Febra la copiii mici

| | Actualizat: 2017-06-29 18:09:59

Cand copilul plange, este nelinistit si nu mananca nimic ceva nu este in regula. Ii puneti mana pe frunte si va dati seama ca are febra - cresterea temperaturii corpului peste 38 grade constituie febra.

Este bine sa stiti ca temperatura copilului variaza in timpul zilei: creste daca el este activ, daca este imbracat gros, daca se afla intr-o camera incalzita excesiv. De aceea, o temperatura a corpului de pana la 38 grade este considerata normala pentru un copil sanatos.

Aparitia febrei indica o imbolnavire. Febra este un semn ca sistemul imunitar functioneaza adecvat pentru a lupta cu o infectie,

In mod normal, febra apare ca simptom al unor boli comune, precum raceala, gripa, otita, amigdalita. De asemenea, poate fi asociata cu probleme respiratorii ca pneumonia sau bronsiolita. Unii copii fac febra dupa ce au fost vaccinati. Starea generala a copilului se modifica atunci cand are febra: este apatic, adinamic, irascibil, nu are pofta de mancare. Oricum, copilul cu febra nu trebuie hranit. Este bine sa fie hidratat cu ceai, zeama de compot, apa plata.

Febra poate fi expresia unei boli usoare sau a unei boli grave. Din acest motiv, copilul febril trebuie vazut de medic. El nu trebuie lasat acasa mai mult de 24 de ore daca are febra. Inainte de a pleca de acasa este indicat sa-i administrati copilului un antitermic. Medicamentele antitermice nu trebuie sa va lipseasca din casa si este bine sa aveti la dvs. si cand sunteti in "deplasare".

Nu este indicat tratamentul cu antibiotice fara prescriptie medicala. Antibioticele pot masca o boala sau este posibil ca afectiunea respectiva sa nu aiba tratament antibiotic.

Ce masuri trebuie sa luati cand copilul are febra

Un copil cu febra nu trebuie imbracat gros si nici invelit excesiv, deoarece supraincalzirea va creste temperatura. Vestimentatia trebuie sa fie obisnuita, poate chiar mai lejera, ca sa permita pierderea de caldura prin piele.

In schimb, nu este recomandat a scoate copilul afara, cu unele exceptii justificate, de exemplu, vizita la medic.

Pe perioada cat copilul este febril nu amanati baia zilnica, chiar daca este vorba despre copii foarte mici sau sugari. Copiilor de varsta scolara le este recomandat un dus scurt, necesar pentru reglarea temperaturii corpului si pentru revigorarea lor.

Nu intrati in panica atunci cand copilul prezinta cresterea temperaturii corpului. Actionati cu calm, conform sfaturilor date de medicul pediatru.

Citeste si despre