9 mituri despre loviturile copiilor la cap

| | Actualizat: 2016-08-02 11:05:22

Loviturile copiilor la cap, soldate cu contuzii, apar frecvent in copilarie si nu necesita intotdeauna un consult la medicul pediatru. Gravitatea lor poate fi apreciata in functie de zgomotul produs in timpul lovirii, reactia copilului si aspectul regiunii traumatizate. Numeroasele mituri legate de acest tip de accidentari te pot impiedica insa sa intervii corect atunci cand te temi ca micutul tau are o contuzie.

Cand copilul sufera o lovitura puternica la nivelul capului si apar stari de greata si voma, insotite de un comportament neobisnuit al celui mic, se impune efectuarea unui control medical de specialitate cat mai curand posibil. Daca durerea persista mai mult de 1-2 ore sau copilul pare ca nu isi poate misca normal o incheietura sau un membru, apeleaza urgent la o evaluare pediatrica!

Explicatiile de mai jos legate de miturile asociate cu loviturile copiilor la cap te ajuta sa intelegi mai bine pericolele implicate, momentele cand nu trebuie sa intri in panica si interventiile gresite pe care este bine sa le eviti.

Nu trebuie sa lasi copilul sa doarma dupa ce se loveste la cap

Acest mit poate fi adevarat in cazul copiilor mici, care nu iti pot explica in detaliu ce simt in urma loviturii la cap. In cazul unui traumatism puternic, care te ingrijoreaza, este recomandat sa mergi imediat la medicul pediatru pentru o investigatie atenta. Lucrurile se schimba in cazul copiilor mai mari, capabili sa isi descrie simptomele si modul in care s-a produs accidentul.

Daca traumatismul nu a fost unul grav, poti sa-ti lasi copilul sa se odihneasca linistit. Somnul este foarte benefic pentru procesul de vindecare, mai ales dupa producerea unei contuzii minore. Mai mult decat atat, privarea de somn poate fi chiar un element care intarzie vindecarea, spun specialistii in pediatrie.

Castile de protectie previn aparitia contuziilor la cap

Castile de protectie, obligatorii pentru a fi purtate de copii in timpul plimbarilor cu bicicleta si rolele sau in cadrul unui joc sportiv agresiv, nu pot preveni contuziile craniene. Acestea din urma se produc prin miscarile violente ale creierului in interiorul craniului.

Academia Americana de Pediatrie nu poate recomanda nicio companie producatoare de casti de protectie care sa reduca riscul instalarii contuziilor. Pe de alta parte, acest accesoriu cu rol de protectie este esential in prevenirea altor leziuni grave, precum fracturile craniene sau hemoragiile cerebrale. Copilul tau are nevoie de ele!  

Cand copilul nu lesina, nu s-a produs o contuzie

Acesta este un mit infirmat in totalitate de specialisti. Un procent foarte mic din contuzii implica pierderea starii de constienta. Ba mai mult decat atat, in unele cazuri, un copil care lesina dupa o lovitura suferita la cap poate sa prezinte mai putine leziuni decat unul care isi pastreaza starea de constienta intacta. Fiecare contuzie se manifesta diferit, de aceea este important sa iei in calcul si alte simptome, precum starile de confuzie, ameteala, durerile de cap etc. Daca ele apar, este cazul sa te ingrijorezi si sa apelezi imediat la ajutor medical.

Cu cat este mai puternica lovitura, cu atat mai grava va fi contuzia

Desi suna logic la prima vedere, o lovitura puternica este suportata in mod diferit de copii. Masura in care traumatismul a fost intens nu reprezinta intotdeauna un indicator exact al gravitatii leziunii suferite de copil sau al timpului de recuperare necesar dupa accidentare.

Exista situatii cu copii care isi revin in doar cateva zile dupa o cazatura de la inaltime si cazuri in care un copil este lovit de o minge si are nevoie de luni intregi de recuperare pentru a se vindeca in mod complet. O lovitura usoara poate sa nu ti se para o amenintare, insa daca simptomele contuziilor apar, trebuie sa duci copilul la medic de urgenta.  

Varsaturile sunt semne sigure ale contuziilor

Cand copilul tau se loveste la cap si imediat dupa vomita, este firesc sa intri in panica. Insa specialistii spun ca varsaturile nu trebuie sa indice neaparat producerea unei contuzii. Ele pot sa apara si din pricina sperieturii celui mic si sa nu anunte o problema grava.  

Baietii sufera mai des contuzii decat fetitele

In general, rata accidentarilor de acest fel tind sa fie aproape aceleasi la ambele sexe, potrivit statisticilor medicale. Cu alte cuvinte, contuziile sunt diagnosticate la fel de frecvent atat in cazul baietilor, cat si in cel al fetelor. Simptomele contuziilor tind sa fie insa diferite. Baietii prezinta in general stari de confuzie si pierderi de echilibru corporal, pe cand fetele acuza simptome mai usoare, precum ametelile sau sensibilitatea la zgomot.  

Toate contuziile se manifesta la fel

Simptomele comune ale contuziilor sunt durerile de cap, starile de confuzie si amnezia. Pe langa acestea, pot sa apara manifestari clinice diverse (si diferite de la caz la caz): stari de iritabilitate sau apatie, tulburari de somn si de vedere etc.

In cazul in care copilul tau s-a lovit la cap, urmareste-i cu atentie comportamentul si vezi daca apare ceva neobisnuit in conduita lui. Daca ai anumite suspiciuni sau temeri, vezi ce parere are medicul pediatru despre eventualele consecinte ale loviturii suferite de cel mic.  

Doar loviturile la cap pot sa cauzeze contuzii

  Gresit, spun expertii medicali. In timp ce este adevarat ca cea mai frecventa cauza a contuziilor sunt loviturile (traumatismele) suferite la nivelul capului, contuziile se pot produce si din alte cauze. Un accident de masina in care copilul este smucit din scaun sau miscarile violente, tremurande ale corpului (cand cel mic este scuturat agresiv) sunt cai posibile prin care contuziile se instaleaza.  

Sporturile de echipa cauzeaza cele mai multe contuzii

Iti vine sa crezi sau nu, nu fotbalul american sau luptele ocupa primele locuri in lista celor mai periculoase circumstante in care se produc contuziile. Mersul pe bicicleta este "campionul" cazurilor de lovituri suferite de copii la nivelul capului, cauzatoare de contuzii.

Tu ce informatii gresite ai aflat despre loviturile copiilor la cap si ai aflat ulterior adevarul despre ele? Avertizeaza celelalte mamici in sectiunea comentariilor de mai jos!

Citeste si despre