Cand trebuie sa renunte copiii la suzeta?

| | Actualizat: 2014-02-11 02:57:04

Renuntarea sau dezvatarea bebelusului de suzeta este una dintre marile provocari ale parintilor de bebelusi. Micutul este atat de atasat de ea, incat face accese de furie atunci cand incerci sa il dezveti. Specialistii recomanda renuntarea la suzeta in jurul varstei de 1 an, maxim 2, pentru a se evita problemele asociate cu folosirea indelungata a acesteia.

Varsta potrivita pentru renuntarea la suzeta


Pediatrii sunt de parare ca varsta de 1 an este cea mai potrivita pentru a incepe procesul de dezvatare a copilului de suzeta. Este momentul in care copilul trece printr-una dintre cele mai importante faze ale dezvoltarii vorbirii, iar utilizarea suzetei poate interfera cu aceasta.

In momentul in care micutul tau este atasat de suzeta si o tine mult timp in gurita, va incepe sa vorbeasca mai tarziu decat alti copii si va avea probleme in a trece prin fazele firesti ale procesului vorbirii - pronuntarea corecta a cuvintelor sau legarea frazelor.

Nu este obligatoriu ca toti copiii care folosesc suzeta pe termen lung sa aiba probleme de vorbire. Sunt o multime de copii care folosesc suzeta si la varsta de 2-3 anisori fara probleme, chiar si in perioada prescolara. Ea serveste, pentru acestia, ca un obiect de tranzitie, adica un lucru familiar care-l ajuta pe copil sa combata stresul si sa se adapteze mai usor situatiilor si experientelor noi pe care le are de parcurs.

Daca observi ca micutul tau se simte confortabil atunci cand foloseste suzeta sau ca se simte foarte protejat si in siguranta, il poti lasa sa o utilizeze pana in momentul in care gaseste un alt obiect de confort, mult mai potrivit pentru varsta si dezvoltarea lui.

Care sunt riscurile utilizarii prelungite a suzetei?

Utilizarea suzetei la varste maricele este o problema cu dus si intors. In timp ce se poate dovedi un obiect de confort extrem de important pentru copil, ea poate pune mai multe probleme in sanatatea, dar si dezvoltarea lui.

In primul rand, interfereaza si ingreuneaza dezvoltarea vorbirii. Atunci cand copilul suge suzeta, practic gurita lui este blocata in acea actiune si nu mai poate fi folosita pentru a exersa vorbirea sau limbajul. De asemenea, modul in care isi tine gurita in timpul folosirii suzetei este anormal si contribuie la o dezvoltare incorecta a muschilor cavitatii bucale sau a limbii.

Unii copii care folosesc suzeta au tendinta de a impinge si de a tine limbuta afara, printre dinti, sau in apropierea acestora, ceea ce conduce la dezvoltarea balbaielii in timpul pronuntiei z-ului sau s-ului.

Este important ca micutul sa renunte mai repede la suzeta pentru a se obisnui si autoeduca sa adoarma singur. In cele mai multe cazuri in care se foloseste suzeta, somnul este conditionat de folosirea ei. Dependenta copilului de suzeta in momentul adormirii se poate perpetua pe termen lung, acesta ajungand sa adoarma cu suzeta chiar si la varste mari, cand este la scoala.

Folosirea prelungita a suzetei a fost asociata si cu infectiile la urechi. Miscarile din timpul suptului pot favoriza dezvoltarea unor astfel de infectii, iar specialistii au reusit sa demonstreze ca micutii care nu folosesc suzeta au cu 33% mai putine sanse sa aiba astfel de probleme.

Copilul poate avea mari probleme si cu dezvoltarea danturii daca nu este dezvatat la timp de suzeta. Se pare ca atunci cand o foloseste intens, dintii de sus au tendinta de a se dezvolta si creste spre exterior, impingand usor buzele. Insa daunele nu sunt permanente in cazul dintilor de lapte, spun specialistii. Se pare ca dupa incetarea folosirii suzetei, dantura isi revine la normal in termen de cateva luni.

Probleme mai mari apar atunci cand incepe eruptia danturii permanente, in jurul varstei de 4-6 ani. Utilizarea suzetei la aceasta varsta poate duce si la probleme permanente ale dintilor.
Nu este indicat ca micutul sa ajunga la aceasta varsta si sa foloseasca in continuare suzeta.

Cu multa rabdare si cu perseverenta, poti ajuta micutul sa renunte la aceasta, insa cel mai important este sa o faci gradual si nu brusc.

Citeste si despre