Cum alegi cea mai buna apa pentru copilul tau

| | Actualizat: 2024-07-10 15:38:30

Alegerea apei potrivite pentru copii este esentiala pentru sanatatea si dezvoltarea lor. In contextul in care piata ofera o varietate de optiuni, parintii trebuie sa fie bine informati pentru a face cea mai buna alegere.

Apa este fundamentala pentru hidratare, digestie si functionarea optima a organismului, iar pentru copii, importanta calitatii apei este si mai mare. Vom explora principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand alegeti apa pentru copiii vostri, folosind informatii valoroase din surse de incredere.

1. Tipuri de apa pentru copii

Exista mai multe tipuri de apa disponibile pe piata, dar nu toate sunt recomandate pentru copii. Apa de la robinet poate contine impuritati si substante chimice precum clorul, care pot fi nocive. De aceea, multi parinti opteaza pentru apa imbuteliata sau apa filtrata.

2. Apa plata vs. apa minerala

Conform expertilor, apa plata este adesea preferata pentru copii, deoarece apa minerala poate contine cantitati mari de minerale, care nu sunt intotdeauna necesare sau benefice in cantitati mari pentru organismul in crestere al unui copil.

Apa plata, imbuteliata special pentru copii, trece printr-un proces strict de filtrare si este de obicei recomandata pentru utilizare zilnica.

3. Verificarea etichetei

Un aspect crucial este citirea atenta a etichetei. Trebuie sa cautati informatii despre sursa apei, procesul de filtrare si daca apa este imbogatita cu minerale. Este recomandat sa alegeti apa cu un continut scazut de sodiu si nitrati. Nitratii sunt deosebit de periculosi pentru copii, deoarece pot provoca probleme de sanatate, inclusiv methemoglobinemie, o afectiune care reduce capacitatea sangelui de a transporta oxigen.

4. Apa de la robinet – cand este sigura?

Apa de la robinet poate fi sigura pentru consumul copiilor daca trece printr-un proces de filtrare eficient. Un filtru de calitate poate elimina impuritatile, clorul si alte substante chimice, facand apa sigura pentru consum. Cu toate acestea, este esential sa verificati regulat calitatea apei de la robinet prin analize de laborator.

5. Apa distilata si purificata

Apa distilata este o alta optiune, insa trebuie sa fiti constienti ca acest tip de apa nu contine minerale. Apa purificata este o varianta buna, deoarece procesul de purificare elimina impuritatile, pastrand insa unele minerale esentiale.

6. Hidratarea corecta a copilului

Copiii au nevoie de o hidratare adecvata pentru a-si mentine nivelul de energie si pentru a sprijini functiile esentiale ale corpului. Este important sa le oferiti apa in mod regulat, mai ales in zilele calde sau cand sunt activi fizic.

Alegerea celei mai bune ape pentru copilul tau implica evaluarea atenta a optiunilor disponibile si asigurarea ca aceasta indeplineste criteriile de siguranta si calitate. Fie ca optati pentru apa imbuteliata plata, apa filtrata sau apa purificata, este crucial sa verificati sursa, continutul de minerale si puritatea apei. Hidratarea corespunzatoare este vitala pentru sanatatea si dezvoltarea copiilor, iar asigurarea unei ape de calitate este un pas esential in acest sens.

Sfaturile Claudiei Benea, specialisti in hidratare

Specialistul in hidratare spune ca bebelusii au nevoie de de cel putin 150 ml de apa pe zi pentru fiecare kilogram de greutate corporala. De asemenea, Claudia Benea atrage atentia ca apa plata de la robinet, chiar si fiarta, dar si apa filtrata nu sunt recomandate pentru bebelusi.

"Corpul uman este format, in cea mai mare parte, din apa: 70% in cazul adultilor si 85% in cazul sugarilor. Organismul foloseste apa in cea mai pura forma a ei, pentru a atinge un echilibru metabolic. Bebelusii necesita cel putin 150 ml de apa pe zi pentru fiecare kg de greutate corporala. Cantitatea zilnica poate creste pana la 250 – 300 ml pe zi in perioadele in care este foarte cald sau daca au pierderi excesive de greutate. Pentru reconstituirea laptelui praf nu folosim apa de la robinet sau filtre. Apa de la robinet, fiarta sau racita, nu inseamna ca este buna. Prin fierbere, doar clorul se elimina si sunt onorate eventualele bacterii, dar metalele grele nu se elimina prin fierbere. Apa filtrata este fara valoare nutritionala, adica nu are pic de minerale.

Apa minerala naturala plata exercita o buna actiune de solvent, cu o dispersie mai buna a picaturilor de grasime si de precipitare a proteinelor in cei mai fini fulgi ai laptelui praf, facandu-l mai digerabil. De asemenea, determina o incarcatura renala scazuta a substantelor dizolvate, care favorizeaza diureza. Apa plata NU SE FIERBE. Prin fierbere, distrugem compozitia chimica, mai exact deconcentreaza mineralele. Se incalzeste pana la maxim 70 grade, atat cat este recomandat pentru preparea laptelui praf.

Nou-nascutii si sugarii au, de fapt, o redusa capacitate la nivel renal de a concentra urina, adica pentru a elimina excesul de substante dizolvate, economisind apa. De aceea este recomandat ca ei sa bea apa cu o compozitie de minerale echilibrata, adica apa oligominerala. SFAT UTIL: Pe eticheta sticlei de apa urmarim cantitatea totala de minerale (reziduu sec) sa nu depaseasca 250 mg/l. In plus, concentratia de sodiu (Na) trebuie sa fie scazuta, sub 20 mg/L. Fluorul sa nu depaseasca 1,5mg/L. Exemple:

Carpatina, Aquatique, Bucovina", a scris Claudia Benea pe blogul sau.

Ce apa este recomandata pentru copiii in crestere

Specialista in hidratare a oferit sfaturi importante pentru parinti si in ceea ce priveste apa pe care ar trebui sa o foloseasca parintii pe masura ce copiii cresc. Aceasta sustine ca in acest caz, Claudia Benea recomanda apele oligominerale, mediu mineralizate si cele bicarbonatate-calcice.

"Pe masura ce copiii se dezvolta, devin din ce in ce mai activi, iar necesitatile metabolice sporesc. Asadar, este necesar sa se ajusteze aportul hidrosalin. In perioada de crestere sunt recomandate apele oligominerale, mediu mineralizate si cele bicarbonatate-calcice (pe eticheta, HCO3 sa fie mai mare de 400mg/L, iar calciul mai mare de aprox 150 mg/L). De ex. Carpatina roz (chiar daca scrie Light pe ea, este plata), Borsec, Perla Harghitei, Artesia, Perla Moldovei, Biborteni. Studiile arata ca 85% dintre fete si 50% dintre baieti nu ajung la o doza zilnica adecvata de calciu. Ei bine, apele bicarbonatate-calcice furnizeaza calciu in forma ionica, extrem de biodisponibil si sunt, prin urmare, indicate copiilor in crestere, dar si adultilor care au lipsa de calciu. In faza de crestere maxima a scheletului, organismul are nevoie de calciu.

Nevoia zilnica a acestui ion este de aproximativ 1.200-1.500 mg. Apele bicarbonatate-calcice sunt recomandate cu tarie in cazul intolerantei sau alergiilor la proteina laptelui de vaca, principala sursa de calciu alimentar. O apa contine macroelemente ( calciu, magneziu, fosfor si sulf) necesare, 100 mg/zi pentru cresterea si dezvoltarea oaselor si microelemente (fier, zinc, iod, seleniu, cupru, crom, mangan, fluor) mai putin de 100mg/zi. Sunt extrem de importante pentru cresterea sanatoasa a copilului si le gasim in apa. Desi organismul are nevoie de cantitati mici de oligoelemente (zinc, mangan, fier, cupru, seleniu, crom, molibden), ele sunt indispensabile vietii. Acestea participa la toate procesele de schimb si sunt deosebit de importante pentru viata celulara", a adaugat specialista in hidratare.

Sursa: https://claudiabenea.ro/totul-despre-apa/ce-apa-alegem-pentru-bebelusi-si-copii/

Citeste si despre