Medicamentele nu sunt intotdeauna folositoare in tratarea afectiunilor din copilarie. Majoritatea au sansa de recuperare fara a fi nevoie de medicamente sau prin folosirea unor terapii alternative care nu necesita medicatie.
Unele medicamente, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul sunt adesea folosite pentru atenuarea disconfortului cauzat de febra sau durere.
Atat paracetamolul, cat si ibuprofenul sunt sigure si eficiente. De aceea, este intodeauna o idee buna sa ai cateva pastrate in dulapiorul cu medicamente.
Ai grija, insa, pentru unii copii, de exemplu cei care sufera de astm, administrarea ibuprofenului este interzisa, asa ca cere sfatul unui farmacist sau doctor inainte.
Aspirina, de asemenea, nu este recomandata copiilor sub 16 ani, putand provoca o afectiune periculoasa, denumita sindromul Reye.
Paracetamol
Paracetamolul se poate administra copiilor incepand cu varsta de o luna pentru dureri sau episoade usoare de febra. Atentie, insa, ca dozajul sa fie corect, in functie de varsta si greutatea copilului. Bebelusilor sub o luna li se poate administra paracetamol doar sub supraveghere medicala.
Cititi cu atentie prospectul de pe cutia medicamentului, iar daca aveti orice nelamurire, puteti consulta un doctor sau farmacist.
De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa ceara sfatul medicului inainte de a lua paracetamol.
Ibuprofen
Ibuprofenul se administreaza in cazuri de febra sau dureri copiilor cu varsta de peste 3 luni si celor care cantaresc peste 5 kg, deoarece supradozajul poate fi periculos.
La fel ca in cazul paracetamolului, trebuie evitata administrarea ibuprofenului copiilor care sufera de astm, decat daca acesta a fost prescris de medic, si in cazul in care copilul este deshidratat.
Antibiotice
In multe cazuri, copiii nu au nevoie de administrarea de antibiotice pentru a lupta impotriva unor infectii comune, cum ar fi raceala. Majoritatea infectiilor la copii sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele pot trata doar afectiuni cauzate de bacterii.
Daca, totusi, copilului i s-a prescris o reteta cu antibiotice, poti intreba medicul de ce este nevoie sa-l ia, cum il va ajuta pe cel mic si daca nu cumva exista alternative.
Il poti intreba si despre posibile reactii adverse - daca il vor face pe copil sa fie somnoros sau iritat.
In tratamentul cu antibiotice este important sa urmam sfatul medicului cu privinta la dozajul antibioticelor si pentru ce perioada. Chiar daca copilul se simte mai bine dupa 2-3 zile, dar doctorul a prescris un tratament pentru 5 zile, acesta trebuie luat pana la sfarsit.
Dozajul
Trebuie intodeauna sa stii ce doza de medicament este indicata pentru copilul tau, dar si la ce perioada trebuie administrat, de aceea, cel mai bine ar fi sa tii un jurnal al acestora. Niciodata nu trebuie suplimentata doza medicamentului fara sfatul medicului sau al unui farmacist.
In cazul siropurilor, se va respecta aceeasi regula in privinta varstei si greutatii copilului, pe fiecare sticluta existand instructiuni de dozare. De obicei, aceste siropuri vin insotite de o lingurita sau o seringa special conceputa in acest sens, facand administrarea mult mai usoara si corecta.
Nu folosi niciodata o lingurita, deoarece acestea pot varia in greutate.
Daca cumperi medicamente de la farmacie:
- spune-i intotdeauna farmacistului varsta copilului tau. Unele medicamente nu se pot administra copiilor
- citeste prospectul cu atentie si urmeaza instructiunile sau intreaba farmacistul daca nu esti sigur
- poti cere si medicamente care nu contin zahar, daca acestea sunt disponibile
- uita-te intotdeauna la data expirarii si nu folosi niciodata medicamente expirate. Daca detii astfel de medicamente, le poti duce inapoi la farmacie pentru a fi depozitate in siguranta.
Pentru siguranta copilului:
- nu administra niciodata medicamente prescrise de altcineva in afara de medic sau farmacist
- pastreaza medicamentele la loc ferit si fara umezeala, unde nu poate ajunge copilul
Reactii adverse
Daca copilul are reactii alergice la un medicament, de exemplu o iritatie sau diaree, ar trebui sa opresti imediat administrarea acestuia si sa ceri sfatul unui medic.
Ai putea trece in jurnal numele medicamentelor pe care le-ai administrat copilului, cum a decurs tratamentul si daca au existat reactii adverse pentru a sti pe viitor ce ii poti da.