Jucarii pentru copiii intre 12 si 18 luni

| | Actualizat: 2007-09-18 14:34:56

 

Copilul tau se misca foarte bine la aceasta varsta – si cu cat alergi mai mult dupa el pe strada cu atat iti doresti sa te intorci la zilele cand nu isi folosea picioarele atat de bine.

"Activ" este cel mai bun cuvant pentru a-l descrie si ii place orice fel de jucarie sau joc care il tine ocupat timp indelungat – mingii, leagane, cadre pe care sa se catare etc.

Isi coordoneaza mainile din ce in ce mai bine si acum se descurca mult mai bine cu formele, construieste turnuri si deseneaza. Jocurile din aceasta perioada implica experimentare cum ar fi "Ce se intampla daca scap aceasta minge?" sau "Ce se intampla daca trag de acest maner?".

Este foarte interesat de consecintele actiunilor sale si deoarece memoria lui nu este complet dezvoltata nu se va plictisi sa tot repete. Copiilor le place de asemenea sa incerce sa faca ce fac si adultii, asa ca va trebui sa cauti jucarii care imita viata de zi cu zi.

Jucarii pentru impins si tras:


Jucariile grele pentru impins ii vor oferi un punct de sprijin cand se va plimba prin casa. Aceste jucarii sunt excelente pentru copiii care merg foarte bine, care se pot uita in spatele lor in timp ce merg inainte: cele care pocnesc, apar pe neasteptate sau dispar intr-o cutie sau oricare alte jucarii ce atrag atentia sunt favoritele lor.

Jucariile tip puzzle:


Copiilor de aceasta varsta le place sa aseze jucariile pe categorii, sa le adune gramada apoi sa strice aceasta ordine; intr-un cuvant sa isi reorganizeze viata. Aceste jucarii sunt foarte interesante pentru acei copii care incearca sa isi dezvolte abilitatea de a rezolva probleme.

Cadru pentru catarat:


Un cadru mic pentru catarat reprezinta pentru copilul tau un loc sigur unde sa se catere, sa se ascunda, sa se furiseze si sa isi exerseze abilitatile motorii – iarasi si iarasi. Dar aceste jucarii sunt scumpe si nu pot fi folosite decat pentru putin timp.

Mingii:


Orice minge care este usor de luat in mana va fi excelenta la aceasta varsta – mingi de plaja umflate putin, mingi de tenis, mingi de hartie. Aceasta este etapa la care poti sa il inveti pe copilul tau sa prinda. Incepe usor – va prinde ritmul cu putin exercitiu.

Creioane si hartii lavabile:


Da-i copilului tau doar doua creioane o data – nu vrei sa il coplesesti – si lipeste hartia de podea in asa fel incat sa poata sa deseneze fara sa se plimbe cu hartia prin toata casa.

Masini:


Acest mod de miscare poate fi preferat mersului de catre copilul tau. Multe jucarii mici cu care se poate plimba au manere de care un adult poate sa se ajute ca sa impinga vehiculul. Evita versiunile electronice – sunt scumpe si nu stimuleaza deloc muschii.

Tipuri de jucarii


 

Jucarii pentru bucatarie:


Copiii care repara tot sau cei care viseaza sa devina bucatari se vor juca neintrerupt ore intregi cu modele din plastic sau lemn facute pentru dimensiunilor lor.

Jucariile de acest tip ii dau sansa sa puna in practica lucrurile pe care le fac adultii si ii vor capta interesul cateva luni, timp in care jocurile sale vor deveni din ce in ce mai sofisticate.

Cartile cu poze:


Copilului tau ii vor placea cartile cu poze mai avansate care infatiseaza obiecte si activitati familiare. S-ar putea de asemenea sa inceapa sa fie mandru de biblioteca lui si sa aleaga cartea lui preferata ca sa o citesti.

Siguranta jucariilor


Jucariile sunt comori ale copilariei, mai ales cand au fost alese cu grija. Este bine sa tii minte acest lucru deoarece poate intr-o zi cand va fi mare, va dori sa le vada.

Supravegheaza-l


In general, este mai sigur sa pastrezi locul de joaca al copilului curat si sa il supraveghezi atunci cand se joaca. Daca exista avertismente si instructiuni pe eticheta, atunci incearca sa le respecti.

Asigura-te ca jucaria i se potriveste. Verifica daca se potriveste varstei lui. Este potrivita pentru abilitatile copilului tau?


Majoritatea jucariilor au o eticheta cu „varsta recomandata” care poate fi luata ca un punct de pornire in procesul de selectie. Fii realist in legatura cu abilitatile si nivelul de maturitate al copilului tau cand alegi o jucarie care se potriveste varstei lui. Unele jucarii sunt facute pentru a fi aruncate sau au proiectile care i se potrivesc unui copil sub 4 ani.

Chiar si unii copii de 6 ani nu sunt suficient de maturi ca sa se joace cu o asemenea jucarie. Pe de alta parte, in cazul in care bebelusul tau de 4 ani pune totul in gura, continua sa fii atenta cand foloseste jucarii alcatuite din parti mai mici sau bucati.

Fii atenta in special cu jucariile pentru copiii sub 3 ani.


Jucariile alcatuite din mai multe bucati trebuie sa fie mai mari decat gura copilului tau pana la varsta de 3 ani pentru a evita inecarea. Tine minte, copiii folosesc jucariile copiilor mai mari ca ei.

Jucaria este prea grea?


Ar putea sa il raneasca daca ar pica peste el? In acest caz, nu o cumpara.

Cauta jucarii care sunt confectionate bine. Verifica sa nu aiba fire de par care cad din ele sau margini ascutite.

Jucariile si siguranta copilului


 

Cozile trebuie sa fie cusute bine, cusatura trebuie sa fie intarita si vopseaua nu ar trebui sa se ia. Jucariile de plus nu trebuie sa aiba nasturi, fire, cordoane sau altele pe care copilul tau le-ar putea rupe si inghiti.

Este gata copilul tau pentru aceasta jucarie din punct de vedere fizic?


De exemplu, parintii cu copii mai mari cumpara adesea bicicleta cu o marime mai mare ca sa nu mai fie nevoiti sa cumpere alta dupa un an. Aceasta tactica poate duce la accidentarea copilului deoarece acesta poate nu are abilitatile fizice sa controleze bine o bicicleta mai mare.

Este jucaria in stare buna? Verifica daca jucariile sunt folosite si arunca-le pe cele uzate.


Jucariile uzate care sunt folosite de toti copiii unei familii pot fi daunatoare. Verifica daca toate jucariile noi sau folosite au nasturi, baterii, sireturi, ochi, margele sau adaosuri din plastic ce pot fi usor mestecate sau gustate.

Exista vreun snur pe jucarie mai lung de 30 cm?


Un astfel de snur poate fi infasurat cu usurinta in jurul gatului unui copil mic, riscand strangularea. De indata ce copilul tau se poate catara cu mainile si picioarele, indeparteaza orice fel de accesorii din patul lui care l-ar putea ajuta sa se dea jos din pat.

De asemenea, fii foarte atenta la jucariile copiilor mai mari. De exemplu, un model de bucatarie de jucarie pentru un copil de 5 ani are in dotare si un telefon cu un fir atasat care poate fi mortal pentru copilul tau.

Verifica leaganele din gradina.


Sunt robuste si fixate bine? Verifica sa nu prezinte un risc de strangulare.

Cumpara jucarii numai de la magazinele si firmele in care ai incredere.


Produsele fara marca nu sunt sigure pentru copilul tau. Cumpara de la distribuitori care produc jucarii sigure.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

Citeste si despre