De ce nu trebuie sa scazi febra intotdeauna

| | Actualizat: 2018-11-29 16:49:57

In mod normal, interprezi febra ca pe o amenintare a carei singura functie este sa te avertizeze ca ceva este in neregula. Cu toate acestea, in majoritatea infectiilor, febra este benefica.

Cand se considera ca micutul are febra?

Vorbim despre temperaturi normale de pana la 37 de grade.

Consideram febra scazuta intre 37 si 38 de grade.

Vorbim de febra intre 38 si 40 de grade.

Se considera febra mare de la 40 de grade.

Febra intareste sistemul imunitar

Febra este o crestere controlata a temperaturii corpului, comandata de sistemul nervos central inainte de a deveni periculoasa.

Cand febra este mai mare, de obicei, este vorba de o infectie virala sau bacteriana, dar poti avea febra si la boli de origine metabolica, reumatica sau imunologica.

O crestere moderata a temperaturii corporale genereaza o productie mai mare de anticorpi, creste puterea bactericida a agentilor antimicrobieni si slabeste anumite microorganisme care nu se reproduc bine la temperaturi ridicate. Prin urmare, febra poate creste raspunsul sistemului imunitar.

Cum sa actionezi daca copilul are febra?

Nu ar trebui sa clasifici febra ca fiind "grava" in functie de aspectul ei, de temperatura pe care o atinge sau de evolutia sa.

Febra se trateaza atunci cand provoaca disconfort copilului. Este, de asemenea, recomandabil sa-l tratezi atunci cand depaseste 40 de grade sau exista boli neurologice, cardiace sau respiratorii in fundal.

Este, de asemenea, obisnuita reducerea rapida a febrei atunci cand copilul are tendinta de convulsii febrile, desi acest obicei este controversat.

De ce nu trebuie sa scazi febra?

Cele mai multe boli infectioase si virale evolueaza mai bine cu febra decat fara.

In unele cazuri, suprimarea sistematica a febrei poate masca anumite boli si poate intarzia studiile necesare pentru a le descoperi.

Medicamentele antipiretice au efecte secundare pe care nu ar trebui sa le subestimezi. Paracetamolul este toxic hepatic, iar ibuprofenul poate provoca tulburari gastro-intestinale.

Metode naturale pentru reducerea febrei

Inainte de a administra medicamente pentru a reduce febra copilului, utilizeaza metode naturale:

Copilul sa fie imbracat lejer, intr-un mediu placut si bine hidratat.

Pentru a scadea temperatura, il puteti baga in cada cu apa, la ceeasi temperatura cu cea a micutului sau cu un grad mai mic.

Poti, de asemenea, sa pui carpe udate in apa calda sau rece, pe frunte si extremitati.

Evitati alcoolul deoarece, desi aburul sau produce frig, nu scade temperatura si exista riscul de arsuri sau intoxicatii cu alcool.

Semne de alarma pentru febra la copii:

La copiii sub trei luni: febra este intotdeauna alarmanta si trebuie sa mergi cu el la medic, deoarece la aceasta varsta infectiile se raspandesc foarte repede. La bebelusul mai mic de o luna, nu astepti ca febra sa ajunga la 38 de grade, ci cand are 37.5.

La copiii sub trei ani: trebuie sa-ti faci griji atunci cand nu exista alte simptome sau o cauza clara pentru a justifica febra. In acest caz, trebuie facuta o analiza pentru a determina originea sa.

La copii in general: este cazul sa te ingrijorezi atunci cand au oricare dintre urmatoarele simptome:

  • Pete rosii pe piele, care nu dispar atunci cand sunt intinse.
  • Putine dureri de cap si de gat.
  • Varsaturi violente, adica arunca cu forta.
  • Febra persistenta, adica nu dispare dupa trei sau patru zile.

Citeste si despre