Desi specialistii sustin de multa vreme ca udatul patului are cauze fiziologice si nu psihologice, stigma care ii incojoara pe copiii ce fac in pat nu a disparut inca.
Atunci cand un copil urineaza in pat, parintii sai au o problema mai mare decat faptul ca trebuie sa spele lenjeria, de fapt un sondaj recent a relevat ca 38% dintre parintii intervievati sunt consitienti ca motivul pentru care copilul face in pat este de natura fiziologica.
Sistemul nervos este vinovat
Cand vine vorba de copiii care fac in pat, desi sunt destul de mari, multe voci spun ca lenea este de vina, insa conform unui medic urolog, profesor la Universitatea Harvard, aceasta opinie este departe de adevar.
Copiii care fac in pat, spune el, au un sistem nervos care nu le permite sa integreze informatia trimisa catre creier de catre vezica, pentru a putea actiona.
Medicii urologi estimeaza ca cel putin 10 procente dintre copiii cu varste de 6 sau 7 ani fac in pat in mod regulat. Pe masura ce corpul copilului se maturizeaza, acest procent scade, pana la 1% pentru adolescentii de 14 sau 15 ani care inca mai uda cearceaful din cand in cand.
Alte teorii spulberate
La jumatatea secolului 20, psihologii si pediatrii sustineau ca motivul pentru care copiii fac pe ei in somn ar putea fi stresul, insa s-a renuntat si la acesta teorie; in copilarie, vezica functioneaza independent de creier, prin urmare motivul pentru care copiii fac in pat este unul neurologic, cu siguranta. Pentru majoritatea copiilor, conexiunile neurologice dintre creier si vezica se maturizeaza in timp, cu varsta, permitand creierului sa primeasca semnale care sa ii spuna cand vezica este plina si trebuie golita.
Aceste conexiuni intarzie sa apara in cazul copiilor care inca mai fac in pat, desi nu mai sunt toddleri.
Din pacate, multi nu inteleg ca acest lucru este o problema neurologica si considera in mod eronat ca exista motive psihologice pentru care copiii uda asternuturile in timpul noptii, de aceea parintii trebuie sa stie ca nu este vina copilului si ca astfel de accidente se produc involuntar si nu intentionat.
In termeni medicali, aceasta problema are o denumire specifica, aceea de enureza nocturna si poate fi controlata de cele mai multe ori prin simple modificari ale hidratarii si golirii zilnice a vezicii.
Multi copii nu beau suficiente lichide in timpul zilei, atunci cand se afla la scoala si totodata evita sa foloseasca toaletele din cadrul instritutiilor de invatamant pe care le frecventeaza, asa ca nu urineaza si vin acasa insetati, ceea ce ii face sa consume multe lichide seara, inainte de ora de culcare.
Cum poti sa iti ajuti copilul sa nu mai urineze in timpul somnului
Incurajeaza-ti copilul sa foloseasca toaleta, dar si sa bea lichide in timpul programului scolar, astfel va face mai rar in pat noaptea, acasa.
Sunt disponibile si tratamente medicale, dar si terapia comportamentala, extrem de eficace, care conditioneaza raspunsul corpului de stimul; o astfel de terapie presupune rabdarea si angajamentul tau ca parinte, trebuind sa iti amintesti ca daca copilul tau in varsta de 8 ani face in pat de 8 ani, el va avea nevoie de o perioada pentru a se dezobisnui si a corecta problema, asa ca nu te astepta ca ea sa dispara dupa doar o saptamana de terapie.
Enureza nocturna este o problema destul de des intalnita in cazul copiilor mai mari, insa ea poate fi remediata cu intelegere, rabdare si sprijin medical.