Otita medie la sugari si copii: ce este si cum este poate fi tratata?

| | Actualizat: 2022-12-01 20:08:49

Otita medie este una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei. Se estimeaza ca 70-80% dintre copiii sanatosi dezvolta cel putin o otita medie in primii 5 ani de viata. Aceasta afectiune provoaca dureri mari la nivelul urechii si un disconfort caracteristic.

Ce este otita medie la bebelusi si copii?

Otita medie (OM) este o inflamatie a urechii medii, cauzata in general de un agent infectios (un virus sau o bacterie). Aceste microorganisme provin, de obicei, dintr-o structura adiacenta a cailor respiratorii.

Urechea are trei cavitati bine definite. Urechea medie este cea din spatele timpanului, care, la randul ei, comunica cu nasul (si cu gatul) prin trompa lui Eustachio.

Sugarii si copiii mici sunt mai predispusi la otita decat copiii mai mari, iar acest lucru se datoreaza unor factori imunitari si anatomici. Din acest motiv, este unul dintre principalele motive pentru a consulta un medic pediatru in copilarie, atat in lunile de vara, cat si in cele de iarna.

Care sunt cauzele otitei medii in copilarie?

Principala cauza a OM in copilarie este reprezentata de infectiile respiratorii, deoarece acestea sunt poarta de intrare a germenilor in urechea medie. Astfel, cele mai frecvente bacterii cauzatoare sunt Streptococcus pneumoniae si Haemophilus influenzae.

La sugari si la copiii mici, trompa lui Eustachio este mai scurta, mai lata si mai orizontala decat la adulti. Aceasta anatomie particulara a canalului favorizeaza intrarea mucusului (si a germenilor) din nas si face ca acesta sa fie partial blocat. Acest fenomen ofera un mediu favorabil pentru ca microorganismele sa se dezvolte si sa infecteze organele din apropiere, cum ar fi urechea medie.

Atunci cand bacteriile ajung in urechea medie, secretiile si puroiul se acumuleaza si exercita o presiune asupra timpanului, impingandu-l spre exterior. Acest lucru provoaca dureri considerabile si limiteaza capacitatea copilului de a auzi cu urechea afectata.

Daca otita devine frecventa sau prelungita, afectiunea nu mai este acuta, ci recurenta, respectiv cronica. Acest lucru este destul de frecvent in copilarie, din cauza imaturitatii sistemului de aparare. Prin urmare, este de asteptat ca, incepand cu varsta de 5 ani, otita medie sa apara din ce in ce mai rar.

Alte cauze de otita medie

Trebuie sa tinem cont de faptul ca exista si alte afectiuni neinfectioase care pot provoca acest disconfort, precum:

  • Alergii respiratorii;
  • Iritarea directa a membranei timpanice (contact direct cu agenti chimici, cum ar fi clorul din piscine);
  • Modificari bruste ale presiunii aerului;
  • Obstructia trompei lui Eustachio din alte cauze.

Simptomele de otita medie la sugari si copii

Detectarea sursei durerii la bebelusi si copii mici poate fi o sarcina dificila, deoarece copilul nu poate spune ce il doare. Printre simptome se numara:

  • Febra;
  • Iritabilitate si plans constant, mai ales noaptea;
  • Lipsa poftei de mancare;
  • Inrosirea urechii externe si durere la palparea urechii (nu intotdeauna prezenta);
  • Iesire de lichid limpede sau puroi prin canalul auditiv;
  • Pierderea echilibrului.

In prezenta acestor simptome, consulta cat mai rapid medicul pediatru. 

Cum se trateaza otita medie la sugari si copii?

Tratamentul otitei medii la sugari si copii se bazeaza pe simptomatologie, pe cauza si pe starea de sanatate subiacenta a sugarului. Adica, varsta si istoric medical.

In cele mai multe cazuri, otita medie se vindeca de la sine in cateva zile si, de fapt, pana la 90% dintre copii se vindeca in prima saptamana. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand este cauzata de germeni comuni, cum ar fi Haemophilus influenzae.

Cu toate acestea, in alte cazuri, trebuie luat in considerare tratamentul cu antibiotice pentru a evita complicatiile. Acest lucru este valabil mai ales in cazul sugarilor si al copiilor cu varsta sub 2 ani, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet maturizat.

Ca orientare generala, tratamentul otitei medii incepe, de obicei, cu prescrierea de analgezice si antifebrile, cum ar fi paracetamolul si ibuprofenul.

Daca dupa doua sau trei zile simptomele nu dispar sau daca medicul pediatru constata ca otita este bilaterala sau supurativa (iese puroi din ureche), poate fi indicat un tratament cu antibiotice, fie cu picaturi pentru ureche, fie pe cale orala.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre