimea parului este ereditara si de cele mai multe ori depinde de starea de sanatate a copilului, de alimentatia si de ingrijirea lui. Rasul in cap face sa se indeparteze parul de bebe, acel par matasos, ca de vata, si sa dea posibilitatea parului de copil mai mare, acel par cu fir mai gros sa creasca uniform, nu asa cum ar face daca ar fi lasat sa cada de la sine.Fiecare face ce vrea, dar nu pe principiul ca se indeseste.Cu toate ca atunci cand folosesti lama , la fel ca pe picioare de exemplu, parului i se intareste radacina si cateodata din acelasi loc ies 2 sau chiar 3 fire, ceea ce ar putea da impresia de indesire.Dar firul sigur e mai viguros. Parerea mea.

Citeste si despre