Atentie! Scaunele de masina au termen de valabilitate!

| | Actualizat: 2017-11-07 00:00:00

Scaunul auto pentru copii este obligatoriu, iar multi parinti aleg sa cumpere acest accesoriu la mana a doua. Nu este absolut nicio problema, pentru ca scaunele second-hand pot fi la fel de performante ca si cele noi. Insa orice parinte trebuie sa stie un aspect mai putin dezbatut, si anume ca scaunele de masina pentru copii au un termen de valabilitate.

De ce expira scaunele auto?

Poate ca te gandesti ca nu este posibil ca un scaun auto sa expire, ca este doar o gaselnita a companiilor, insa nu este deloc asa. Este firesc ca un scaun auto sa aiba un termen de valabilitate, pentru ca materialele din care este confectionat poate ceda de-a lungul timpului. De exemplu, poate sa apara o mica fisura in plasticul din care este fabricat scaunul din cauza diferentelor de temperatura la care este expus ori a expunerii indelungate la soare.

De asemenea, exista si situatii in care nu numai materialele pot ceda, ci si unele parti componente (de exemplu, centura scaunului se poate uza), componente care nu se mai gasesc pe piata pentru a fi inlocuite.

O centura de siguranta uzata a scaunului pentru copil poate fi foarte periculoasa, caci in cazul unui impact are un risc mult mai ridicat de a ceda, ceea ce poate fi fatal pentru un copil. In plus, tehnologiile folosite pentru fabricarea acestor scaune se imbunatatesc de la an la an, tinand cont si de reglementarile in domeniu, ceea ce inseamna ca un scaun mai vechi nu mai este conform cu reglementarile in vigoare.

Care este valabilitatea unui scaun auto pentru copii?

Probabil ca mai sunt si alti factori pe care producatorii i-au luat in calcul cand vine vorba despre termenul de valabilitate al unui scaun auto pentru copii.

De cele mai multe ori, un scaun auto pentru copil expira la sase ani de la data fabricatiei, insa exista scaune care pot expira si dupa opt sau noua ani. Oricum, atunci cand achizitionezi scaunul, mai ales daca este la mana a doua, trebuie sa stii ca gasesti trecuta aceasta informatie fie in instructiunile de folosire, fie pe spatele scaunului.

Nu cumpara niciodata un scaun auto second hand daca nu ai informatii despre termenul de valabilitate al acestuia, daca nu are eticheta si daca are deteriorari, pentru ca de calitatea acestui scaun depinde siguranta copilului tau in cazul unui accident. Inainte sa achizitionezi un scaun pentru copil la mana a doua, nu ezita sa il intrebi pe cel care il vinde daca a fost vreodata implicat intr-un accident rutier, pentru ca poate sa aiba defectiuni care sa nu fie vizibile cu ochiul liber.

Scaunele auto trebuie sa fie schimbate dupa un accident auto pentru ca, din cauza impactului, acestea pot fi afectate, fapt care va face ca in cazul altor accidente scaunul sa nu mai ofere protectie copilului.

Nu cumpara si/sau nu imprumuta un scaun de masina pentru copilul tau daca nu ai toate informatiile necesare despre acesta. Este important sa iti iei toate masurile de precautie, pentru ca pe primul loc sta intodeauna siguranta copilului tau. Nu achizitiona scaunul pentru copil daca ai cea mai mica urma de indoiala, mai bine cheltui o suma mai mare de bani pe un scaun nou sau cauti un alt scaun second hand decat sa faci o achizitie pripita.

Un alt criteriu de care sa tii cont atunci cand cumperi un scaun auto pentru copil care a mai fost utilizat, este legat de eticheta: aceasta trebuie sa fie vizibila, ca sa poti vedea ca scaunul este unul omologat. Manualul de instructiuni este si acesta de mare importanta, pentru ca acesta iti ofera toate informatiile necesare legate de modul in care trebuie sa montezi scaunul. Scaunele auto trebuie sa fie montate corect pentru a avea cea mai buna eficienta in cazul unui accident, aspect foarte important pentru siguranta copilului.

Daca ai un scaun auto mai vechi, nu uita sa ii verifici termenul de valabilitate. Daca este expirat, nu il mai folosi si nici nu il vinde / dona. De asemenea, nu imprumuta si nu vinde un scaun auto care este deteriorat, chiar daca defectele sunt mici.

Citeste si despre