Fumatul pasiv reprezinta un pericol real, mai ales pentru copiii mici. Copiii cu varste fragede sunt afectati de fumatul pasiv sau de "fumul la mana a doua" mult mai tare decat adultii.
Acest lucru se intampla cel mai frecvent din cauza ca:
Femeile insarcinate sunt constiente de faptul ca fumatul in timpul sarcinii dauneaza grav fatului, dar putine stiu ce efecte are fumatul pasiv asupra copiilor lor.
Cele mai multe femei se reapuca de fumat dupa ce au dat nastere, fara sa fie constiente de consecinte. Citeste mai jos cateva dintre posibilele complicatii rezultate din expunerea copilului la fumul de tigara, ca sa poti sa-ti faci o idee generala asupra gravitatii actiunilor tale:
Expunerea la fumul de tigara a copiilor mici:
In afara de problemele de ordin fizic, copiii expusi la fum de "mana a doua" pot intampina si probleme de natura comportamentala. De la probleme cognitive, pana la sindromul deficitului de atentie si la inteligenta scazuta, copilul tau poate dezvolta mai multe deficiente legate de expunerea la fumul de tigara.
Un alt semnal de alarma poate fi considerat si riscul mai mare ca micutul tau sa se apuce la randul lui de fumat in adolescenta deoarece a fost expus la fumat din copilarie.
Renuntatul la fumat poate fi foarte dificil deoarece nicotina creeaza acelasi tip de dependenta ca si heroina si cocaina. Tine minte ca persoanele care vor sa se lase de fumat incearca de mai multe ori pana sa reuseasca. Poti sa gaseti pe internet o multime de sfaturi despre cum si ce sa faci ca sa te lasi de fumat.
Daca totusi nu reusesti, incearca sa nu mai fumezi in preajma copilului tau, mai ales in spatiile inchise (in casa, in masina). Particulele din fum pot ramane in casa chiar si dupa ce ai aerisit foarte bine camera. Protejeaza-ti copilul de fum macar tinand cont de aceste sugestii.
Alexandra Ilie
Redactor Copilul.ro