Nanismul este conditia medicala pe care majoritatea oamenilor o numesc piticism si se caracterizeaza printr-o deficienta de crestere fata de media normala pe etape de varsta. In timp ce la adulti nanismul este evident, la copiii care sunt in continua crestere, inaltimea nu mai poate fi semnul principal al bolii. Si atunci, cum recunoastem nanismul la copii?
Ce este nanismul?
Nanismul se mai numeste si deficit staturo-ponderal si apare in urma secretiei insuficiente de hormon de crestere (GH) din celulele somatotrope ale glandei hipofizare anterioare. Altfel spus, nanismul se caracterizeaza prin cresterea insuficienta in inaltime raportata la standardele normale.
Cum recunoastem nanismul la copii?
S-ar spune ca nanismul este o conditie usor de identificat fiind asociata cu persoane foarte mici de inaltime. Totusi, la copiii aflati mereu in crestere si cu o inaltime relativ mica pe o perioada lunga de timp, diagnosticul este mai greu de pus, iar depistarea bolii se face si pe baza unei alte simptomatologii:
-
copii cu nanism au o greutate normala la nastere, dar dupa varsta de sase luni se observa o incetinire a cresterii, aceasta devenind evidenta la varsta de 2-5 ani (inaltimea definitiva ajungand undeva la maxim 1.50 m in cel mai bun caz, de obicei inaltimea celor care sufera de nanism stagnand undeva la 1.20 m);
-
capul este de obicei mai mic decat restul corpului (microencefalie);
-
expresie faciala specifica: nas si ochi proeminenti, dinti foarte mici sau absenti;
-
extremitatile corpului sunt mai scurte decat in mod normal (acromicrie);
-
slabirea articulatiilor cu dizlocari ocazionale;
-
probleme ale coloanei vertebrale (scolioza – se observa o curbura usoara a acesteia care devine mai pronuntata in timp);
-
apar tranformari ale pielii: devine galbuie, ridata si pala;
-
nedezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare apare cand nanismul se instaleaza inainte de pubertate (lipsa parului facial si corporal, lipsa menstruatiei, nedezvoltarea glandelor sexuale);
-
musculatura slab dezvoltata.
Pericole ale nanismului pentru copilul tau
Daca micutul tau sufera de nanism trebuie sa stii ca nanismul nu apare ca boala de sine statatoare, ci este asociata aproape intotdeauna cu alte complicatii si afectiuni medicale pe care acesta le instaleaza sau le agraveaza. Acestea pot fi considerate tot o simptomatologie a nanismului:
-
diabet insipid;
-
tulburari vizuale (pot conduce si la orbire);
-
obezitate;
-
probleme dentare (dinti inghesuiti);
-
deformare a spatelui;
-
artrita;
-
apnee in somn;
-
asurzire a zgomotelor inimii;
-
zgomot sistolic;
-
hipotensiune;
-
bradicardie.
Care sunt cauzele nanismului?
Cea mai importanta cauza o reprezinta secretia insuficienta a hormonului de crestere, dar mai exista si alte conditii medicale care favorizeaza aparitia nanismului:
-
infectii;
-
intoxicatii;
-
traume;
-
tumori localizate in zona hipotalamo-hipofizara.
Cum se trateaza nanismul?
Tratamentul nanismului se poate fac prin administrarea de:
-
hormoni de crestere sintetici;
-
substante medicamentoase care cresc productia endogena de hormon de crestere;
-
medicamente anabolizante.