Siguranta este primordiala pentru orice parinte, iar multi se intreaba pana la ce varsta este bine sa asezi copilul intr-un scaun auto rear facing, desi nu exista o regula prestabilita in acest sens. In principiu, este general acceptata regula care sustine ca bebelusii ar trebui sa fie asezati in scaune auto rear-facing pentru cat mai mult timp posibil, in masura in care scaunul permite acest lucru.
Orice parinte trebuie sa ia in considerare faptul ca daca isi aseaza copilul intr-un scaun auto rear-facing pana la varsta de cel putin 2 ani, acest lucru confera o siguranta sporita celui mic pe parcursul calatoriilor cu masina.
De fapt, cele mai recente studii realizate in aceasta privinta au relevat ca toddlerul tau va fi de pana la cinci ori mai in siguranta intr-un scaun auto rear-facing, pana la varsta de 2 ani; avand in vedere faptul ca atunci cand intorci scaunul auto cu fata spre parbriz, siguranta copilului scade, nu ai nici un motiv pentru care sa te grabesti sa faci aceasta schimbare.
Iata insa ce trebuie sa stii pentru a putea decide pana la ce varsta sa calatoresti cu copilul intr-un scaunt auto rear facing:
Vechiul standard
Poate ca ai auzit ca bebelusii pot calatori cu masina intr-un scaun auto indreptat cu fata spre parbriz incepand cu varsta de 1 an, sau atunci cand are o greutate de cel putin 9 kilograme, insa acesta este un standard invechit. Toti copiii sunt mai in siguranta daca raman intr-un scaun auto rear facing si dupa varsta de 1 an, pana cel putin atunci cand implinesc 2 ani.
De ce este mai sigur scaunul auto rear facing pentru bebelusul tau
Scaunele auto sunt proiectate pentru a absorbi forta de impact a unui potential accident si a dispersa restul fortei de impact pe o suprafata cat mai mare a corpului. Pentru adulti, centura de siguranta distribuie forta impactului in zonele cele mai puternice ale corpului, respectiv soldurile si umerii.
Nou nascutii nu au multe parti ale corpului care sa fie suficient de puternice pentru a face fata fortei de impact, asa ca scaunul auto rear facing distribuie forta de impact de-a lungul spatelui, gatului si capului, stresand astfel mai putin o singura parte a corpului. Capul nou nascutului, care este inca mare si greu pentru ca gatul sau delicat sa il suporte, este mai bine sustinut intr-un scaun auto rear facing.
Bebelusul tau vrea sa stea cu fata spre parbriz
Chiar daca piciorusele bebelusului tau ating spatarul banchetei din spate, sau daca cel mic plange atunci cand sta in scaunul auto rear facing, ar trebui sa asezi in continuare copilul in acest scaun pana cand micutul atinge greutatea sau inaltimea maxima admisa pentru un scaun auto rear facing; majoritatea scaunelor de acest tip au o limita maxima de pana la 19 kilograme greutate a copilului, ceea ce inseamna ca toddlerul tau poate continua sa calatoreasca in scaunul auto rear facing pana la cel putin 2 ani, daca nu si mai tarziu.
Unor copii nu le place in scaunul auto deloc si plang tot timpul, insa acolo au cele mai multe sanse sa supravietuiasca unui accident si sa apuce sa mai planga, asa ca siguranta sa ar trebui sa fie cea care sa primeze si nu confortul tau auditiv.
Daca iti este teama ca in cazul unui accident, copilul tau aflat intr-un scaun auto rear facing ar putea sa sfarseasca cu piciorusele rupte, reaminteste-ti ca el poate suferi leziuni mult mai grave ale gatului, daca ar sta intr-un scaun auto indreptat cu fata spre parbriz.
In concluzie, scaunul auto rear facing ofera cea mai buna protectie pentru bebelusul tau si ar trebui folosit pentru cat mai mult timp posibil, daca limitele de greutate si inaltime ale copilului nu sunt depasite.