Jocurile pentru copilul intre 1 si 2 ani trebuie sa fie cat mai variate si adaptate capacitatilor lui fizice si motrice, dar si intelectuale. Trebuie sa contribuie permament la dezvoltarea lui fizica si psihologica si sa ii stimuleze imaginatia si creativitatea. Iata cateva idei de jocuri pe care le implementezi in rutina zilnica a micutului tau. Va avea de beneficiat de pe urma lor in dezvoltare si crestere, dar vor deveni si o sursa insatiabila de zambete si voie buna pentru el.
Ajuta-l pe micutul tau sa creasca puternic si sanatos, dar si istet si capabil, prin joc si joaca. Joaca este cel mai puternic instrument de educatie a copilului si trebuie exploatata din plin in cresterea lui.
Jocurile de constructie
Jocurile de constructie de tip lego sau cuburi sunt esentiale pentru dezvoltarea atentiei si concentrarii copilului.
La inceput, lasa-l sa construiasca ce modele doreste din aceste cuburi suprapuse sau aranjamente ale pieselor de tip lego. Pe masura ce creste, invata-l sau incurajeaza-l sa imite modele prestabilite, prezentandu-i tu unul sau aratandu-i o imagine.
Ai grija sa nu fie complicate, ci sa implice suprapunerea a maxim 3-4 cuburi. La aceasta varsta, micutul nu are nici rabdarea si nici aptitudinile necesare sa imite modele mai complicate.
Jocurile de impins sau tras
Jucariile de impins sau de tras cu luminite si muzica sunt recomandate pentru a fi introduse in rutina de joaca a copilului de 1-2 anisori.
Fie ca e vorba de animalute, carucioare in miniatura sau de alte lucruri de impins ori tras, permite-i copilului sa se distreze si sa incerce sa deplaseze aceste jucarii. Ii ajuta musculatura sa se dezvolte, dar si sistemul osos, contribuind din plin la dezvoltarea fizica a acestuia.
Jocurile cu mingea sau cu baloanele
Joculetele care implica impinsul sau lovitul unei mingi sunt esentiale pentru dezvoltarea lui fizica. Poti folosi si baloane, care sunt mai usoare si mai simplu de urmarit si lovit de catre copil.
Dincolo de beneficiile din dezvoltarea fizica, mingea este o jucarie care il ajuta pe copil sa isi antreneze dexteritatea, sa isi mentina concentrarea si atentia si sa isi imbunatateasca reflexele.
Desenatul pe hartie
Inca de mici, copiii au o aplecare spre a pune mana pe pix sau creion si a incerca sa mazgaleasca cate ceva pe hartie. Sunt si mai dornici daca ii vad pe cei mari ca folosesc adesea aceste instrumente.
Nu infrana initiativa micutului tau de a pune mana pe creion, chiar daca are doar un pic peste un an. Ajuta-l sa il foloseasca corect si lasa-l sa se distreze cu el pe hartie, chiar daca nu va reusi din prima sau va avea probleme mari in a-i afla intrebuintarea. Are timp pentru asta, important este sa il lasi sa-si exerseze talentul si sa il incurajezi sa mazgaleasca hartii. Este o joaca inofensiva, care are o multime de beneficii in dezvoltarea creativitatii si spiritului lui artistic.
Jocurile de sortare
Pune-i la dispozitie jucarii care ajuta la sortarea dupa culoare, forma sau marime si incurajeaza-l sa le aranjeze conform unuia dintre aceste criterii.
Pune-i la dispozitie si niste recipiente, in care sa puna jucariile sortate in functie de criteriul ales. Nu uita sa il inveti mai intai cum se practica aceste jocuri si sa ai rabdarea de a-i repeta continuu regulile.
Contribuie la dezvoltarea dexteritatii si spiritului de observatie ale copilului.
Papusile si jucariile din plus
Papuselele si jucarioarele din plus pentru cei mici nu sunt doar dragalase si amuzante, ci au si un rol educational complex.
Cu ajutorul lor, copilul poate invata primele cuvinte si isi poate dezvolta limbajul. Tot ele contribuie la crearea unor jocuri de rol, din care copilul poate extrage o multime de lectii de viata si cunostinte noi, dar si modele adecvate de comportament.
Idei de jocuri cu copilul la 12-16 luni
Trezirea la viata
Prefa-te ca jucaria lui preferata de plus este reala – fa-o sa mearga, sa mearga la culcare sau sa danseze prin camera. Include-o in activitatile zilnice – asezand-o la masa, de exemplu.
Daca vorbesti tot timpul despre ce faci, il vei ajuta sa isi dezvolte abilitatile lingvistice.
Prefa-te ca esti fericit sau trist ca sa il inveti ce sunt sentimentele si emotiile dezvoltandu-i imaginatia.
Impinge-ma, trage-ma
Daca observi ca incearca sa se ridice si sa mearga, ajuta-l sa exerseze folosind un joc de impins si tras.
Intrebuinteaza un obiect mobil cum ar fi scaunul lui sau cutia cu jucarii.
In timp ce se tine de margini ca sa se sprijine, tu poti sa tii partea cealalta si sa o echilibrezi. Apoi, trage usor cutia spre tine ca sa il incurajezi sa paseasca inainte.
