La varsta de doi ani copiii merg fara ajutor si le place sa descopere tot ce este in jurul lor. Este varsta la care sunt extrem de curiosi, dar nu sunt constienti de pericole. Aceasta etapa a vietii este una deosebit de periculoasa deoarece accidentarile sunt mai frecvente ca niciodata.
Tocmai de aceea parintii acestora trebuie sa gaseasca un echilibru intre protectia necesara si libertatea de a explora mediul inconjurator.
Cele mai frecvente leziuni la aceasta varsta sunt lociturile si cazaturioe, precum si ingerarea de substante toxice (medicamente, detergenti, etc), arsurile si sufocarea cu obiecte mici pe care le inghit. Toate aceste accidente care le pun micutilor viata in pericol pot fi prevenite. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont.
Protejeaza ferestrele
Nu aseza scaune, cutii de jucarii sau alte obiecte de mobilier sub ferestre deoarece copilul s-ar putea urca pe ele si sa se aplece afara. De asemenea, este o idee buna sa puni incuietori de siguranta la ferestre, astfel incat acestea sa nu se deschida complet. O solutie utila sunt si plasele speciale pentru pisici, care nu pot fi deschise de catre copii, spre deosebire ce cele pentru tantari.
Pune bariere de siguranta pe scari
Daca ai scari interioare, pune bariere de siguranta astfel incat copilul sa nu le poata urca sau cobori singur. Usile barierelor trebuie sa aiba un sistem de inchidere sigur care sa nu poata fi deschis de acesta.
Prinde mobilierul si televizorul in perete
Deseori copiii trag de obiecte de mobilier sau incearca sa se catere pe acestea. Daca nu sunt ancorate in perete, acestea se pot rasturna pe copiii. De asemenea, iti vei dori sa prinzi televizorul in perete pentru a te asigura ca micutul nu il va da joc.
Si obiectele decorative care se pot sparge trebuie puse undeva un copilul sa nu poata ajunge, deoarece odata sparte copilul de poate taia.
Protejeaza patutul sau partile laterale ale acestuia
Copilul este deja mare si se poate da singur jos din patut. Asigura-te ca nu se catara si cade facand patutul copilului sa para un pat normal, dand jos partea laterala. Pune langa acesta un covor pufos, astfel incat micutul sa nu cada din pat, in timp ce doarme, direct pe parchet.
Daca ii faci baie in cada normala, asigura-te ca pui un covoras antiderapant in aceasta pentru a preveni alunecarea.
Pune obiectele periculoase intr-un dulap inchis cu cheia
Copiii scotocesc. Prin urmare, asigura-te ca nu poate deschide dulapurile in care ai obiecte ascutite precum cutitele, foarfecele, lamele de ras etc.
Procedeaza in acelasi fel si in cazul dulapului cu medicamente sau in cazul dulapului in care tii detergenti si alte chimicale.
Cum sa eviti arsurile la copii
Fii foarte atent atunci cand copilul se afla in bucatarie pentru ca aceasta este plina de pericole. Pune chibriturile si brichetele intr-un loc inalt, unde copilul nu poate ajunge. Cand gatesti, intoarce intotdeauna manerele tigaii spre interiorul aragazului si nu in afara, de unde copilul le poate trage. De asemenea, nu lasa recipiente sau lichide fierbinte la indemana acestuia.
Trebuie sa ai o deosebita grija si cu fierul de calcat. Incearca sa nu calci in fata copilului sau, daca nua ai incotro, pentru a-I distrage atentia cu altceva il poti lasa sa se joace cu jocul lui preferat.
Acopera toate prizele cu sisteme de siguranta pentru copii si scoate toate electronicele si electrocasnicele din priza atunci cand nu sunt folosite.
Cum poti preveni sufocarea la copii
Sufocarea cu obiecte mici este un alt accident comun la aceasta varsta. Prin urmare nu ii oferi copilului tau jucarii cu elemente mici si nu lasa obiecte mici la indemana acestuia. Tineti obiectele mai mici, cum ar fi suruburile, agrafele, nasturii, monedele etc., departe de copil. De asemenea, nu ii oferi bomboane tari, migdale, alune sau fructe in coaja lemnoasa, deoarece le pot inghiti intregi si se vor ineca.
Nu lasa copilul nesupravegheat in cada sau in piscina
Nu lasa niciodata copilul singur in cada, sau in piscina speciala pentru copii. Oricat de putina apa ar fi in acestea, copilul se poate ineca. De asemena, nu-I permite niciodata copilului sa se apropie singur de o sursa de apa, fie ca este un rau, un iaz, un lac sau marea.
De asemenea, este important sa nu lasi pungi de plastic la indemana copiilor, deoarece si le pot pune pe cap ceea ce va duce la asfixiere.
FOTO: pexels.com