15 greseli frecvente in folosirea scaunului de masina pentru copil

| | Actualizat: 2016-08-02 11:05:59

Scaunele de masina pentru copii nu sunt atat de simplu de folosit precum par. Specialistii sustin ca exista cateva greseli frecvente pe care parintii le fac atunci cand le instaleaza. Multe dintre ele pot pune sanatatea si siguranta copilului in pericol la cel mai mic impact sau la o frana mai puternica!

Unele greseli provin din instalarea gresita a scaunelor in masina, iar altele din neglijenta parintilor. Oricum ar fi, inainte de a pleca la drum cu micutul tau, asigura-te ca ai parcurs toti pasii de siguranta pentru ca acesta sa nu fie in niciun pericol.

Iata cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii in folosirea scaunului auto pentru copii si cum se pot evita pentru o deplasare corecta si sigura a micutului cu masina!

Pozitionarea incorecta a scaunului in masina

In primul rand, este important de stiut ca scaunul auto se monteaza intotdeauna pe bancheta din spate a masinii, niciodata pe scaunul din dreapta soferului. Atunci cand scaunul este montat pe scaunul din fata, este expus actiunii air-bag-urilor. In cazul unui accident, daca acestea se deschid, exista riscul ca micutul sa fie ranit frontal si acestea sa ii produca leziuni grave la nivelul capului.

Este recomandat ca scaunul sa fie montat cat mai spre centrul banchetei din spate a masinii, departe de geamurile laterale, care se pot dovedi periculoase pentru siguranta copilului in cazul unui accident.

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont in montarea scaunului este pozitionarea lui cu fata spre sofer sau inversa, cu fata spre spatele masinii.

Specialistii recomanda pozitionarea inversa a scaunului de masina pana la un anisor, iar dupa aceasta varsta, montarea lui normala pe bancheta, cu fata spre sofer.

In plus, scaunul de masina trebuie pozitionat intr-un unghi corect, astfel incat micutul sa fie in siguranta in timpul transportului. Scaunul trebuie montat intr-un unghi de 45 de grade, adica nici prea vertical, nici prea orizontal.

Instalarea gresita a scaunului

Atunci cand montezi scaunul auto pentru copil in masina, trebuie ca acesta sa nu se miste in laterale sau in fata mai mult de 2-3 cm, atunci cand il apuci cu ambele maini de la baza si tragi de el. Este cel mai sigur mod de a verifica daca scaunelul este montat corespunzator si de a te asigura ca nu exista riscul, ca in caz de coliziune, acesta sa fie desprins de bancheta si catapultat prin parbriz sau prin alte parti ale masinii.

Cumpararea unui scaun la mana a doua

Atunci cand vrei sa cumperi un scaun de masina uzat, este foarte important sa cunosti istoricul acelui dispozitiv - daca a suferit accidente, a avut defecte din fabrica, prin cate reparatii a trecut, pentru a cunoaste gradul de deteriorare a produsului.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont la momentul achizitiei unui scaun la mana a doua:

  • sa nu fie mai vechi de 6 ani;
  • sa vina la pachet cu instructiuni, precum si cu certificatul care atesta data fabricarii si seria modelului;
  • se prezinta intr-o stare de functionare buna, nu este deteriorat si nu are parti lipsa;
  • nu a fost implicat in niciun accident.

In cazul in care nu ai incredere in cel care vinde scaunul si in informatiile pe care ti le procura, nu risca sa cumperi acel scaun. Ai putea pune viata copilului in pericol!

Alegerea unui scaun auto nepotrivit varstei copilului

Exista mai multe tipuri de scaune auto pentru copii: scoica, cosulet etc. Fiecare tip este adaptat si creat pentru o anumita greutate sau varsta a micutilor.

Multi parinti nu tin cont de faptul ca nou-nascutii si bebelusii trebuie transportati cu scaune de masina de tip scoica sau cosulet. Acestea sunt mai sigure, deoarece au o inclinatie speciala, care nu pune in pericol dezvoltarea lor si sanatatea coloanei vertebrale. Abia dupa ce bebelusii ajung sa cantareasca peste 13 kg, ei pot fi mutati in scaune auto create pentru anumite grupe de varsta sau numar de kilograme.

Curelele de la hamuri sunt introduse gresit

Cand copilul sta pe spate, dispozitivele in care se fixeaza curelele ar trebui sa fie pozitionate undeva langa umar sau imediat sub el. Cand sta in fundulet, in pozitia pentru plimbare, curelele trebuie introduse in sloturile de mai sus (doar daca instructiunile scaunului nu indica altfel).

Daca curelele nu sunt bine bagate in suportul fixator atunci ele aluneca usor pe umerii copilului si acesta risca sa fie catapultat cu usurinta din scaun.

Hamurile sunt prea largi

Fiecare scaun auto pentru copii este dotat cu hamuri sau centuri speciale, pentru ca micutul sa nu cada din el si sa fie transportat in siguranta cu masina.

Uneori, parintii fac greseala de a lasa hamurile mai largi decat ar trebui, de frica ca micutul sa nu fie strans prea tare si sa fie incomodat de acestea.

Pentru a verifica daca hamurile sunt suficient de stranse in jurul copilului, incearca sa apuci hamurile, dupa fixare, cu ajutorul degetelor. Daca acestea sunt prinse cu usurinta intre degetul mare si aratator, inseamna ca nu sunt suficient de bine stranse. Nu trebuie sa permita introducerea cu usurinta a degetelor sub ele.

