Jocuri pentru copii de 12 pana la 18 luni

| | Actualizat: 2014-11-10 12:29:01

Dupa implinirea varstei de un an, copilul este cu adevarat activ, pana la aceasta varsta majoritatea copiilor fac primii pasi sau merg singuri, devin mai mobili si abili.

"Dezavantajul" varstei este faptul ca cei mici devin mai greu de supravegheat. Este varsta explorarii. Ei isi doresc sa cerceteze, sa analizeze si sa se joace cu tot ce vad in jur, indiferent daca le este permis sau nu.

Dupa varsta de un an, sistemul nervos este suficient dezvoltat pentru a-i permite copilului efectuarea unor miscari fine, coordonate si sigure. Isi poate folosi mult mai bine mainile si degetele, poate sa tina creioane sau tacamuri in mana si poate sa le foloseasca destul de bine.

La aceasta varsta curiozitatea este pe primul loc, copilul incearca sa experimenteze lucruri noi, incearca sa gaseasca singur raspunsul anumitor probleme :"Oare ce se intampla cu aceasta minge daca o arunc?" sau "Ce se poate intampla daca trag de planta asta?".


Parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca nu le vor putea explica totul copiilor pe intelesul lor, iar ei vor fi dornici sa afle singuri anumite raspunsuri.

La acesta varsta copiii sunt extrem de consecventi, pot repeta de mai multe ori aceleasi actiuni, datorita faptului ca memoria este in plina dezvoltare. Invatarea in randul lor necesita mult exercitiu si multa rabdare din partea parintilor.

Totusi, daca parintii sau pediatrul suspicioneaza un deficit, o intarziere in dobandirea unor abilitati corespunzatoare varstei copilului, trebuie sa ceara un consult medical de specialitate, pentru a exclude eventualele cauze medicale.

Anumite jocuri sau jucarii sunt indicate la acesta varsta deoarece stimuleaza creativitatea si inteligenta.

De exemplu, jocurile de tipul celor cu piese care necesita sa fie ansamblate (lego, cuburi) sunt printre preferatele copilului cu varsta intre 12 si 18 luni, insa trebuie sa se acorde o mare atentie celor care au piese cu dimensiuni mai mici si care pot fi inghitite cu usurinta (parintii trebuie sa verifice ambalajul jucariilor si indicatia pentru grupa de varsta a acestora).

Jucariile pentru impins raman o alegere buna si pentru aceasta varsta, mai ales ca acum se dezvolta si sistemele osos si muscular.

Aceste jocuri sunt si mari consumatoare de energie (de care cei mici beneficiaza din plin) si nu in ultimul rand cresc pofta de mancare.

Se pot utiliza pentru inceput obiecte mai mari din material textil care pot fi destul de usor de mobilizat, ca apoi sa se incerce impingerea unor obiecte mai grele (dupa varsta de 1 an si jumatate, copilul poate sa-si impinga propriul carucior).

Miscarile de tractiune sau de mobilizare in sens invers a diferitelor obiecte se perfectioneaza doar la varste mai mari, acestea necesitand o buna stapanire a mersului si echilibrului, precum si o forta musculara crescuta.

Un alt obicei aparut dupa varsta de un an este acela de a sorta, a aranja si a reorganiza sau, din contra, de a imprastia obiectele sau jucariile din jur.

Aceasta actiune se poate repeta de mai multe ori pana cand copilul se va plictisi sau va schimba algoritmul initial.

Improvizarea unei sali de gimnastica pentru micut este de asemenea o idee foarte buna. Se pot folosi cuburi din plastic sau din burete, perne, carti sau alte obiecte din casa (atent selectionate de parinti).

Cu toate ca mobilitatea si dexteritatea sunt destul de bine dezvoltate in jurul varstei de 1 an, este indicat ca parintii sau bona sa asiste copilul atunci cand se efectueaza astfel de exercitii.

Mingile de orice fel (mai mari, mai mici, usoare, colorate) sunt preferate mai ales atunci cand spatiul de joaca permite aruncarea sau pasarea acestora. Jocul cu mingea in aer liber, mai ales daca parintii iau si ei parte la acesta, va deveni unul din preferatele copilului.

Creioanele si hartia rezistente la apa sunt special create pentru copiii cu varste de 12-18 luni si stimuleaza creativitatea si spiritul artistic.

Nu de putine ori un talent artistic innascut se poate descoperi chiar si la varste mici, lucru important deoarece, daca acesta nu va fi valorificat si exersat in mod corespunzator, se va pierde in timp.

Pentru parintii a caror buget permite achizitionarea unor vehicule de jucarie sunt oferite multe variante de masinute, triciclete sau motociclete mecanice sau motorizate. Totusi acestea se pot utiliza de obicei numai sub supravegherea atenta a parintilor sau a bonei.

Dupa varsta de 18 luni, copilul va fi tentat sa imite actiunile pe care le vede la adultii din casa, astfel ca o bucatarie de jucarie sau o trusa cu unelte ii vor oferi sansa de a face ceea ce vede la mama in bucatarie sau la tata in garaj.

Chiar si aceste truse au indicatie de varsta pentru diferite grupe de varsta, cu cat varsta recomandata pe ambalaj este mai mare, cu atat mai complexe si variate sunt trusele de jucarii.

Cartile cu imagini sunt privite cu alti ochi incepand cu aceasta varsta, mai ales daca mama citeste o poveste si explica cu rabdare imaginile corelate cu actiunea din carte.

Dupa varsta de 18 luni, copilul se poate atasa de o anumita carte sau poveste si ii va cere mamei sa-i citeasca povestea mai multe seri la rand (acesta recunoste povestea dupa coperta cartii sau dupa imaginile din interior).

Citeste si despre