Bebelusii si copiii sunt mai vulnerabili la zgomote puternice. Cum ii poti proteja

| | Actualizat: 2022-05-05 10:44:00

Traim inconjurati de zgomote pe care noi, adultii, de multe ori nici nu le mai percem: de la trafic si clacsoane, la zgomotul produs de tramvaie (in unele situatii si de tren), la lucrari urbane, muzica data tare de vecini sau de la un local din zona si pana la artificii care nu sunt folosite doar in noaptea dintre ani. Iar acestea sunt doar cateva dintre zgomotele foarte puternice la care copiii sunt expusi zilnic.

Diferenta este ca, pe langa faptul ca micutii nu sunt inca obisnuiti cu ele, au si auzul mai ascutit si trebuie protejati.

Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza ca exista o legatura directa intre zgomotul excesiv si cresterea numarului de boli cardiovasculare, aparitia pierderilor de auz, a alterarilor psihologice sau a problemelor cognitive la oameni.

Copiii sunt deosebit de vulnerabili la efectele zgomotului, iar asta le poate afecta sanatatea. Sunt copiii nostri expusi la prea mult zgomot, si daca da, cum ii putem proteja de zgomotele puternice?

Efectele zgomotului puternic asupra copiilor

Efectele zgomotului puternic asupra sanatatii copiilor pot varia de la pierderea auzului pana la tulburari de somn. Zgomotul afecteaza copiii, inca din momentul in care sunt in uter, cand simtul auditiv este in formare. Un mediu zgomotos poate perturba sanatatea fatului, ducand la pierderea auzului sau la o crestere intarziata, daca mama a fost expusa la zgomot cronic in timpul sarcinii.

Nou-nascutii sunt, de asemenea, foarte sensibili si, pe masura ce cresc, este posibil sa fim mai putin constienti de zgomotele care ii afecteaza pe sugari. Poluarea fonica din mediul inconjurator este un factor de mediu care ne deranjeaza si dauneaza bunastarii noastre, afectandu-ne, de asemenea, capacitatea de atentie, nivelul de stres, nervozitatea sau iritabilitatea.

Copiii sunt expusi la cantitati semnificative de zgomot daunator, iar auzul lor este extrem de vulnerabil.

S-a demonstrat ca traiul in zgomot poate duce, de asemenea, la tulburari de invatare si de memorie, poate afecta dezvoltarea vorbirii, poate scadea motivatia si performanta, poate afecta atentia la citire si rezolvarea problemelor. Copiii care locuiesc in case zgomotoase tind sa prezinte o dezvoltare cognitiva si lingvistica mai redusa, pot suferi deficiente de atentie si pot avea efecte negative asupra stimei de sine sau pot genera anxietate.

Potrivit OMS, expunerea la mai mult de 70 de decibeli pe o perioada prelungita de timp poate provoca leziuni ireversibile ale auzului.

Cum sa ai grija de urechile copiilor

Specialistii atrag atentia ca pierderea auzului apare la o varsta din ce in ce mai frageda. Este important sa fim atenti la semnele de avertizare ale deficientelor de auz si sa asiguram un mediu mai sanatos din punct de vedere acustic, de exemplu:

  • Acorda atentie jucariilor zgomotoase: unele jucarii cu decibeli excesivi la care bebelusii sunt expusi pentru perioade prelungite de timp le pot afecta auzul.
  • Protejeaza bebelusii si copiii de alte surse de zgomot, cum ar fi: avioanele, petardele, casetofoanele, playerele muzicale si televizoare si uneltele electrice.
  • Daca locuiti intr-un mediu urban cu mult trafic si zgomot de constructii, tine ferestrele inchise in timpul orelor cu trafic mai intens.
  • Indeparteaza copiii de locurile zgomotoase, cum ar fi barurile sau restaurantele cu muzica tare si aglomeratie de oameni.
  • Protejeaza urechile copiilor cu casti cu efect de anulare a zgomotului daca nu poti evita sursele de zgomote care ii afecteaza, mai ales in timpul orelor de somn. 

 

FOTO: freepik.com

Citeste si despre