De ce trebuie schimbate periutele de dinti pentru copii dupa o infectie?

| | Actualizat: 2023-02-18 16:59:00

În cazul în care copiii dumneavoastră au suferit o infecție la nivelul căilor respiratorii, se sugerează schimbarea periuței de dinți a întregii familii. Iată care sunt motivele acestei măsuri de îngrijire.

Este posibil să fi auzit că se recomandă schimbarea periuțelor de dinți ale copiilor dacă aceștia au suferit o infecție. Acest sfat a câștigat popularitate chiar și în timpul pandemiei COVID-19.

Motive pentru a schimba periuțele de dinți pentru copii după o infecție

Asociația Dentară Americană (ADA) recomandă înlocuirea periuței de dinți la fiecare 3 sau 4 luni sau atunci când periile se deformează și își pierd din eficiență. De asemenea, este recomandat să se facă acest lucru după recuperarea unui proces infecțios local.

Așadar, dacă copiii au avut gripă, amigdalită sau orice altă infecție a căilor respiratorii, ideal este să le schimbați periuța de dinți. Înnoiți chiar și periuțele de dinți ale tuturor membrilor familiei.

Acest lucru previne proliferarea agenților patogeni între periile periuței de dinți și reduce șansele de răspândire a agentului infecțios.

Copilul care a fost bolnav și nu are probleme cu sistemul imunitar nu se va mai îmbolnăvi probabil din nou de același lucru. Dar și restul familiei riscă să se infecteze.

Unii germeni ar putea supraviețui, se pot înmulți și răspândi prin periile periuțelor de dinți. În multe gospodării, toate aceste instrumente de igienă sunt păstrate în aceeași cană sau împart o zonă comună. Din acest motiv, cel mai bine este să fiți precauți și să înlocuiți periuțele de dinți ale tuturor. Nimeni nu vrea să pună în gură un instrument plin de microbi.

În ciuda acestui fapt, un studiu prezentat la Academia Americană de Pediatrie afirmă că nu ar fi necesar să se arunce acest instrument după un diagnostic de faringită streptococică.

În cele din urmă, sfatul de a schimba periuța de dinți a unui copil după o infecție este deosebit de important dacă acesta a fost spitalizat. La externare, atât pasta de dinți, cât și periuța de dinți trebuie aruncate din cauza riscului de contaminare.

Îngrijirea periuței de dinți

O periuță de dinți în stare bună nu numai că previne proliferarea și răspândirea germenilor, dar permite și o igienă dentară eficientă.

Iată câteva sfaturi despre cum să păstrați periuțele de dinți în stare bună și cât mai ferite de germeni:

  • Nu împărțiți periuța de dinți sau pasta de dinți cu nimeni.
  • Clătiți periuța de dinți cu apă rece după utilizare.
  • Nu scufundați periuța de dinți în soluții dezinfectante sau apă de gură. Acest lucru ar putea încuraja răspândirea germenilor.
  • Lăsați periuța de dinți să se usuce la aer și ventilați-o în poziție verticală. Nu se usucă cu prosoape.
  • Nu depozitați în recipiente închise. Mediile umede favorizează proliferarea bacteriilor și a ciupercilor.
  • Schimbați periuțele de dinți la fiecare 3-4 luni, sau mai devreme dacă periile par sfărâmicioase sau deschise.
  • Evitați să păstrați periuțele de dinți în aceeași zonă. Este preferabil ca fiecare periuță de dinți să aibă propriul suport, separat de celelalte.

Toate aceste sfaturi sunt valabile atât pentru periuțele de dinți manuale, cât și pentru cele electrice. 

Citeste si despre