In curand, va incepe sa impinga in timp ce tu tragi usor de ea. Astfel, va prinde incredere in el pana cand intr-o zi va merge in sfarsit.
Bate din palme fericit
Acum, copilul tau poate sa isi tina palmele desfacute, dar va dura ceva pana va invata sa bata din palme. Deocamdata, tine-i tu palmele unite sau lasa-l sa le tina el pe ale tale dupa ce le apropii.
Aseaza-l pe podea cu fata spre tine sau in poala ta si canta si bate din palme in ritmul muzicii. Toate aceste lucruri ii vor dezvolta capacitatile lingvistice precum si coordonarea mana-ochi.
Cine se ascunde aici?
Copilului tau ii va placea sa joace jocuri simple de v-ati ascunselea. Dimineata, dupa ce va treziti, ascundeti-va pe rand sub asternuturi; iar daca esti in baie foloseste un prosop mare.
Ca sa va distrati si sa radeti si mai mult, stimuleaza-l in timp ce se ascunde. "Hmm, acesta e un picior? Sau o mana?" Jocurile de acest gen il vor invata ca daca el nu vede ceva, nu inseamna ca nu e acolo.
Cand este infasurat in prosop, du-l in alta camera. Va fi incantat sa observe ca este intr-un loc nou.
Idei de jocuri cu copilul la 16-20 luni
Petrecere cu ceai
Acest joc amuzant ii va provoca abilitatile de coordonare si il va ajuta sa invete despre proprietatile apei – de exemplu, ca intotdeauna curge in jos, nu in sus.
Modele de constructii
Acest tip de joc necesita o anumita concentrare din partea copilului tau, asa ca este mai bine sa il jucati cand este odihnit.
Foloseste blocurile lui pentru construit pentru a crea modele simple cum ar fi 3 la rand sau "doua sus, doua jos" pentru a face un patrat.
Incurajeaza-l sa foloseasca alte blocuri pentru a copia modelul. Apoi, lasa-l sa construiasca ce model vrea el, pe care trebuie sa il copiezi tu.
Asezarea obiectelor in forme il va ajuta sa isi dezvolte abilitatile de rezolvare a problemelor.
Rostogoleste-o pana la mine
Mingiile sunt unele dintre jucariile preferate ale copiilor. Mingiile care sar mult in sus trebuie tinute afara, dar mingiile moi pot fi folosite cu succes in casa.
Cel mai bun joc ce implica mingiile este o versiune simpla a "prinde". Amandoi stati pe podea, cu fata unul spre celalalt, cu picioarele despartite si labele picioarelor lipite.
Acum puteti sa rostogoliti mingea inante si inapoi, unul spre celalalt, fara ca aceasta sa depaseasca limita picioarelor voastre.
Acest joc este benefic dezvoltarii fortei muschilor bratelor si coordonarii mana-ochi.
Culegator tanar
Mergeti impreuna la o plimbare si luati o galetusa cu voi. Adunati obiecte mici care ii starnesc interesul copilului – pietre, frunze, conuri de pin.
Copilul tau va dori sa duca galeata, dar nu fi surprins daca o varsa si incepe sa le adune din nou. Copiii de aceasta varsta adora sa umple recipientele doar ca sa le poata goli din nou. Intre timp, isi exerseaza miscarile mainilor si isi dezvolta dexteritatea.
Idei de jocuri cu copilul la 20-24 luni
Hai sa dansam!
Este foarte distractiv pentru copii sa defileze pe muzica si cei mai multi reusesc. Aceste jocuri ii vor antrena imaginatia si ii vor dezvolta simtul ritmului.
Distractie cu baloane
Baloanele sunt perfecte pentru jocuri in casa – se misca indeajuns de incet pentru a fi urmarite si relativ usor de prins.
Umfla unul, da-i drumul usor si lasa-l pe copilul tau sa incerce sa il prinda. Acesta este un joc bun pentru dezvoltarea abilitatilor de numarare si coordonare mana-ochi.
Ce auzi?
Ia un prosop mare sau o patura in gradina si asezati-va pe ea impreuna. Spune-i copilului tau sa inchida ochii si sa asculte cu atentie.
Dupa aproximativ un minut intreaba-l ce a auzit si spune-i ce ai auzit tu: vantul printre copaci, o pasare cantand, o masina care tocmai a trecut.
Acesta este un joc excelent pentru dezvoltarea auzului si a abilitatilor descriptive.
Prinde-ma daca poti
Copiilor le place sa fie urmariti. Scopul acestui joc este sa fie prins, mai ales daca stie ca primeste o imbratisare si il gadili de fiecare data cand reusesti sa il prinzi.
Ca sa diversifici, prefa-te ca esti un animal – un leu sau un soarece. Este un joc excelent ca sa va incarcati amandoi cu energie.
Ce jocuri l-ai invatat pe micutul tau la 1-2 ani? Care crezi ca sunt cele mai utile sau educative joculetele pentru aceasta varsta? Stiai ca multe dintre ele au un rol educational sau ca ajuta la dezvoltarea copilului? Impartaseste-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!