Fixarea incorecta a curelelor

Pe langa faptul ca centurile sau curelele hamului trebuie stranse suficient de bine, este recomandat si sa fie fixate corespunzator.

Asigura-te ca suporturile fixatoare, in care se prind curelele, sunt localizate undeva la nivelul axilelor, un pic deasupra pieptului copilului. Daca suporturile sunt pozitionate gresit, curelele risca sa alunece, iar micutul sa nu mai fie protejat de acestea, iar la o frana mai puternica sau accident sa fie catapultat din scaun.

Conectarea gresita a centurilor de siguranta

Trebuie sa citesti cu atentie manualul de utilizare a scaunului pentru a identifica ce fel de centuri de siguranta ai. Verifica intotdeauna inainte de plecare daca cel mic are bine fixata centura de siguranta.

Trecerea prea rapida la centurile de siguranta ale masinii

Exista parinti care renunta la scaunul auto pentru copii imediat ce micutul creste si capata autonomie in miscari. De pe la varsta de 3-4 ani, multi copii incep sa fie transportati cu masina, fiind asigurati in timpul mersului doar cu centurile de siguranta din dotarea autoturismului.

Specialistii sunt de parere ca centurile de siguranta ale masinii reusesc sa protejeze corespunzator copilul abia dupa ce implineste varsta de 8 ani sau atinge inaltimea de 1.5 m. In plus, sub varsta de 13 ani, specialistii recomanda transportarea micutului doar pe bancheta din spate a masinii.

Ignorarea instructiunilor de utilizare

Una dintre principalele greseli pe care le fac parintii este ca se ghideaza in instalarea scaunului de masina dupa instinct sau dupa sfaturile celor din jur, ignorand instructiunile care insotesc dispozitivul. Fiecare scaun de masina are propriile dotari si specificatii. Este recomandat sa parcurgi cartea de instructiuni din scoarta in scoarta inainte de a-l monta, pentru a te asigura ca nu-ti scapa nimic si ca bebelusul este in siguranta in timpul calatoriilor.  

Nefolosirea pernei frontale

Perna frontala antiimpact are un rol esential in protejarea capului copilului de riscul loviturilor accidentale. Multi parinti nu acorda insa atentie acestei caracteristici atunci cand aleg scaunul auto. In jur de 58% dintre parintii care cumpara scaune cu perna frontala (detasabila) nu o folosesc.

Este o greseala, spun specialistii, care sunt de parere ca perna frontala mentine capul copilului fix in cazul unui impact sever, evitand astfel riscul de a se lovi agresiv de spatele scaunului sau de a-si rupe gatul fragil.  

Alegerea unui scaun incompatibil cu masina

Multi parinti sunt atat de preocupati de alegerea unui scaun de masina adecvat varstei si greutatii copilului, incat uita sa mai acorde atentie unui alt detaliu important: daca dispozitivul poate fi conectat la masina din dotare sau la autoturismele pe care intentioneaza sa il monteze. Pentru a scapa de aceasta grija, cumpara un scaun dotat cu sistem de prindere universal, care il face compatibil cu orice tip de masina sau cel putin cu o mare parte a marcilor de pe piata.  

Pastrarea activa a airbagurilor

O alta greseala pe care o fac multi parinti in folosirea scaunului de masina este ca uita sa dezactiveze airbagurile inainte de a porni cu cel mic la drum. Desi sunt concepute cu scopul de a oferi protectie in caz de accident, airbagurile nu sunt sigure pentru bebelusi si copii foarte mici.

Copilul mic este prea fragil pentru a putea tolera violenta cu care airbagul se deschide in caz de coliziune. Impactul poate fi atat de violent, incat i-ar putea pune viata in pericol. Protectia pe care i-o asigura scaunul de masina este suficienta pentru a-l mentine in siguranta. Este indicat sa dezactivezi doar airbagurile din jurul scaunul de masina, adica din spate, nu si din fata, acolo unde atat tu, cat si pasagerul din dreapta aveti nevoie de protectia lor.  

Aglomerarea spatiului cu obiecte grele sau mari

Incearca sa pastrezi zona unde este montat scaunul de masina (bancheta din spate) cat mai libera cu putinta. Multi parinti fac greseala de a ingramadi o multime de bagaje, obiecte mari sau contondente in zona libera de pe bancheta, fara a-si da seama ca, in cazul unui impact, acele obiecte pot lovi sever copilul, punandu-i viata in pericol.

Nesupravegherea copilului in timpul calatoriei

O alta greseala frecventa pe care o fac parintii este ca-si pun toata increderea in capacitatea scaunului de a asigura protectie copilului in timpul calatoriei si nu mai sunt deloc atenti la el. Insa exista posibilitatea ca cel mic sa-si desfaca accidental centurile sau curelele ori sa isi prinda mana sau piciorul in ele, de aceea, este important sa arunci mereu un ochi la el, in oglinda retrovizoare, pentru a te asigura ca cel mic este mereu in siguranta.

Tu iti iei toate masurile de siguranta atunci cand transporti copilul cu masina? Pana la ce varsta ai transportat copilul in scaun auto si cum te-ai asigurat ca este mereu in siguranta in masina? Impartaseste-ne parerile si trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre