Cum sunt afectati copiii si bebelusii de trecerea la ora de iarna. Cum usuram tranzitia

| | Actualizat: 2022-09-18 13:46:19

În fiecare toamnă, ceasurile noastre se dau înapoi cu o oră, iar perioadele însorite devin mai scurte; o schimbare care afectează foarte mult odihna și starea de spirit a copiilor. Le va lua câteva zile să se adapteze la noua oră.

23 septembrie. Aceasta este data la care intrăm oficial în toamnă. Cea neoficială are loc în ultima sâmbătă din octombrie, când mergem la culcare și ne trezim duminică la o oră diferită. La primele ore ale dimineții, ca prin magie, ni se acordă o oră în plus și la ora trei este din nou ora două.

Efectele schimbării orei asupra vieții noastre de zi cu zi

Este greu de crezut că o singură oră de diferență provoacă atâtea schimbări în starea noastră de spirit! Dar intrarea în ora de iarnă nu înseamnă doar dormitul cu o oră mai mult într-o noapte, ci ne afectează pe trei planuri principale.

1. Starea de spirit. În aceste luni renunțăm la multe ore de soare, la razele de care ne bucurăm atât de mult în parc, și ne confruntăm cu seri lungi în întuneric. Prin urmare, este logic ca starea noastră de spirit să fie afectata de schimbarea orei. Copiii, în special cei cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, pot prezenta apatie, oboseală, slăbiciune generală, somnolență, stare de spirit scăzută și dificultăți de concentrare în primele câteva zile.

2. Pentru sănătatea noastră. Lumina soarelui este fundamentală pentru sănătatea noastră, deoarece ne ajută să sintetizăm vitamina D, care ne întărește sistemul imunitar pentru a putea lupta împotriva posibilelor infecții, și stimulează absorbția calciului, un mineral care ne ajută să avem oase mai puternice.

Dacă ținem cont de faptul că această lipsă de soare are loc în lunile cu cea mai mare concentrație de viruși, nu este surprinzător că ne este mai greu să scăpăm de tuse, muci, dureri de gât și alte simptome tipice de iarnă.

3. Odihna. Ritmurile noastre circadiene, care ne spun ce ar trebui să facem în fiecare moment al zilei, se adaptează la zi și la noapte. Schimbarea orei înseamnă o adevărată alterare a acestora, care poate afecta foarte mult odihna noastră și, mai ales, a copiilor noștri. Cum vor înțelege ei că la ora șapte seara este întuneric și că sunt epuizați, dar nu pot să se culce pentru că este încă devreme? 

Cum să ușurați tranziția

Din fericire, corpul uman este foarte înțelept și se adaptează în cele din urmă la aproape orice circumstanță, inclusiv la acele serile lungi și enervante în întuneric. Copiii au nevoie de 3-5 zile pentru a se adapta la ora de iarnă. Între timp, luați unele dintre aceste măsuri pentru a-i ajuta:

În cazul bebelușilor, modelul de hrănire poate fi modificat. Dacă ați optat pentru hrănirea artificială sau ați început deja hrănirea complementară, devansați puțin ora de hrănire, nu mai mult de 15 minute, pentru ca bebelușul să nu ajungă la masă flămând.

Profitați de orele însorite pentru a face activități în aer liber cu copilul, dacă vremea rece vă permite, mai ales în weekend.

Culcați-vă copilul puțin mai devreme, dar nu trebuie să fie cu mai mult de 20 de minute mai devreme decât de obicei, altfel îi va fi mai greu să se obișnuiască.

Dacă se trezește mai devreme decât ar trebui, rugați-l să rămână în pat odihnindu-se liniștit, chiar dacă nu adoarme. În acest fel, odihna restului familiei nu va fi compromisă.

 

Citeste si despre